17/3/11

Ραδιοφωνική μετάδοση ομιλιών της εκδήλωσης - 1821 "Ελλήνων έθνος και εθνική συνείδηση"

Με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς
Συνεχίστηκε γιά 7η χρονιά και φέτος η παράδοση της συνεργασίας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ενορίας ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ στό πλαίσιο των ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΩΝ 2011, των εκδηλώσεων τις οποίες οργανώνει η ενορία με επίκεντρο της εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ως θέμα της φετινής εκδήλωσης -συζήτησης επελέγη το: " 1821. Ελλήνων έθνος και εθνική συνείδηση" και στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού θέματος μίλησαν: Ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού ΑΡΔΗΝ, με θέμα: "Ο Ρήγας Φερραίος, ο Αδ. Κοραής και οι Τούρκοι" και ο κ. Κων/νος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας με θέμα: " Η αγιασμένη επανάσταση και οι διαστεβλωτές της Ιστορίας"... Μιλώντας ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς για τον Ρήγα Φερραίο και τον Αδ. Κοραή μέσα από κείμενα των ιδίων και παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία ανασκεύασε κατηγορίες όπως, ότι ο Ρήγας Φερραίος ήταν άθεος, αγνωστικιστής, ότι κατά κύριο λόγο είχε ως πρότυπό του την Γαλλική Επανάσταση και απέδειξε με ιστορικά στοιχεία επίσης, ότι και ο Ρήγας Φερραίος και ο Αδ. Κοραής τάχθηκαν υπερ των Γάλλων μόνον όταν οι τελευταίοι φάνηκε πως πολεμούν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που ήταν προς το εθνικό συμφέρον και των υποδούλων Ελλήνων.
Στη συνέχεια ο κ. Κων/νος Χολέβας μέσα από ιστορικά κείμενα κυρίως της περιόδου της Τουρκοκρατίας αλλά και μεταγενέστερα ανασκεύασε τις απόψεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, αλλά και τις απόψεις όλων εκείνων που προσπάθησαν κατα καιρούς αλλά και προσφάτως να εξωραΐσουν την πολιτική των Οθωμανών κατακτητών απέναντι στους υπόδουλους Έλληνες κατά την περίοδο των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Οι ομιλίες της εκδήλωσης θα μεταδοθούν από το ραδιοσταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας» και την εκπομπή ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΟΙ, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, 9.00 -10.00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)