5/5/10

Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα εκκλησιαστικά σχολεία

Μεταφέρουμε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα εκκλησιαστικά σχολεία:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα σήμερα, 29 Απριλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.10΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα Γερουσίας, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Γεωργίου Νικητιάδη, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις»
......
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ:…. Τους προβληματισμούς κύριε Πρόεδρε, με τους οποίους επανέρχομαι και κλείνω, που είχα θέσει στη πρώτη συζήτηση συνεχίζω να τους έχω και στο θέμα της αξιολόγησης και στο θέμα των εκκλησιαστικών λυκείων και τη συνένωσή τους, των μικρών σχολείων, που δεν παίρνει καμία θέση η Κυβέρνηση για το θέμα όταν λέει ότι είναι ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά ασχολείται με το μαθητή και όχι με όλα τα υπόλοιπα.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ, Εισηγητής της Πλειοψηφίας: …. Στα εκκλησιαστικά θέματα, αναφέρθηκε πολλές φορές η κ. Υπουργός και τα γνωρίζουμε όλοι.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ (Εισηγήτρια της Μειοψηφίας):… Καταψηφίζουμε τις διατάξεις που αφορούν στα θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τα άρθρα 39 και 40. επίσης, καταψηφίζουμε το άρθρο 47

ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:… Επί των άρθρων 39 και 40. Κυρία Υπουργέ, δεν θα τα ψηφίσουμε, διότι, γνωρίζουμε ότι, η Επιτροπή η οποία συστάθηκε - και μάλιστα, κατόπιν προτροπής του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως λέγεται από τους κύκλους της εκκλησίας - από την Ιερά Σύνοδο υπό την προεδρία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου για να σας καταθέσει τις προτάσεις, παρότι έχει προτάσεις, δεν έχετε λάβει το υπόμνημά της και δεν το έχετε λάβει υπόψη κατά τη διάρκεια του νομοθετικού σας έργου.
Επίσης, από τα θεσμικά όργανα, που διαβάζω στο άρθρο 39 παράγραφος 4, απουσιάζουν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, με τους οποίους θα μπορούσατε να συζητήσετε τα θέματα αυτά.
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): «Οι ιερείς» όχι «οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου».
ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Δεν γράφει. Μακάρι. Εάν το συμπεριλαμβάνεται με διαφορετική διατύπωση, εγώ δεν το είδα. Το εξηγείτε κατ' αυτόν τον τρόπο, εγώ το δέχομαι και σταματώ εδώ.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υπουργού Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: ….Θα κάνω μόνο 2 παρατηρήσεις για το θέμα των εκκλησιαστικών γυμνασίων και λυκείων. Δεν ξέρω εσείς αν έχετε κάποια πρόταση από την Επιτροπή υπό τον Μητροπολίτη Περιστερίου, εμείς δεν έχουμε. Επειδή μου είπατε «δεν λάβατε υπόψη σας τις προτάσεις της επιστολής», δεν υπάρχει καμία επιστολή. Και πρέπει να σας πω ότι τα θέματα αυτά μπήκαν και στο εποπτικό συμβούλιο, η εκκλησιαστική εκπαίδευση ανήκει στη δημόσια εκπαίδευση, εφόσον ανήκει στη δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να λειτουργεί με τους όρους της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση και μέσα στα όργανα να υπάρχει εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, αλλά να είναι θεολόγος, να είναι λαϊκός και όχι ιερέας, δεν γίνεται να έχουμε υπηρεσιακά συμβούλια με την συμμετοχή Μητροπολιτών.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίας ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων)
Εσείς αν έχετε κάποια πρόταση από την επιτροπή υπό τον Μητροπολίτη Περιστερίου εμείς δεν έχουμε. Πώς πρέπει να την έχουμε δηλαδή; Επειδή μου είπατε δεν λάβατε υπόψη σας τις προτάσεις της επιστολής, δεν υπάρχει καμία επιστολή. Πρέπει να σας πω ότι τα θέματα αυτά μπήκαν και στο Υπουργικό Συμβούλιο, η εκκλησιαστική εκπαίδευση ανήκει στη δημόσια εκπαίδευση. Εφόσον ανήκει στην δημόσια εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί με τους όρους της δημόσιας εκπαίδευσης. Να υπάρχει εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μέσα στα όργανα αλλά να είναι θεολόγος, να είναι λαϊκός και όχι ιερέας. Δεν γίνεται να έχουμε υπηρεσιακά συμβούλια με την συμμετοχή μητροπολιτών.
Υπεύθυνος είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τον οποίο είχαμε έρθει πολλές φορές σε επαφή όπως και με τον Μητροπολίτη Σύρου ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ιδρύματα που φιλοξενούν τα παιδιά. Επανειλημμένα ήταν μαζί μας, επανειλημμένα βρεθήκαμε μαζί τους και βεβαίως, συζητήσαμε και στο Εποπτικό Συμβούλιο που συμμετέχουν. Υπάρχει επεξεργασία, υπάρχουν προτάσεις δεν σημαίνει όμως ότι όταν κάνεις διαβούλευση αποδέχεσαι υποχρεωτικά και τις προτάσεις των άλλων. Λοιπόν, τι λέει αυτή η απόφαση; Ότι θα πάμε σε συγχωνεύσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν λύκεια και γυμνάσια που λειτουργούν με 17, 20, 25 παιδιά στο σύνολό τους. Θεωρούμε ότι πάνω απ’ όλα είναι παιδαγωγικό θέμα. Δεν μπορεί να λειτουργούν τόσες εξατάξιες δομές με ελάχιστο αριθμό παιδιών. Υπάρχει λοιπόν μια αλλαγή και όσον αφορά τη δομή των γυμνασίων και των λυκείων αλλά και των οργάνων και βεβαίως, υπάρχει μια πλήρης εξομοίωση όλων των διαδικασιών της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με την δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)