10/8/10

Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Σύγκλισις προσδοκιών του Λυτρωτού, προς την Παλαιστίνη

ΣΥΓΚΛΙΣΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξος ο λόγος (πλην όμως απολύτως αληθινός), όλοι οι λαοί της γης πίστευαν ότι ο άνθρωπος ξέπεσε και εξευτελίστηκε σε τέτοιο βαθμό, που μόνο η αντίθεσις και η ανυπακοή του προς τον ίδιο τον Δημιουργό Θεό, θα του προξενούσε ένα τόσο τραγικό αποτέλεσμα. Ο Βολταίρος μάλιστα ομολόγησε ότι ο ξεπεσμός της προσωπικότητας του ανθρώπου, ταιριάζει απολύτως με τις ανάλογες περιστάσεις που καταγράφονται στο βιβλίο της Γενέσεως από τον Μωυσή.
Το δε περισσότερο παράδοξο και ταυτοχρόνως αληθινό, είναι τούτο: ότι προ αμνημονεύτων χρόνων υπήρχε στους Ινδούς και Σίναις, παράδοση ισχυρή και απόλυτη, ότι ο σοφός Θεός που θα έσωζε τον κόσμο, θα έρθει από την Δύση.....
Απεναντίας, οι λαοί της Ευρώπης, μέσα στην δική τους ριζωμένη παράδοση, έλεγαν ότι ο Λυτρωτής θα έρθει εξ Ανατολών!
Είναι φίλοι μου, πράγματι θαυμαστό. Οι μεν λαοί της Δύσεως και γενικώς του Μεσογειακού χώρου, ανέμεναν την έλευση του Λυτρωτού εξ Ανατολών. Οι δε λαοί της Άπω Ανατολής, εκ Δυσμών! Έτσι λοιπόν όλων των εθνών τα μάτια, κυρίως όμως οι καρδιές, ήταν στραμμένες προς την περιοχή της Παλαιστίνης. Ο δε ιστορικός Τάκιτος μαρτυρεί, ότι όλοι γενικώς ήταν πεπεισμένοι από την διδασκαλία των αρχαίων προφητειών, ότι η Ανατολή έμελλε να υπερισχύσει και ότι μετά από λίγο έμελλον να δουν από την περιοχή της Ιουδαίας, εξερχομένους αυτούς που θα δίδασκαν και θα ποίμεναν ολόκληρη την οικουμένη!
Φυσικά, εμείς σήμερα γνωρίζουμε και διαπιστώνουμε με συγκίνηση ότι ο λόγος αυτός έχει την αναφορά του στους «αναμορφωτές της οικουμένης». Δηλ. στους Αγίους Αποστόλους. «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτών, και εις τα πέρατα της οικουμένης τα ρήματα αυτών»!
Επάνω ακριβώς στο συγκλονιστικό αυτό θέμα που μελετούμε, ο Σουετώνιος, σχεδόν αυτολεξεί επαναλαμβάνει ότι: «διεθρυλείτο ανά την Ανατολήν όλην παλαιά και σταθερά γνώμη (Vetus et constans opinio), ότι θεόθεν επέπρωτο, ίνα κατ’ εκείνον τον καιρόν, κρατήσωσι των πραγμάτων ωρμημένοι εξ Ιουδαίας».
Αγαπητοί μου, είτε ορισμένοι, έχοντας καλή διάθεση, θέλουν να το παραδεχθούν, είτε λόγω κακής προθέσεως, ζητούν πεισματικώς να κρατούν κλειστούς τους οφθαλμούς τους και να αρνούνται την πραγματικότητα, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, είναι η «προσδοκία των Εθνών». Και η πραγματικότητα αυτή, φυσικά, δεν ίσχυε μόνο για την εποχή που ήρθε, που ενηνθρώπισε το «δεύτερον πρόσωπον της Αγίας Τριάδος», ο Υιός και Λόγος του Θεού, αλλά η πραγματικότητα αυτή ισχύει και σήμερα και οπωσδήποτε θα ισχύει για πάντα αφού είναι διαχρονική.
Όσοι ζουν εντός της παράλογης και ασφυκτικής ατμόσφαιρας, της ζωής δηλαδή μακράν του Ιησού και νοσταλγούν τον απολεσθέντα παράδεισο, δεν έχουν παρά να κάνουν το βήμα που θα τους απελευθερώσει και θα τους συνδέσει και πάλι με τον ίδιο το Δημιουργό και Λυτρωτή.
Αυτός ο ίδιος ο Κύριος τους αναμένει για να τους εντάξει στο σώμα Του, που φυσικά δεν είναι άλλο από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Γένοιτο.
Το email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) του π. Ιωήλ είναι: p.ioil@freemail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)