14/3/11

Ποιος χρηματοδοτεί την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου;

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της το Πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις της για την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2011. Αρχικά παρουσιάζονται οι δράσεις, τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί, στο τέλος του Προγράμματος δίνονται τα ονόματα των υπευθύνων της Ακαδημίας και αμέσως μετά σημειώνεται: “Με τη σύµπραξη: της Αστικής µη Κερδοσκοπικής µη Κυβερνητικής Εταιρείας «Ακαδηµία ∆ηµητριάδος»”.
Μερικά ερωτήματα έχουμε να θέσουμε προς τους υπεύθυνους της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου πριν προχωρήσουμε στην αναδημοσίευση άρθρων που αφορούν στο θέμα μας:
1. Η “Αστική µη Κερδοσκοπική µη Κυβερνητική Εταιρεία «Ακαδηµία ∆ηµητριάδος»” επιτελεί κάποιο άλλο έργο πέραν της χρηματοδότησης των δράσεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών;
2. Από ποιους ιδρύθηκε και ποιοι συμμετέχουν στην ΜΚΟ «Ακαδημία Δημητριάδος»;
3. Η συνδιοργάνωση συνεδρίων από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών γίνεται με κοινή συμμετοχή και στην κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για τη διοργάνωση των συνεδρίων αυτών;
Και τώρα ας προσπαθήσουμε να μάθουμε λίγα πράγματα για την Αστική µη Κερδοσκοπική µη Κυβερνητική Εταιρεία «Ακαδηµία ∆ηµητριάδος»... Η «Ακαδημία Δημητριάδος» ανήκει στο μακρύ κατάλογο των 528 ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμένες στο μητρώο της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 14/2/2011 η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 528 ΜΚΟ –ανάμεσα στις οποίες και η «Ακαδημία Δημητριάδος»- σημειώνοντας στο σχετικό δημοσίευμα: «Από τους τίτλους των οργανώσεων και μόνο αντιλαμβάνεται κάποιος ότι κάθε άλλο παρά πληρούν το σκοπό της ίδρυσής τους, όπως τουλάχιστον καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Διότι στο νόμο προβλέπεται ότι οι ΜΚΟ είναι «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν ως αντικείμενο κυρίως την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών». Πώς π.χ. μια οργάνωση υπό τον τίτλο των φιλοπτώχων κυριών μπορεί να εκπληρώνει αυτό το αντικείμενο ή τι σχέση μπορεί να έχουν «ασκούμενοι δικηγόροι» με ΜΚΟ είναι από τα ζητούμενα. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Το δημοσίευμα προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών Αθήνας. Νέο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στην ηλεκτρονική της έκδοση με την ίδια ημερομηνία αναφέρει σχετικά: «Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της Ε για τις 528 ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμένες στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, Ιωάννης Σακελάκος, έδωσε αμέσως παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας πρωτοδικών να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διεπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε.. Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν». Για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η ίδια εφημερίδα μας ενημερώνει:

«ΥΠΕΞ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ τον Απρίλιο
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία αλλά και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επανεξεταστεί το Μητρών των ΜΚΟ ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ΜΚΟ – «σφραγίδα» και ποιες εμφανίζουν έργο, θα υπάρχει έλεγχος των έργων αυτών, θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης Προγραμμάτων με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης θα οριστούν οι τομείς δράσεων και θεματολογίας για τη συνεργασίας με τις ΜΚΟ.
Παράλληλα, επτά υπουργεία θα συντονίζονται από την Γραμματεία Νέας Γενιάς ώστε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό.
Όπως ενημέρωσε, πριν γίνει ο προγραμματισμός για το 2011, επιχειρείται να κλείσει το «φορτίο» όλων των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον Σπύρο Κουβέλη, ήδη λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών, μια ομάδα εργασίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και έχει εντοπίσει τουλάχιστον 150 περιπτώσεις που βρίσκονται στον «αέρα». Από αυτά θα αξιολογηθεί ποια θα πρέπει να κλείσουν και ποια θα πάνε σε καταλογισμό.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής για τις ΜΚΟ, τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Τραγάκης, όσο και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, έθεσαν ερωτήματα για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης Οργανώσεων μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, όπως το πρόγραμμα Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας και το πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν δείχνουν χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος»
.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στον Ορθόδοξο Τύπο στις 17 Δεκεμβρ.2010 είχε δημοσιευτεί άρθρο της κυρίας Ελένης Λωρίτου για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών που το είχατε δημοσιεύσει και σεις. Εκεί έλεγε στο τέλος - Καὶ ἐν πάσῃ περιπτώσει νὰ μᾶς πεῖ ὁ σεβ. Ἰγνάτιος ποιὸς χρηματοδοτεῖ τὴν ἐν λόγῳ χλιδάτη Ἀκαδημία. Ἂν γίνεται μὲ χρήματα τῆς ἐκκλησίας, νὰ μᾶς πεῖ μὲ ποιὸ δικαίωμα τὸ κάνει, κι ἂν χρηματοδοτεῖται ἀπὸ ἄλλα κέντρα, νὰ μᾶς τὰ ἀποκαλύψει, γιὰ νὰ καταλάβουμε τίνος συμφέροντα ἐξυπηρετεῖ.- Κανένας βέβαια δεν απάντησε στην Ελ. Λωρίτου. Τώρα περιμένετε να απαντήσει σε σας;

Ανώνυμος είπε...

Ὅπως βλέπουμε ἐκεῖ ποῦ αὐτοί θέλουν, δίνουν ἄφθονο καί ἀνεξέλενγκτο χρῆμα. Ὅταν ὅμως πρόκειται γιά τόν Λαό τότε δέν ὑπάρχει τίποτα. Εἶναι φανερό τό τί πρεσβεύουν, αὐτοί ποῦ κυβερνοῦν αὐτόν τόν Ἅγιο τόπο ποῦ λέγεται Ἑλλάς.

Ανώνυμος είπε...

Αποκαλυπτικό το άρθρο σας, συγχαρητήρια πολλά.

Καλλίστρατος

thriskeftika είπε...

Λωρίτου Ἑλένη, Περί τῶν μαθημάτων τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν τῆς Ἱ. Μ. Δημητριάδος

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/12/blog-post_7493.html

Ανώνυμος είπε...

Καυτό άρθρο που ζητά απαντήσεις...

Ευριπίδης

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)