13/2/11

Βιβλιοπαρουσίαση: Πρεσβ. Διονυσίου Τάτση, Προσευχή, Μυστική επικοινωνία με τον Θεό

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση «Προσευχή, Μυστική επικοινωνία με τον Θεό – Και άλλα 18 ψυχωφελή κείμενα». Στον Πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας τονίζει μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πολλοί αδελφοί που διψούν για προσευχή γιατί πιστεύουν ότι στο Χριστό θα βρουν αυτό που ποθεί η ψυχή τους. Νομίζω ότι το πρώτο κείμενο τούτης της συλλογής – που έχει δώσει και τον τίτλο στο βιβλίο – διευκολύνει την κατηγορία αυτή των αδελφών και παρακινεί για περισσότερη προσευχή. Έστω και ένα λεπτό αν αυξήσουν την προσευχή τους, η ωφέλεια θα είναι μεγάλη.
Τα άλλα κείμενα στοχεύουν στον πνευματικό καταρτισμό των αδελφών. Δίνουν ερεθίσματα για εντονότερο αγώνα κατά της αμαρτίας και επισημαίνουν λάθη και πλάνες που συχνά εμφανίζονται στην εν Χριστώ πορεία των καλοπροαίρετων ανθρώπων»....

Μεταφέρουμε μικρό απόσπασμα του βιβλίου για τις βιοτικές μέριμνες που εμποδίζουν την προσευχή και τον προσευχητικό αγώνα των θλιβομένων αδελφών: «Η απαλλαγή από τις βιοτικές μέριμνες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα έλεγα ότι είναι αδύνατη. Οι άνθρωποι για να ζήσουν πρέπει να εργάζονται και να φροντίζουν. Αυτό σημαίνει περισπασμός, σωματικός κόπος, αγωνία, πικρίες, απογοητεύσεις, αδικίες και πολλά άλλα. Όμως υπάρχουν τρόποι να υπερνικήσουν τα ποικίλα εμπόδια, αρκεί να έχουν δίψα για προσευχή.
Αντίθετα με τις βιοτικές μέριμνες, οι οποίες εμποδίζουν την προσευχή, οι θλίψεις της ζωής βοηθούν στο να γίνεται θερμότερη η δέηση και να εισακούεται από το Θεό. Οι θλιβόμενοι προσεύχονται με συμμετοχή της καρδιάς και με κατάνυξη, σταθερά και ανεπηρέαστα από ποικίλους πειρασμούς. Μοιάζουν με το δέντρο που έχει τη ρίζα του βαθιά απλωμένη στο χώμα και αντιστέκεται στην ορμή των ανέμων».

Δείτε περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο και όλα τα Βιβλία Ορθόδοξης Πνευματικότητας
του Πρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση στο ιστολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)