16/2/11

Δεδομένα και ερωτήματα για το Νέο Λύκειο και τα νέα προγράμματα σπουδών σε Γυμνάσιο και Δημοτικό

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου στην alfavita.gr δημιουργούν κάποια δεδομένα αλλά και αφήνουν ανοιχτά πολλά ερωτήματα σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τα δεδομένα
1. Ανακοινώνεται εντός Μαρτίου η Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου και αναβάλλεται για αργότερα το υπόλοιπο Νέο Λύκειο (Β΄και Γ΄τάξη).

2. Η Ιστορία παραμένει υποχρεωτικό μάθημα στην Α΄ τάξη του Νέου Λυκείου.

3. Τα νέα προγράμματα σπουδών σε Γυμνάσιο και Δημοτικό θα εφαρμοστούν πιλοτικά από τη νέα χρονιά αλλά νέα βιβλία (και για τα Θρησκευτικά) δεν θα δοθούν κατά την επόμενη σχολική χρονιά (2011-2012)...
Τα ερωτήματα
1. Τι προβλέπει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου για το μάθημα των Θρησκευτικών; Γιατί αποφεύγουν υπουργός και υφυπουργοί κάθε αναφορά σε αυτό, παρά τις έντονες αντιδράσεις Θεολόγων και κάποιων επισκόπων;

2. Τι προβλέπεται για τα Θρησκευτικά στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Νέου Λυκείου; Να σημειωθεί ότι η σημερινή δήλωση της υφυπουργού δεν ξεκαθαρίζει ούτε για το μάθημα της Ιστορίας αν θα παραμείνει υποχρεωτικό στην Β΄ και Γ΄ τάξη.

3. Θα γίνει αναδιαμόρφωση της Ομάδας εργασίας για τα Θρησκευτικά του Γυμνασίου και του Δημοτικού πριν την έναρξη της συγγραφής των νέων σχολικών βιβλίων;

Οι εξελίξεις τρέχουν. Και η πληροφόρηση για την τύχη του θρησκευτικού μαθήματος καταρχήν στην Α΄ Λυκείου αλλά επίσης και στη Β΄ και Γ΄ είναι ανύπαρκτη, τη στιγμή που για την Ιστορία δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις και δεσμεύσεις.

Πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε ξεκάθαρη υπουργική δέσμευση διατήρησης υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών στην Α΄ Λυκείου τώρα και στις άλλες δύο τάξεις όταν θα γίνει η ανακοίνωση ολόκληρου του Νέου Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)