12/4/10

Η Ε.Ε. δεν λέει όχι στη μαντίλα

πηγή: Sigmalive.com
Σκοντάφτουν οι προσπάθειες για απαγόρευση
Μόνο το Βέλγιο, απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατάφερε να αποφασίσει την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας.
ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Θα γίνονται εξαιρέσεις μόνο σε περιπτώσεις εκδηλώσεων όπως το Καρναβάλι. Τα τελευταία χρόνια πολλά ευρωπαϊκά κράτη ήρθαν, αργά ή γρήγορα, αντιμέτωπα με το «ακανθώδες» ζήτημα της μαντίλας, της παραδοσιακής ισλαμικής γυναικείας ενδυμασίας, που αφήνει ακάλυπτα μόνα τα μάτια και κατέληξε να θεωρείται από τους Δυτικούς σύμβολο καταπίεσης και παραβίασης των ατομικών και θρησκευτικών ελευθεριών......
Καμία χώρα στην Ευρώπη, όμως, δεν τολμά να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση.
Εξαίρεση -και μάλιστα εντελώς πρόσφατη- αποτελεί το Βέλγιο. Προ ημερών, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε πρόταση νόμου για την απαγόρευση της μπούρκας και της καλύπτρας της γυναικείας κεφαλής παντού, ακόμη και στο δρόμο. Το νομοσχέδιο προβλέπει επιβολή προστίμου ή ακόμη και ποινή φυλάκισης από μία ως επτά ημέρες για τα άτομα που εμφανίζονται σε δημόσιο χώρο με ολόκληρο ή ένα μέρος του προσώπου τους καλυμμένο. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο σε περιπτώσεις εκδηλώσεων όπως το Καρναβάλι, έπειτα από δημοτική απόφαση. Το μόνο που απομένει τώρα είναι η έγκριση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Απριλίου.

Κωλύονται οι ευρωπαϊκές χώρες
Το παράδειγμα του Βελγίου πολύ θα ήθελε να ακολουθήσει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στις αρχές του έτους διαμήνυσε ότι «η μπούρκα δεν είναι καλοδεχούμενη» στη Γαλλία. Εκεί όμως τα σχέδια της πλήρους απαγόρευσης του ισλαμικού πέπλου ματαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το οποίο γνωμοδότησε ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να κριθεί αντισυνταγματική.
Στη Βρετανία δεν έχει τεθεί σοβαρό ζήτημα απαγόρευσης της μπούρκας, ωστόσο, έπειτα από μια οδηγία του 2007, επιτρέπεται στα σχολεία να διαμορφώνουν το δικό τους «ενδυματολογικό κώδικα». Όταν το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας κάλεσε για απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Εντ Μπολς δήλωσε ότι δεν ταιριάζει στους Βρετανούς να υπαγορεύουν στον κόσμο τι να φοράει στο δρόμο.
Στη Γερμανία τουλάχιστον τέσσερα κρατίδια έχουν απαγορεύσει στις δασκάλες να φορούν μαντίλες στα σχολεία, ενώ το κρατίδιο της Έσσης έχει επεκτείνει την απαγόρευση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το 2006 η Ολλανδία εξέτασε το ενδεχόμενο να επιβάλει την απαγόρευση όλων των ειδών ένδυσης ή των αντικειμένων που καλύπτουν το πρόσωπο -από τις μπούρκες ώς και τα κράνη- σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζοντας ότι διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας γρήγορα εγκατέλειψε τα σχέδιά της, όταν δικηγόροι είπαν ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αντισυνταγματική.
Στη Βόρεια Ιταλία τοπικοί πολιτικοί «ξέθαψαν» έναν παμπάλαιο νόμο, που απαγόρευε στον κόσμο να φοράει μάσκες και τον εφάρμοσαν στην περίπτωση της μπούρκας.
Το 2008 η Δανία ανακοίνωσε ότι θα απαγόρευε στους δικαστές να φορούν μαντίλες ή παρόμοια θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανικού σταυρού, στο χώρο των δικαστηρίων. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από πιέσεις του αντιμουσουλμανικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, το οποίο τώρα καλεί για επέκταση της απαγόρευσης στους γιατρούς και στο ιατρικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)