18/2/10

Όλα ήσυχα και καλά στη Μητρόπολη Ράσκας προσπαθεί να τα παρουσιάσει ο Μητροπολίτης Αθανάσιος Γιέβτιτς

Μετά τη βίαιη απομάκρυνση του Μητροπολίτου Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου και την ανάληψη της τοποτηρητείας από το Μητροπολίτη Αθανάσιο Γιέβτιτς, ο τελευταίος με Ανακοινωθέν προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ήρεμη και όσα συνέβησαν κανονικά, νομότυπα και σύμφωνα με τους Κανόνες και τους νόμους.
Μεταφέρουμε από τη romfea το Ανακοινωθέν του Μητροπολίτου Αθανασίου:
Δια της υπ΄ αριθμ. 131 της 11 Φεβρ. 2010 αποφάσεως της και με την προσυπογραφή του αγιωτάτου Πατριάρχου των Σέρβων κ. Ειρηναίου, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απαλλάσσει τον Επίσκοπο Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας κ. Αρτέμιο από την διοίκηση της ανωτέρω Επαρχίας μέχρι την περάτωση της κινηθείσης κανονικής διαδικασίας, δηλ. μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας........
Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρτέμιος δεν τελεί υπό απαγόρευση ιερουργίας και δύναται να παραμείνει στην έδρα ή σε άλλο σημείο ή μονή της εν λόγω Επαρχίας ή οποιασδήποτε άλλης Επαρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πάντοτε όμως με την σύμφωνη γνώμη του νεοδιορισθέντος Τοποτηρητού ή του αρμοδίου Επισκόπου ετέρας Επαρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή και με την ιδιαίτερη πράξη υπ΄ αριθμ. 132 της 11 Φεβρ. 2010, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τοποθέτησε τον εφησυχάζοντα Επίσκοπο πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιο, «ως Τοποτηρητή της κενωθείσης Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας με όλα τα διακαιώματα και τις υποχρεώσεις του επιχωρίου Αρχιερέως».

Και οι δύο αυτές αποφάσεις παρεδόθησαν προσωπικώς εις τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο κ. Αρτέμιο κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την 13ην Φεβρ. 2010 εν τοις Πατριαρχίοις με την ρητή επισήμανση της αμέσου εφαρμογής των.

Ταυτόχρονα και με συνοδικό όχημα κατευθυνθήκαμε προς την Μονή της Γρατσάνιτσα όπου αφιχθήκαμε τις μεσημβρινές ώρες της 13ης Φεβρουαρίου.

Εκεί, γίναμε δεκτοί από το σύνολο των Αρχιερατικών Προϊσταμένων της Επαρχίας και πλήθος ιερέων, πιστών και μοναχών καθώς και από τον βοηθό επίσκοπο του Λίπλιαν κ. Θεοδόσιο και την ηγουμένη της μονής Γρατάνιτσα μ. Ευφροσύνη.

Στη συνέχεια ανεγνώσθησαν εις επήκοον των παρευρισκομένων, οι δύο ανωτέρω αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου (εις το αρχονταρίκι της μονής) δίχως να προβληθεί ουδεμία ένστασις αφού κλήρος και λαός από καιρού ανέμενε την οριστική λύση του προβλήματος στην Επαρχία Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας (ΡΠ –ΚΜ), όπως αυτό διαμορφώθηκε με την παράνομη, αντικανονική και αντιεκκλησιαστική δράση του ιερομονάχου Συμεών Βιλόβσκι και των συνεργατών του.

Με την άφιξη μας στη Γρατσάνιτσα και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως της Ιεράς Συνόδου δεσμεύτηκαν οι χώροι της υπηρεσίας Ενημέρωσης, της Γραμματείας και του Ταμείου της Επαρχίας δίχως να αγγίξουμε το παραμικρό στο διαμέρισμα του Επισκόπου Αρτεμίου, αναμένοντας την επιστροφή του τελευταίου.

Η κατάληψη των ανωτέρω χώρων έγινε με σκοπό την αποφυγή της κατάχρησής τους, την ώρα μάλιστα που πληροφορηθήκαμε ότι ο μέχρι τώρα, αντικανονικώς τοποθετημένος ως Αρχιερατικός Επίτροπος Συμεών Βιλόβσκι είχε εγκαταλείψει τη προηγούμενη νύχτα την έδρα της Επαρχίας και διέφυγε μέσω Σκοπίων στην Ελλάδα, αλλάζοντας κατά τη διαδρομή του αυτή δύο αυτοκίνητα.

(Ταυτόχρονα ανακοινώνουμε ότι: οποιαδήποτε ανακοίνωση μέσω της επισήμου ιστοσελίδος της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ //www.eparhija-prizren.com //, θεωρείται άκυρη μέχρι ότου αποκατασταθή η κανονική λειτουργία της υπηρεσίας Ενημερώσεως της Επαρχία κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του Τοποτηρητού αυτής).

Δια της παρούσης γνωστοποιούμε προς τι ενορίες και τις μονές της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ ότι: Αναλάβαμε την διοίκηση της Επαρχίας ως κανονικώς τοποθετημένοι εκ της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας έκκληση προς τους αδελφούς ιερείς, πιστούς και μοναχούς, όπως σεβαστούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου οι οποίες αποτελούν εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και εν συνειδήσει και ειλικρινεία συμβάλλουν στην ειρηνική υπέρβαση της κανονικής – οικονομικής αταξίας που προέκυψε εκ της αντιεκκλησιαστικής συμπεριφοράς και των παραβάσεων του προμνημονευθέντος Σ. Βιλόβσκι και των ασυνειδήτων συνεργατών του (εξάλλου, ο ιερομόναχος Συμεών Βιλόβσκι είχε προ διετίας τεθεί από της Ιεράς Συνόδου σε κανονική διαδικασία εκ της οποίας είχε τότε ζητηθεί από τον Επίσκοπο Αρτέμιο η απομάκρυνσή του από κάθε εκκλησιαστική και διοικητική αρμοδιότητα, απόφαση την οποίαν ο Επίσκοπος Αρτέμιος δυστυχώς ουδέποτε έθεσε σε εφαρμογή καθώς και σειρά από άλλες συνοδικές αποφάσεις).

Ενημερώνουμε όσους από τους πιστούς Χριστιανούς της Επαρχίας ΡΠ-ΚΜ είναι ελλιπώς ενημερωμένοι, να μην παραπλανώνται από μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες, οι οποίοι κακόβουλα διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και συκοφαντούν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, ερχόμενοι έτσι σε αντίθεση με την ηγεσία της Εκκλησίας μας, την Σύνοδο δηλαδή της Ιεραρχίας αλλά και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εάν όσοι παρασύρονται από τέτοιες αφορμές, είτε πιστοί, είτε μοναχοί, επιθυμούν ειλικρινώς να βοηθήσουν τον αδελφό και συλλειτουργό Επίσκοπο Αρτέμιο, ας το πράξουν δια της νηστείας, της ταπείνωσης, της προσευχής κα της υπακοής προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

Ιδιαίτερα οι μοναχοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η Εκκλησία μας είναι Καθολική και Συνοδική, δια του Αγίου Πνεύματος συνοδικώς δομημένη και χειραγωγούμενη ώστε όλοι μας είμαστε υποκείμενοι στην κανονική τάξη και τις κανονικές κυρώσεις – εάν όντως είμαστε Εκκλησία Ορθόδοξος.

Διαδόθηκε η είδηση ότι ο Επίσκοπος Αθανάσιος λειτούργησε «κατά το νέο τυπικό» ή «όχι κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική πράξη αλλά με κάποιες καινοτομίες».

Σε όλα αυτά έχουμε να απαντήσουμε τα ακόλουθα: Ο Επίσκοπος Αθανάσιος λειτούργησε κατά το επίσημο Ιερατικόν της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεύτερον διεδόθη ότι ορισμένοι από τους εκκλησιαζομένους στο ναό όπου ελειτούργησε ο Επίσκοπος Αθανάσιος αποχώρησαν από το ναό πριν από τη λήξη της Ακολουθίας.

Είναι και αυτό αναληθές διότι οι περισσότεροι των πιστών παρέμειναν μέχρι τέλους της Θείας Λειτουργίας και μετέλαβαν, μάλιστα δε και πλήθος μικρών παιδιών. Τέλος, οι περισσότεροι μετέβησαν στη τράπεζα της μονής για το καθιερωμένο κέρασμα και ακολούθησε μακρά συζήτηση με τον νέον Επίσκοπο.

Σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα που υφίσταται στην Επαρχία, πρόκειται για χρηματικά ποσά τα οποία προοριζόταν για τη σίτιση και ενίσχυση των απόρων σο Κόσοβο – Μετόχια.

Ο στενός συνεργάτης του Επισκόπου Αρτεμίου, Συμεών Βιλόβσκι, χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό του σύνταξη για το χρονικό διάστημα 1992 – 2007 η οποία ανέρχεται το ποσόν των 700.000 δηναρίων, παρανόμως βέβαια διότι κατά το διάστημα αυτό δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Τα χρήματα που κατέθεταν οι πολίτες της Σερβίας για τα λαϊκά συσσίτια στο Κόσοβο – Μετόχια, κατέληγαν στον ατομικό πλουτισμό και τον πολυτελή τρόπο διαβίωσης συγκεκριμένων προσώπων από το στενό περιβάλλον του Επισκόπου Αρτεμίου: ο μοναχός Συμεών Βιλόβσκι, ο αδελφός του Βλαδίμηρος Βιλόβσκι, ο κουμπάρος του Πρέδραγκ Σουμποτίτσκι, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Ράντε Νέιμαρ» καθώς και η Γκόρδανα Μάρκοβιτς, μέχρι το 2007 διευθύντρια του Κρατικού Οργανισμού για τη διάσωση των πολιτισμικών μνημείων.

Αφού καταχράστηκε τα χρήματα της Επαρχίας ΡΠ – ΚΜ, ο Βιλόβσκι υπεξαίρεσε σταδιακά το ποσό που προοριζόταν για τα συσσίτια των απόρων.

Αυτό έγινε εν αγνοία της πρεσβυτέρας Σβετλάνας Στέβιτς από το Ζβέτσαν η οποία προΐσταται της Οργάνωσης «Μητέρα των εννέα Γιούγκοβιτς».

Με τα χρήματα αυτά η πρεσβυτέρα εξασφάλιζε τη καθημερινή σίτιση 1200 Σέρβων σε τέσσερα λαϊκά συσσίτια.

Τέλος, χαιρετίζομεν τους αδελφούς ιερείς και τον πιστό λαό της Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας, ευχόμενοι προς όλους καλή Σαρακοστή

Ο Τοποτηρητής της Επαρχίας
Ράσκας – Πριζρένης και Κοσόβου – Μετοχίας,
Επίσκοπος Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)