9/1/10

Σταύρος Γιαγκάζογλου, Μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε "θρησκειολογικό με επίκεντρο τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία"

Το σημερινό (9/1/2010) άρθρο της Καθημερινής φιλοξενεί τις απόψεις του Συμβούλου Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχετικά με τα θρησκευτικά σύμβολα και το μάθημα των Θρησκευτικών. Ξεκάθαρα ο κ. Γιαγκάζογλου (σύμφωνα με το δημοσίευμα) ζητά την μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε "θρησκειολογικό με επίκεντρο τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία".
Μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα από την Καθημερινή:
«Αρχικά, πρέπει να διαχωρίσουμε το μάθημα των θρησκευτικών από τα θρησκευτικά σύμβολα» λέει στην «Κ» ο δρ Θεολογίας και σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου.......
«Για το πρώτο ισχύουν διατάξεις που δίνουν στους μαθητές το δικαίωμα απαλλαγής». Οι εικόνες, ωστόσο, που υπάρχουν στις σχολικές αίθουσες δεν σχετίζονται μόνο με την θρησκευτική πίστη, αλλά και με την ελληνορθόδοξη παράδοση. «Τα θρησκευτικά σύμβολα ανήκουν στην πολιτισμική παράδοση της χώρας μας, η οποία δεν διαμορφώνεται από νομοθεσίες», επισημαίνει ο κ. Γιαγκάζογλου. «Σε μια δημοκρατική χώρα πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και της πλειονότητας», σχολιάζει. «Θεωρώ ότι θα ισορροπούσε η κατάσταση, αν το μάθημα των θρησκευτικών από ομολογιακό γινόταν θρησκειολογικό με επίκεντρο τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, που είναι η επικρατούσα. Τα παιδιά χρειάζονται έγκυρη ενημέρωση για θρησκευτικά ζητήματα, εφόσον ζουν σε μια πολυπολιτισμική χώρα», καταλήγει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δόκτωρ έχει γίνει πασίγνωστός στο κοινό με τις απόψεις του.Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε άλλο με το συγκεκριμένο άτομο.Ήδη έχει εκτεθεί αρκετα.....

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τον βλέπω συγκροτημένο... Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι ότι δεν γίνεται κατήχηση από την εκκλησία και την περιμένουμε από το ... υπουργείο παιδείας!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)