2/7/10

Ιταλία: Νέο κίνημα ζητά δημοψήφισμα για να παραμείνει ο σταυρός στα δημόσια σχολεία

πηγή: ΑΠΕ και express.gr
Ένα νέο κίνημα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία "για την υπεράσπιση του Εσταυρωμένου" πρότεινε σήμερα στη Ρώμη να οργανωθεί δημοψήφισμα προκειμένου "να δοθεί στους Ιταλούς η δυνατότητα να επιλέξουν" εάν επιθυμούν να παραμείνουν τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία.
"Ο σταυρός πρέπει να τιμάται και εάν χρειαστεί θα οργανώσουμε δημοψήφισμα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του "Ηθικού κινήματος για τη διεθνή υπεράσπιση του εσταυρωμένου" (Medic), Ρομπέρτο Μετζαρόμα......
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο είχε προσφύγει η μητέρα μιας Ιταλίδας μαθήτριας, έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι οι σταυροί στα ιταλικά δημόσια σχολεία "αντιβαίνουν στο δικαίωμα των γονέων να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της θρησκείας και της σκέψης".
Το ιταλικό κράτος κατέθεσε έφεση και το Δικαστήριο αναμένεται σε μερικούς μήνες να εκδόσει την οριστική του απόφαση η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Για την Medic, "η απόφαση του Δικαστηρίου έσβησε μεμιάς χιλιετίες ιστορίας, ακόμη και τα θεμέλια της Ευρώπης".
Υπενθύμισε άλλωσε ότι το 2009 το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Eurispes είχε διαπιστώσει ότι περισσότεροι από το 60% των Ιταλών θεωρούν ότι ο σταυρός πρέπει να παραμείνει στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια κτήρια.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά θέλω να επιστήσω τον κίνδυνο των δημοψηφισμάτων από διάφορες πλειονότητες (εθνικές, θρησκευτικές κα) με "δικαιολογία" άστοχα "δημοψηφίσματα" όπως αυτό των ταυτοτήτων.

Παράδειγμα 1ο: Δημοψήφισμα στην Τουρκία για την εκδίωξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράδειγμα 2ο: Δημοψήφισμα στο Ισραήλ (μετά από όσα τους σέρνουμε!) για την εκδίωξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

νομίζω αρκούν . . .

thriskeftika είπε...

Ανώνυμε 12.13
με τα δημοψηφίσματα ο λαός αποφασίζει για κάτι που τον αφορά άμεσα (π.χ. αν θέλει εικόνες στα σχολεία του) και όχι για τα δικαιώματα μιας μειονότητας.

Μη συγχέεις λοιπόν τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ είπε...

Μπράβο σου ιστολόγε, πολυ καλή η απάντηση σου στον ψευτοπροοδευτικάριο της 12:13π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μα κυρίες και κύριοι ακριβώς αυτό θέλω να τονίσω ότι η ύπαρξη εικόνων μιας συγκεκριμένης θρησκείας θίγει τα δικαιώματα της μειοψηφίας άρα, δε θα έπρεπε να τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για τη διατήρησή τους.
Δεν είναι θέμα προοδευτικότητας ή όχι, είναι θέμα συνταγματικής τάξης.
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

thriskeftika είπε...

Παρομοίως όμως και η αποκαθήλωση των εικόνων θίγει τα δικαιώματα της πλειοψηφίας.

Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά στα δικαιώματα της μειοψηφίας αλλά στην παράδοση και την ιστορία των λαών της Ευρώπης (και άρα στις πλειοψηφίες των κρατών).

Όπως και νά 'χει, το δικαίωμα της μειψηφίας δεν μπορεί να βλάπτει το δικαίωμα της πλειοψηφίας.

Ανώνυμος είπε...

Άρα το ζητούμενο είναι να οριοθετηθεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας εξ ού και τα αρχικά μου παραδείγματα τα οποία θα μπορούσαν π.χ. να διανθισθούν και με υποθετικές αιτιολογίες λ.χ. ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Τουρκία "θίγει" το θρησκευτικό αίσθημα των Μωαμεθανών Τούρκων και πάει λέγοντας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, επαναλαμβάνω ότι το θέμα είναι σε ποιό σημείο οριοθετούνται τα δικαιώματα μειονονήτων και μειοψηφιών σε κοινή συνισταμένη με αυτά (εύλογα δικαιώματα) της πλειοψηφίας χωρίς να θίγεται κανείς ή έστω να ελαχιστοποιούνται οι τυχόν τριβές.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Τα εύλογα δικαιώματα των μειονοτήτων (υπάρξεως, ελεύθερης ασκήσεως και καλιέργειας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας τους, ισότιμης συμμετοχής των μελών τους στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα κ.λπ.) δεν μπορεί να υπονομεύει τα αντίστοιχα δικαιώματα της πλειονότητας, φαλκιδεύοντας και τελικά καταργώντας το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι, συν τοις άλλοις, αποτελεί και οξύμωρο σχήμα: οι «διεκδικήσεις» των μειονοτήτων κατά της πλειονότητας μπορούν ευχερώς να χρησιμοποιηθούν και από την πλειονότητα κατά των μειονοτήτων. Εάν προσβάλλεται η μειονότητα λ.χ. από τα σύμβολα και τα πιστεύματα της πλειονότητας, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να προσβάλλεται και η πλειονότητα από τα αντίστοιχα των μειονοτήτων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτή η λογική στο παρελθόν οδηγούσε στα πογκρόμ κατά «δαιμονοποιημένων» και αποδιοπομπαίων μειονότητων. Η ελεύθερη χρήση των συμβόλων, η ελεύθερη άσκηση και καλλιέργεια της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας ενός εκάστου μέλους της κοινωνίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ασκούμενο βεβαίως με τον δέοντα σεβασμό προς το πρόσωπο του «άλλου». Η συζήτηση και η νομική επιδίωξη, κατά περίπτωση, καταργήσεως ή επιβολής των πολιτισμικών συμβόλων και πιστευμάτων προωθείται συστηματικά από τις αντίχριστες νεοεποχίτικες δυνάμεις (μασονία κ.λπ.) στα πλαίσια της Νέας Τάξεως Πραγμάτων που επιβάλλει η εωσφορική Παγκοσμιοποίηση, και κυρίως για την επιβολή της Πανθρησκείας. Γι' αυτό ο κατά του Χριστού και της Εκκλησίας Του λυσσαλέος πόλεμος έχει καταστεί στις ημέρες μας το αποκλειστικό «εργόχειρο» πλείστων Μη-Κυβερνητικών-Οργανώσεων, που αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσον της Νέας Εποχής του Αντιχρίστου κατά όλων των λαών του κόσμου και ιδιαιτέρως κατά της Αγίας Ορθοδοξίας μας. Ελπίδα μας και επιδίωξή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι απλώς η νομική διαδικασία και τα δημοψηφίσματα, αλλά η χάρις και το έλεος του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού και η εγρήγορση και η έγερση ημών των ορθοδόξων χριστιανών, των «μακαρίως» καθευδόντων και αδιαφόρων για την με γεωμετρική πρόοδο διολίσθηση στον Οικουμενισμό της ραγδαία εξουνιτιζομένης και λατινοφρονούσης Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ είπε...

Κύριε Λαυρέντιε σας ευχαριστούμε πολύ για την κατάθεση των σοφών σας απόψεων.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)