19/10/10

Εντείνονται οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών

«Καζάνι που βράζει» η ανώτατη εκπαίδευση
Αντιδράσεις και για τις αλλαγές στη δομή του νέου Λυκείου, ειδικά για το μάθημα των Θρησκευτικών
Της Χαράς Καλημέρη
«Θέση μάχης» λαμβάνουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές, ενόψει της δημοσιοποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο νόμο πλαίσιο. Οι φοιτητές ξεκινούν από αύριο νέο γύρο γενικών συνελεύσεων με το ερώτημα των καταλήψεων, ενώ προγραμματίζουν την «κάθοδό» τους το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κρήτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των πρυτάνεων παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου......
Αντιδράσεις, όμως, εκδηλώνονται και για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη δομή του Λυκείου. Το θέμα θα ανοίξει το Νοέμβριο, αλλά η δημοσιοποίηση των αρχικών σχεδίων έχουν ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες από κόμματα και ενώσεις εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν τη μετατροπή μαθημάτων από υποχρεωτικά σε επιλογής. Χθες, πάντως, η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στις διαμαρτυρίες διαβεβαιώνοντας πως θα γίνει ευρύς διάλογος.

Εντάσεις
Ειδικότερα, μετά τις εντάσεις για την Ιστορία και τις διαβεβαιώσεις ότι τελικώς θα περιληφθεί στον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, εντείνονται οι αντιδράσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, με τις... ευλογίες της Εκκλησίας, εκφράζει σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, την απόλυτη αντίθεσή της στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι το σχολείο οφείλει να παρέχει σε όλα τα παιδιά «τη διδασκαλία της πίστης των πατέρων τους».

Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει, επίσης, εκπρόσωποι θεολογικών σχολών, κληρικοί και ιεράρχες κάνοντας λόγο για προσπάθεια «αποχριστιανοποίησης» της Παιδείας. Μάλιστα, η Ιεραρχία έχει αποφασίσει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα στο υπουργείο Παιδείας.

«Καμία συζήτηση δεν έχει νόημα, επί διαρροών επιτροπών, ανωνύμων και φημών», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε: «Η συζήτηση για τα μαθήματα του Λυκείου θα ξεκινήσει όταν το υπουργείο καταθέσει επίσημα το κείμενο διαβούλευσης. Μέχρι τότε, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι και άγονη και δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος».

Αλλαγές
Το διάστημα αυτό, άλλωστε, προτεραιότητα έχουν οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές βρίσκονται εν αναμονή της δημοσιοποίησης των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για το νέο νόμο πλαίσιο, δηλώνοντας εξ αρχής αντίθετοι στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση προβλέπει σύσταση Συμβουλίου Διοίκησης σε κάθε ΑΕΙ, με μέλη που θα διορίζονται και δεν θα εκλέγονται από τους πανεπιστημιακούς, φοιτητές και υπαλλήλους, όπως συμβαίνει τώρα με το πρυτανικό συμβούλιο. «Αγκάθια» αποτελούν, ακόμη, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ, αλλά και η πρόθεση για καθιέρωση προαπαιτούμενων μαθημάτων και διαγραφή των αιώνιων φοιτητών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι αντιδράσεις ειναι υποτονικές. Αφού εσείς κόβεται όλα τα δυναμικά σχόλια, ποιός άλλος θα ενδιαφερθεί να ζωντανεψει το ζήτημα;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)