26/1/11

Απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία της Αλβανίας

πηγή: SETimes.com
Η Άνα Πεκμεζί, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, αναφέρει ότι φοράει έναν Ορθόδοξο σταυρό από τότε που πήγαινε στο γυμνάσιο. "Τον θεωρούσα πάντα μέρος της ένδυσής μου, όχι σύμβολο θρησκευτικής πίστης και όχι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μου", αναφέρει στους SETimes.
Ωστόσο, νέο προσχέδιο νόμου που επιβλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ενδέχεται να αναγκάσει τους νεότερούς της να αφήνουν τέτοιου είδους αξεσουάρ στο σπίτι. Το μέτρο, το οποίο αποσκοπεί στο να τονίσει το κοσμικό κράτος στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα απαγορεύει την κατοχή ή ένδυση με θρησκευτικά σύμβολα, όπως μαντίλες, σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης...
Γενικότερα, επιδιώκει να περιορίσει οποιαδήποτε μορφή ιδεολογικής ή θρησκευτικής κατήχησης στα σχολεία, καθώς επίσης την οργάνωση πολιτικών κομμάτων ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό των σχολείων. Η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων θα απαγορεύεται, εκτός σε σχολεία όπου διδάσκονται θρησκευτικά μαθήματα.

Τόσο η Μουσουλμανική Κοινότητα στην Αλβανία όσο και η Ορθόδοξη Εκκλησία εναντιώνονται.

Διακυβεύεται η ελευθερία της θρησκείας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι περισσότερων από 70 τεμένων της χώρας σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα νωρίτερα αυτό το μήνα, υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος κάνει διακρίσεις.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ξεχωριστή δήλωση αναφέροντας ότι το Άρθρο 36 - διάταξη η οποία θα απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα - παραβιάζει το σύνταγμα, "καθώς επίσης τις διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί και επικυρωθεί από το Αλβανικό κράτος".

Η Ρουντίνα Χότζα, δασκάλα στο Δυρράχιο, διαφωνεί, αναφέροντας ότι εναντιώνεται κάθετα στις θρησκευτικές απεικονίσεις στους σχολικούς χώρους. "Απαγορεύονται από το σύνταγμα, και δεύτερον, ο Θεός αναφέρει 'προσευχηθείτε χωρίς να σας προσέχουν', χωρίς εκτεταμένες ενέργειες ή χειρονομίες οι οποίες θα τραβήξουν την προσοχή των γύρω σας", ανέφερε στους SETimes.

Ο πολιτικός αναλυτής Μέντορ Κικία αναφέρει ότι το προσχέδιο του νόμου αποτελεί στόχο. "Δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία του κοσμικού κράτους, πιστεύω ότι το σχολείο αποτελεί ιερό τόπο γνώσης και όχι θρησκείας", ανέφερε στους SETimes.

"Είμαι Μουσουλμάνος και η σύζυγός μου είναι Ορθόδοξη. Ασκούμε τις θρησκείες μας στην οικογένεια κανονικά, ωστόσο δεν θα δεχθώ ποτέ από κάποια δασκάλα καλυμμένη με μαντίλα να διδάξει τα παιδιά μου", ανέφερε. Αυτό, πρόσθεσε, θα ισοδυναμούσε με επιβολή της πίστης της στους μαθητές.

"Ομοίως, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στους τοίχους σταυροί ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα", ανέφερε. Ωστόσο, η Λορέτα Σπαχίου, ειδική των ΜΜΕ που καλύπτει κοινοβουλευτικά θέματα, προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του νόμου "μπορεί να επηρεάσει τη θρησκευτική συνύπαρξη".

Η σχετική αρμονία ανάμεσα στα διαφορετικά είδη πίστης της χώρας "αποτελεί τις πιο σημαντικές αξίες για τις οποίες η Αλβανία έχει αναγνωριστεί διεθνώς", ανέφερε.

Το να φοράς μαντίλα στο σχολείο έχει αποτελέσει αντιπαράθεση και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Τον Ιούνιο, χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στην Πρίστινα εναντίον απόφασης του υπουργείου Παιδείας η οποία απαγορεύει στους μαθητές να φορούν μπούργκα στο σχολείο.

Ζήτησαν από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, αναφέροντας ότι δεν αποτελεί θρησκευτική στολή, αλλά θρησκευτική υποχρέωση, η οποία δεν παραβιάζει το σύνταγμα. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους έχουν αποτύχει.

Κατά μήκος των συνόρων στην πΓΔΜ, οι γυναίκες μπορούν να φωτογραφηθούν για επίσημα προσωπικά έγγραφα όπως άδειες οδήγησης με Μουσουλμανική αμφίεση. Το υπουργείο Εσωτερικών την επιτρέπει για θρησκευτικούς, ιατρικούς ή πολιτιστικούς λόγους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίες και απαξίες στη σημερινή Αλβανία της μαφίας και της απόλυτης ανομίας. Όποιος ξέρει στοιχειωδώς τι συμβαίνει εκεί, λέει αυθόρμητα: Τα θρησκευτικά σύμβολα τους μάραναν...
Όχι ότι στην Ελλάδα είναι και πολύ καλύτερα...ούτε προφητεύουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Απ' όσο φαίνεται όμως ο υποκριτικός πολιτικός λόγος περισσεύει στη γειτονιά μας. Ενώ εμείς, εξ' ανάγκης, αρχίζουμε να μαζευόμαστε, φαίνεται πως τους έχουμε δώσει το κακό παράδειγμα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)