2/8/10

Την απόσπαση θεολόγων στη Σύνοδο και τις μητροπόλεις ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος από την Υπουργό Παιδείας

Η προ ημερών συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την Υπουργό Παιδείας, όπως ανέφεραν τότε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είχε ως κύριο θέμα την εκκλησιαστική εκπαίδευση, για την οποία ωστόσο καμία ουσιώδης συζήτηση δεν έγινε. Στο ερώτημα δημοσιογράφου προς τον Αρχιεπίσκοπο αν συζητήθηκε η συγχώνευση εκκλησιαστικών σχολείων (που είναι το μείζον πρόβλημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης) η απάντηση του Αρχιεπισκόπου ήταν αρνητική. Ωστόσο φαίνεται πως τα «σημαντικά» ζητήματα στις συναντήσεις αυτές τίθενται στο περιθώριο των συζητήσεων.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν» «ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη διατήρηση των εκπαιδευτικών θεολόγων που έχουν αποσπαστεί στη Σύνοδο και τις μητροπόλεις»......
Προφανώς με τον περιορισμό των αποσπάσεων κάποιοι θεολόγοι ανησύχησαν μήπως ξαφνικά βρεθούν μετά από πολλά χρόνια μέσα στις τάξεις και ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να θέσει το ζήτημα τους στην Υπουργό ώστε -οι περισσότεροι από αυτούς, υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις- εκ του ασφαλούς, έξω από τις τάξεις, να διοργανώνουν ημερίδες, να αποφαίνονται περί του μαθήματος των θρησκευτικών (το οποίο δεν διδάσκουν) και να χτίζουν την μετα-πατερική θεολογία. Μένει να δούμε εντός των επομένων ημερών αν η Υπουργός θα υλοποιήσει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου.

2 σχόλια:

π. Κωνσταντίνος Πετάσης είπε...

Μου κάνει εντύπωση, και ειλικρινά θα ήθελα κάποια απάντηση εκ μέρους σας, γιατί βάζετε όλους τους αποσπασμένους Θεολόγους στο ίδιο τσουβάλι! Είσαστε σίγουροι ότι όλοι οι Θεολόγοι που είναι αποσπασμένοι στις Μητροπόλεις (εκτός ελαχίστων όπως γράφετε) "διοργανώνουν ημερίδες, αποφαίνονται περί του μαθήματος των θρησκευτικών (το οποίο δεν διδάσκουν) και χτίζουν την μετα-πατερική θεολογία"; Μήπως αυτοί που τα κάνουν αυτά είναι οι ελάχιστες εξαιρέσεις που κάνουν φασαρία (και ζημιά δεν διαφωνώ!) Γιατί να μη διορίσει και άλλους Θεολόγους το Υπουργεί για τις τάξεις και να πάρει τους ήδη διορισμένους; Δεν είναι χιλιάδες οι αδιόριστοι που θα μπορούσαν κάλλιστα να .... διοργανώνουν ημερίδες κ.λπ. ; Είσαστε βέβαιοι ότι οι πολλοί από τους Θεολόγους που είναι αποσπασμένοι στις Μητροπόλεις δεν επιτελούν έργο σπουδαίο δίπλα στους Μητροπολίτες για τη Νεότητα, για τα Φιλόπτωχα και για το όλο ποιμαντικό έργο των Μητροπόλεων;Στο κάτω κάτω αν γυρίσουν στις θέσεις τους, θα αναγκαστούν οι Μητροπόλεις, με έξοδα της Εκκλησίας να προσλάβουν άλλους! Συμφωνείτε με αυτή τη σκέψη, δεδομένου ότι τώρα αυτοί πληρώνονται από το κράτος και όχι από την Εκκλησία;

Με την εν Χρισώ Αγάπη
π. Κωνσταντίνος Πετάσης

thriskeftika είπε...

π. Κωνσταντίνε,
αν οι αποσπασμένοι στις Μητροπόλεις θεολόγοι επιτελούν οι περισσότεροι θετικό έργο και οι λιγότεροι ανήκουν σε αυτούς που γράφουμε, ζητούμε συγγνώμη. Πάντως σε καμία περίπτωση "δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι". Όποιος ωστόσο γνωρίζει ονόματα και πρόσωπα, μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους αποσπασμένους αυτής της κατηγορίας ανήκουν συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε. Προς το παρόν θα αποφύγουμε την αναφορά συγκεκριμένω ονομάτων, που είναι ωστόσο γνωστά τοις πάσι.

Αντί αποσπάσεως διορισμένων θεολόγων, αν ήθελε η Διοικούσα Εκκλησία, θα μπορούσε να ζητήσει (και θα το πετύχαινε, όπως πιστεύουμε) το διορισμό άλλων θεολόγων στις Μητροπόλεις, ως υπαλλήλων των μητροπόλεων, που θα μισθοδοτούνταν από το κράτος ή από την ίδια την Εκκλησία. Αυτό είναι και αίτημα των πολλών αδιορίστων θεολόγων. Αλλά δυστυχώς η Διοικούσα Εκκλησία ποτέ δεν εξέτασε σοβαρά ένα τέτοιο ζήτημα, που και την ανεργία πολλών θεολόγων θα έλυνε και την ορθή χρησιμοποίησή τους για το καλό της Εκκλησίας θα σήμαινε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)