4/4/11

Σχετικά με τα βιβλία Θρησκευτικών του Νέου Λυκείου

Ο Τύπος της Κυριακής (3/4/2011) κάνει λόγο για μεγάλης έκτασης επιχείρηση «κοπτοραπτικής» στα σημερινά βιβλία του Λυκείου, προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Το σχετικό άρθρο του Τύπου της Κυριακής αναφέρει ότι «“Τα υπάρχοντα βιβλία (ΟΕΔΒ)και το εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό θα αξιολογηθούν ως προς τη συμβατότητά τους με το νέο πρόγραμμα σπουδών και τις διδακτικές αρχές και θα εντοπισθούν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αξιοποιηθούν με προσαρμογές. Με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών, εκεί όπου έχει εντοπισθεί ανάγκη θα δημιουργηθεί συμπληρωματικό μαθησιακό υλικό ποικίλης και ανοιχτής μορφής” αναφέρεται σχετικά στην 6η επικαιροποίηση της σχετικής πράξης».
Για το μάθημα των Θρησκευτικών τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα αφού κατά τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας στις Β΄ και Γ΄ τάξεις το μάθημα μετονομάζεται σε «Θρησκεία και Κόσμος» και αλλάζει περιεχόμενο... Είναι βέβαια ακόμη ανοιχτό το μέτωπο του αγώνα των θεολόγων για τελική διατήρηση 2ωρου μαθήματος στη Β΄ τάξη (αντί μίας ώρας που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας) και υποχρεωτικού μαθήματος στη Γ΄ τάξη (αντί επιλεγομένου που εξαγγέλθηκε). Σε κάθε περίπτωση και πέραν του ζητήματος των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος στις δύο τελευταίες τάξεις αποτελεί ερώτημα εάν για τις τάξεις αυτές θα υπάρξουν νέα βιβλία, πότε θα συνταχθούν, από ποιους συγγραφείς και κυρίως ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους. Ασφαλώς η ονομασία «Θρησκεία και Κόσμος» παραπέμπει σε ένα περιεχόμενο με τη μορφή θρησκειολογίας ή κοινωνιολογίας της θρησκείας. Για την αλλαγή όμως του περιεχομένου του μαθήματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, των καθηγητών των Θεολογικών Σχολών αλλά και των καθηγητών που διδάσκουν στις σχολικές τάξεις. Επιχείρηση αλλοίωσης του περιεχομένου και συγγραφής νέων βιβλίων από μικρές ομάδες νεωτεριστών θεολόγων που πρόθυμα υλοποιούν υπουργικές εντολές για αλλοίωση του χριστιανικού περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος δεν θα γίνουν αποδεκτές και θα ξεσηκώσουν ακόμη περισσότερο τον ήδη ανάστατο θεολογικό κόσμο.

Ερώτημα παραμένει επίσης εάν στην Α΄ τάξη κατά το επόμενο σχολικό έτος 2011-2012, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του Νέου Λυκείου, θα διατηρηθεί σε χρήση το σημερινό βιβλίο «Ορθόδοξη Πίστη και Λατρεία».

Μαζί με τον αγώνα για την αποτροπή της σχεδιαζόμενης μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο απαιτείται ενεργός δράση για τη διατήρηση του χριστιανικού χαρακτήρα και περιεχομένου των βιβλίων που θα διδάσκονται στους μαθητές των Λυκείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)