15/4/11

H Άννα Διαμαντοπούλου για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ήταν καλεσμένη της εκπομπής Your Voice του MAD TV, χθες 14/4/2011 και συζήτησε με μαθητές για το Νέο Λύκειο. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα Θρησκευτικά λέγοντας:
«Να πω και για τα Θρησκευτικά. Είναι επιλογής στην Γ΄ Λυκείου και στη Β΄ είναι μία ώρα και είναι ουσιαστικά «Θρησκεία και Κόσμος» και είναι ένα μάθημα διαλόγου. Η θρησκεία είναι διαχρονικά κάτι πολύ σημαντικό, ας σκεφτούμε την ιστορία των πολέμων μόνο ή την ιστορία των κοινωνικών συστημάτων. Και έχει σημασία και να γνωρίζουμε καλά και τα δικά μας χαρακτηριστικά, εμείς είμαστε μία χώρα που στο 97% είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να έχουμε γνωρίσει τη δική μας θρησκεία, τα δικά μας δεδομένα, αλλά βεβαίως να γνωρίσουμε και τις άλλες θρησκείες, να μπορεί να γίνει συγκριτικός διάλογος. Και κάτι άλλο σημαντικό που είδαμε σε αρκετές χώρες. Έχει σημασία να μπορεί να γίνεται διάλογος ανάμεσα στους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και στους καθηγητές των Φυσικών Επιστημών... Δηλαδή να μιλήσει με τα παιδιά ο Βιολόγος και ο Θεολόγος. Για να δούμε τη δημιουργία του κόσμου και να ακουστεί η θεολογική και η φυσική επιστήμη και να μάθει το παιδί να συζητάει. Γι’ αυτό το μάθημα αυτό λέγεται «Θρησκεία και Κόσμος» και έχει τη λογική των διαλόγων».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος θα είναι 5 ώρες την εβδομάδα συνολικά στις τρεις τάξεις, όπως τώρα, ή θα είναι λιγότερο?

thriskeftika είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε,
αν το σχέδιο για το Νέο Λύκειο δεν αλλάξει τότε τα Θρησκευτικά στο Λύκειο θα είναι:
Α τάξη: 2 ώρες υποχρεωτικό
Β΄τάξη: 1 ώρα υποχρεωτικό
Γ΄ τάξη: 2 ώρες επιλογής (που μάλλον δεν θα το επιλέγει κανείς, αφού οι μαθητές θα επιλέγουν άλλα μαθήματα τα οποία θα τους βοηθούν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα)

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να έχει στο μυαλό του το υπουργείο για το Θρησκεία και Κόσμος με μια ώρα την εβδομάδα δε γίνεται τίποτα. Μία ώρα ίσον καμία ώρα. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι. Μακάρι να το αλλάξουν αλλιώς είναι σα να μην υπάρχει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν.

thriskeftika είπε...

Η ιστοσελίδα queen.gr δημοσιεύει και ένα ακόμη απόσπασμα της εκπομπής που αναφέρεται στα Θρησκευτικά. Το μεταφέρουμε:

Ερώτηση: Φοβάστε τις αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων, που μπορεί να υποστηρίξουν ότι με το νέο πρόγραμμα, ίσως, να υποτιμούνται τα θρησκευτικά;

Άννα Διαμαντοπούλου: Ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας για όλα τα πράγματα υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Όταν όμως η αντίδραση είναι η βία, οι φωνές, η έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου τότε φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Να σας πω ότι σαν υπουργός, εγώ προσωπικά το έχω υποστεί πάρα πολλές φορές. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει ένας υπουργός αν βάζει μπροστά την όποια φοβία. Δεν μπορεί να γίνει έργο όταν υπάρχει ο φόβος. Οπότε συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι φωνές καθόλου δεν με πτοούν, εφόσον είμαι πεπεισμένη ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια πρόταση που αντέχει στη συζήτηση με τους πολίτες. Και επαναλαμβάνω ότι είμαι έτοιμη και όταν δεχτώ παρατηρήσεις να κάνω διορθώσεις.

http://www.queen.gr/Pop-Culture/Thleorash/item/11333-H-Ypoyrgos-Paideias,-Dia-bioy-Mathhshs-Thrhskeymatwn,-Anna-Diamantopoyloy,-sto-MAD-TV

Σχόλιο ιστολογίου μας
Θα πρέπει να αξιολογηθεί η αναφορά της Υπουργού ότι "είμαι έτοιμη και όταν δεχτώ παρατηρήσεις να κάνω διορθώσεις".

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση -προβοκατόρικη- ακροαριστερών ομάδων: Φοβάστε τις αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων, που μπορεί να υποστηρίξουν ότι με το νέο πρόγραμμα, ίσως, να υποτιμούνται τα θρησκευτικά;

ΘΥΜΙΟΣ είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ Β'ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ,ΑΛΛΟΤΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕ ΣΥΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.ΔΗΛ,ΘΕΟΛΟΓΟΙ,ΒΙΟΛΟΓΟΙ,ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΕΣ, ΓΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ ΟΙ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ...ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ.ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΕΙ ΟΔΗΓΕΙ!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)