10/10/10

Να παραμείνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο

Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Παιδείας ότι το σχέδιο για το «νέο λύκειο» που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι επίσημη θέση του Υπουργείου αλλά πρόταση μιας επιτροπής οδήγησε τους εκπαιδευτικούς σε στάση αναμονής. Όλοι περιμένουν πλέον την υποβολή της επίσημης πρότασης του Υπουργείου που θα τεθεί «προς διαβούλευση» πριν το τέλος του μηνός Οκτωβρίου.
Σταθερή απαίτηση των Θεολόγων πρέπει να είναι η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Το αίτημα αυτό είναι σύμφωνο και με τις επιταγές του Συντάγματος που υποχρεώνει το κράτος να καλλιεργεί μέσω της παρεχόμενης δωρεάν παιδείας τη θρησκευτική συνείδηση των νέων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών μαθημάτων στο «νέο Λύκειο» που είναι αίτημα όχι μόνο των Θεολόγων αλλά και πολλών άλλων κλάδων εκπαιδευτικών.....
Για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση με την κυβέρνηση για το «νέο Λύκειο» είναι βασικό να συμφωνήσουμε στους σκοπούς που θα εξυπηρετεί το «νέο Λύκειο». Εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το Λύκειο σε ένα άχρωμο σχολείο που δεν θα παρέχει ούτε στοιχειώδεις γνώσεις Θρησκευτικών, Ιστορίας και Αρχαίων Ελληνικών αλλά θα δημιουργεί πολίτες της Νέας Εποχής με γνώσεις αγγλικών, γυμνασμένο σώμα αλλά αγύμναστο νου, τότε η αντίδρασή μας πρέπει να είναι κάθετη, ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Αν υποχωρώντας δεχθούμε την μετατροπή του σε επιλεγόμενο τότε σύντομα θα δούμε να υλοποιούνται σχέδια υποβάθμισής του και στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό. Απαιτείται άμεση και έγκαιρη αντίδραση πριν και μετά την υποβολή της κυβερνητικής πρότασης προς διαβούλευση. Και είναι αναγκαία η εκ των προτέρων αντίδραση (πριν την υποβολή προς διαβούλευση του κυβερνητικού σχεδίου) ώστε να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε την αντισυνταγματική μετατροπή του υποχρεωτικού θρησκευτικού μαθήματος σε επιλεγόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)