15/4/11

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, «Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι και υποχρεωτικό αλλά και ομολογιακής υφής»

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή "διάΛογος" και στους Νίκο Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου (στο amen.gr και intv.gr) ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφέρθηκε και στo μάθημα των Θρησκευτικών. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Νίκου Παπαχρήστου ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η Σύνοδος έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή με Ιεράρχες και εκπροσώπους του θεολογικού κόσμου και έχει αποστείλει Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας.
Συνέχισε δε δηλώνοντας: «Εμείς είμαστε κάθετοι επί του ζητήματος. Το Σύνταγμά μας επιβάλλει κάποια πράγματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η κ. Διαμαντοπούλου μέσα στο πλαίσιο φαίνεται της επιδείξεως υποταγής στα διεθνή φόρα, θέλει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις που είναι αντισυνταγματικές ευθέως... Το μάθημα είναι και υποχρεωτικό για τους Ορθοδόξους Έλληνας μαθητάς αλλά είναι και ομολογιακής υφής. Αυτό λέει το άρθρο του Συντάγματος, το άρθρο που αναφέρεται στην παιδεία, το άρθρο 16 που αναφέρει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να διαμορφώνει θρησκευτική συνείδηση στους νέους Έλληνας, όχι οποιαδήποτε, όχι θρησκειολογικής υφής αλλά ορθοδόξου θεολογικής κατευθύνσεως, όπως προβλέπει το άρθρο 3 που αναγνωρίζει στην Ελλάδα επικρατούσα θρησκεία, και όπου με τρεις αποφάσεις του ΣτΕ έχει καθοριστεί, έχει επιλυθεί. Η κ.Διαμαντοπούλου λοιπόν, επειδή ξέρει όλο αυτό το νομικό πλαίσιο, που είναι ασύμβατο με τις διαθέσεις της ενδεχομένως, προσπαθεί τώρα με κάποιους νεολογισμούς που χρησιμοποιεί, «Θρησκεία και Κόσμος» ή κάτι άλλα, να απομειώσει αυτή την συνταγματικώς προβλεπομένη τάξη».

Ο Άντωνης Τριανταφύλλου ρώτησε τον Μητροπολίτη: «Δηλαδή η ρύθμιση για το μάθημα των Θρησκευτικών όπως θα είναι στο νέο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου;». Ο Μητροπολίτης απάντησε: «Όπως προβάλλεται είναι αντισυνταγματική, εντελώς. Διότι το μάθημα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τους Ορθοδόξους μαθητάς επαναλαμβάνω – και αυτό και συμβαίνει σήμερα. Αν κάποιος δηλώσει «δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» απαλλάσσεται αμέσως. Και είναι και λογικό – και ομολογιακό. Διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμά μας και αυτό επιτάσσει και η κουλτούρα μας. Δεν επιτάσσει η κουλτούρα μας να μάθουμε για τον Βισνού, να είμαστε λογικοί. Ασφαλώς θα πρέπει να ξέρει το παιδί κάποιες γενικές πληροφορίες αλλά όχι να διδάσκεται πράγματα που δεν έχουν σχέση με την Πίστη των Πατέρων του.
Λένε ότι έχουν γίνει τα σχολειά κατηχητικά. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αντιλαμβάνεται και μαθαίνει ο νέος Έλληνας τι πιστεύει το Γένος του, ποια είναι η Πίστις του, ποια είναι η Αλήθειά της».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Αντώνη Τριανταφύλλου ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είπε: «Οι θέσεις αυτές της Εκκλησίας έχουν γίνει κείμενο προς την Υπουργό. Και βέβαια θα είναι θέμα αγώνος αν η κυρία Υπουργός εμμείνει στις στρεβλές της τοποθετήσεις». Ο Νίκος Παπαχρήστου ρώτησε αν υπάρχει από πλευράς Συνόδου η διάθεση για να κάνει έναν τέτοιο αγώνα. Και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ κατέληξε: «Εάν δεν υπάρξει θα είναι μία απομείωσις των ευθυνών μας».

Δείτε ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης στο amen.gr (από το 68 λεπτό κ.εξ.)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είχαν τέτοιον λόγο όλοι οι Επίσκοποι τα θρησκευτικά ούτε θα τα συζητούσαν για κατάργηση.. Βέβαια στη συνέντευξη τα έιπε όλα ο σεβασμιώτατος. Ωμά ,ανδρίκια και πάνω απο όλα αληθινά.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Σεβασμιώτατο. Πάντα αληθινός!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)