28/9/10

Σχέδιο νέας υποβάθμισης του μαθήματος των Θρησκευτικών

Τα σχέδια της Υπουργού Παιδείας για το Λύκειο προβλέπουν τη μετατροπή πολλών μαθημάτων από υποχρεωτικά σε επιλεγόμενα. Προφανώς μεταξύ των μαθημάτων αυτών είναι και το μάθημα των Θρησκευτικών. Πρόκειται για μια νέα καλοσχεδιασμένη υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος στο Λύκειο. Η μείωση των ωρών διδασκαλίας (μία μόνο ώρα διδάσκεται το μάθημα στη Γ΄ Λυκείου) και η αλλαγή του καθεστώτος των απαλλαγών από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη το 2008 οδήγησαν σε σταδιακή υποβάθμιση του μαθήματος. Αν τώρα το μάθημα των Θρησκευτικών γίνει επιλεγόμενο θα πρόκειται πράγματι για τη χειρότερη εις βάρος της θρησκευτικής παιδείας κυβερνητική απόφαση.
ΑΜΕΣΑ και πριν να είναι αργά οι Ενώσεις Θεολόγων, οι γονείς και όσοι Ιεράρχες διατηρούν ζωντανό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες μαθητές οφείλουμε να αντιδράσουμε.....
Η παροχή θρησκευτικής παιδείας στους μαθητές είναι, εκτός των άλλων, επιταγή του Συντάγματος. Δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση που θέτει το μάθημα των Θρησκευτικών στο περιθώριο παραβλέποντας το Σύνταγμα και την ελληνοχριστιανική παράδοση της πατρίδας μας.
Η Εκκλησία της Βουλγαρίας σύσσωμη ζήτησε με παλλαϊκή διαμαρτυρία την εισαγωγή υποχρεωτικού ομολογιακού χριστιανικού μαθήματος Θρησκευτικών στα σχολεία. Την ίδια στιγμή καθημερινά στην Ελλάδα βιώνουμε τα αποτελέσματα των «καλών σχέσεων» Αρχιεπισκόπου - κυβέρνησης. Πότε θα αντιδράσουμε ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά του βάλτου της κυβερνητικής πολιτικής και της αδιαφορίας πολλών μελών της Διοικούσας Εκκλησίας για τα μείζονα θέματα της παιδείας;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη Ρουμανία ιδρύθηκαν Θεολογικές σχολές γιατί χρειάζονται 30000 Θεολόγους. Στη Ρωσσία και σε όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται υποχρεωτικό. Και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης το μάθημα έχει υποχρεωτικό και ομολογιακό χαρακτήρα! Η Διοίκηση της Εκκλησίας πρέπει να δράσει άμεσα και δυναμικά. Είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε μείωση του μαθήματος. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)