8/10/10

Θέσεις της Συνόδου και της Άννας Διαμαντοπούλου για τα σχολικά βιβλία

Με νέο άρθρο τους τα ΝΕΑ σήμερα (8/10/2010) επανέρχονται στο θέμα της συνοδικής ενασχόλησης με τα σχολικά βιβλία μεταφέροντας και τη σχετική απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου.
Το άρθρο των Νέων
Ιερός πόλεµος για τα βιβλία
Σκληρή απάντηση Διαµαντοπούλου στους ισχυρισµούς µητροπολιτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαµπάκης
Τη σκληρή απάντηση της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων Αννας Διαµαντοπούλου προκάλεσαν οι ισχυρισµοί µερίδας µητροπολιτών στην Ιεραρχία ότι τα σχολικά βιβλία αποχριστιανοποιούνται, καθώς και προτάσεις που διατύπωσαν για τη σύσταση επιτροπής από την Εκκλησία που θα µελετήσει τα εγχειρίδια.
Η υπουργός, µετά τη συνάντησή της µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, είπε πως «τα βιβλία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος εκδίδονται από το υπουργείο Παιδείας και την ευθύνη τους έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο».....
Την ίδια στιγµή, µερίδα ιεραρχών επέµενε και χθες ότι τα σχολικά βιβλία αποχριστιανοποιούνται. Η συζήτηση και οι ενστάσεις που διατυπώνουν κάποιοι µητροπολίτες συνεχίστηκε για δεύτερη ηµέρα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας και αρκετοί ανέφεραν ξανά παραδείγµατα βιβλίων που περιέχουν αρνητικά κατά τη γνώµη τους σχόλια για την Εκκλησία ή για το περιεχόµενο των βιβλίων των Θρησκευτικών.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε χθες, η Ιεραρχία δεν πήρε απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα µελετήσει το θέµα, όµως υπήρξαν προτάσεις µια επιτροπή της Εκκλησίας να ασχοληθεί µε τα σχολικά βιβλία. Η συζήτηση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήµερα, τελευταία ηµέρα συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.

Τα πυρά µητροπολιτών
Στο µεταξύ χθες ο Αρχιεπίσκοπος απέκρουσε για άλλη µία φορά πυρά µητροπολιτών για τις αποστάσεις και τους χαµηλούς τόνους που κρατάει όσον αφορά στις σχέσεις του µε την πολιτική. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος απευθυνόµενος στον Αρχιεπίσκοπο τού είπε ότι «κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε ότι ταυτίζεστε µε την κυβέρνηση». Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου ήταν πως δεν ταυτίζεται µε κανένα πολιτικό κόµµα: «Εχω όµως φιλικές σχέσεις µε πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσµα τις οποίες καλλιεργώ προκειµένου να προωθώ τα ζητήµατα της Εκκλησίας. Αν δεν θέλετε να τις έχω, να µου το πείτε για να σταµατήσω να τα προωθώ».

Παραινέσεις Ιερώνυµου
Υπενθυµίζεται ότι την περασµένη Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος είχε προτρέψει τους ιεράρχες να µην πολιτικολογούν. Οι παραινέσεις τους προκάλεσαν την ενόχληση των µητροπολιτών Αµβρόσιου και Ανθιµου οι οποίοι προχθές είχαν φραστική αντιπαράθεση µε τον κ. Ιερώνυµο στη δεύτερη συνεδρίαση της Συνόδου. Ο Μητροπολίτης Ανθιµος υποστήριξε ότι όπου πηγαίνει ο κόσµος τού ζητάει να µιλάει για τα εθνικά θέµατα. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως όλοι έχουν ευαισθησίες για τα εθνικά θέµατα. Και ο ίδιος, είπε, µολονότι έχει επισκεφτεί και µιλήσει µε τους πολίτες στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, δεν έχει ζητήσει να τον ακολουθούν κάµερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)