9/4/10

R. Lazic, Αντικανονική η απόφαση της Σερβικής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για απομάκρυνση του επισκόπου Αρτεμίου

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ
Γράφει ο Ρόντολιουμπ Λάζιτς, νομικός
Στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της ΣΟΕ (Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) περί της απόλυσης του επίσκοπου Αρτεμίου υπάρχουν ορισμένες ανωμαλίες. Δηλαδή, στην Ανακοίνωση της Συνόδου γράφει:
«Σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην οποία προέδρευε ο Σέρβος Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος, αποφασίστηκε να ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η διαδικασία διαπίστωσης της κανονικής ευθύνης του Σεβασμιοτάτου επισκόπου Ράσκας-Πριζρένης κ. Αρτεμίου στον πρώτο βαθμό....... (Καταστατικός Χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρ. 70, παράγραφος 20 και 356),με την υποχρέωση του ιδίου να συνεργάζεται στη διαδικασία, και να ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ήτοι μέχρι την επόμενη τακτική συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας»
Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 111 του Καταστατικού Χάρτη της ΣΟΕ «Η Σύνοδος της Ιεραρχίας μπορεί να απομακρύνει τον αρχιερέα της Μητρόπολης μόνο σύμφωνα με την κανονική καταδίκη, ή να τον απολύσει εάν αποδειχθεί η αδυναμία του”.
Άρα, τον επ. Αρτέμιο μπορεί να απομακρύνει ή απολύσει η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ, και όχι η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ, και αυτό μόνο για τους δυο αναφερόμενους λόγους.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δικάζει τον επίσκοπο στον πρώτο βαθμό, και η Σύνοδος της Ιεραρχίας στον δεύτερο βαθμό, και μόνο ύστερα μπορεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας να απολύσει τον επίσκοπο από διοίκηση της Μητρόπολης.
Αλλά δεν πρόκειται για αυτή την περίπτωση, διότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μόλις ΞΕΚΙΝΗΣΕ τη διαδικασία, η απόφαση περί της κανονικής του ευθύνης ακόμη δεν λήφθηκε ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο βαθμό, και ο επ. Αρτέμιος δεν μπορούσε να απολυθεί από την διοίκηση της Μητρόπολης. Ειδικά δεν μπορούσε να τον απολύσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι αυτό είναι η αρμοδιότητα της Συνόδου της Ιεραρχίας.
Και δεν υπάρχει και η αποδεδειγμένη αδυναμία, οπότε ούτε βάση αυτού ο επ. Αρτέμιος δεν θα μπορούσε να απολυθεί από τη διοίκηση της μητρόπολής του, και στην ίδια να διοριστεί ο τοποτηρητής.
Το μοναδικό άρθρο το οποίο ρυθμίζει την απομάκρυνση από τη διοίκηση είναι το άρθρο 111. Το δικαίωμα διοίκησης της μητρόπολης (και στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ακριβώς αυτό έχει γίνει) μπορεί να του αφαιρεθεί μόνο βάση του άρθρου 111 του Καταστατικού Χάρτη, και αυτό από τη ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ (όχι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου) αφού καταδικαστεί κανονικά. Και ο ίδιος δεν καταδικάστικε κανονικά αλλά ξεκίνησε η διαδικασία εναντιόν του για τη διαπίστωση της ευθύνης. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν έχει δικαίωμα να απολύει από διοίκηση της Μητρόπολης. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δικάζει στον πρώτο βαθμό για τις κανονικές ευθύνες του αρχιερέα, και η Σύνοδος της Ιεραρχίας στον δεύτερο βαθμό, δια αίτησης, και μεταγενέστερα η Σύνοδος της Ιεραρχίας λαμβάνει απόφαση περί απομάκρυνσης του επίσκοπου από διοίκηση της μητρόπολης.

Το άρθρο 111 του Καταστατικού Χάρτη έχει ως εξής:
«Η Σύνοδος της Ιεραρχίας θα απομακρύνει ή θα απολύει αρχιερέα κατόπιν αποδεδειγμένης αδυναμίας, ή κατόπιν επιβεβαιωμένης διακοπής ενός από τους όρους του άρθρου 104, καθώς και βάση της δικαιολογημένης αίτησης για σύνταξη».
Άρα λοιπόν, μπορεί να τον απομακρύνει μόνο η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ για τους αναφερόμενους λόγους. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να το κάνει. Και δεν υπάρχει κανένα άλλο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη το οποίο ρυθμίζει την απομάκρυνση από τη διοίκηση.
Ότι η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετίζεται με την κατάσταση αυτή φαίνεται και από το γεγονός ότι διορίστηκε τοποτηρητής στη Μητρόπολη, και αυτό πράττεται μόνο όταν η μητρόπολη είναι κενή, βάση του άρθρου 112 του Καταστατικού Χάρτη το οποίο έχει ως εξής:
«Η κενή μητρόπολη διαχειρίζεται από τοποτηρητή τον οποίο ορίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η επιλογή του αρχιερέα της κενής μητρόπολης θα πραγματοποιηθεί εντός της περιόδου που προβλέφθηκε με τους κανόνες.»
Ο τοποτηρητής διορίζεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις οι οποίες περιγράφηκαν στο άρθρο 111. και σε καμία άλλη περίπτωση.
Εκτός αυτού ο επ. Αρτέμιος δεν μπορούσε, σύμφωνα με τον 19ο κανόνα της Συνόδου της Καρθαγέννης, να απομακρυνθεί πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εναντίον του και ληφθεί η κανονική καταδίκη.
Ρόντολιουμπ Λάζιτς, νομικός
πηγή:http://www.novinar.de/2010/02/16/odluka-o-razresenju-vl-artemija-je-neustavna-i-neispravna.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)