18/5/11

Αντιπαραθέσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

πηγή:  Newsbeast.gr
Συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί το πρώτο βήμα που, σε συνδυασμό με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα συμβάλει στην μετάβαση της δημόσιας διοίκησης στη νέα εποχή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν επί της αρχής, ως πρόχειρο νομοθέτημα που δεν υλοποιεί τον στόχο του εκσυγχρονισμού του κράτους, το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής...
Όπως τόνισε ο Γ. Αρβανιτίδης, εισηγητής της πλειοψηφίας, το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών, για τη συστηματική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και υπηρετεί τον φιλόδοξο στόχο για τη δημιουργία μιας νέας σχέση του πολίτη με την Πολιτεία, για ένα φιλικό και ανοικτό κράτος, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κάλεσε δε όλους να κατανοήσουν ότι το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης διέρχεται μέσα από την καθιέρωση και ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διερωτήθηκε ποια είναι η δικαιολογία μας για τα χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζει η Ελλάδα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη στιγμή που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χώρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες. Επεσήμανε όμως ότι σήμερα οφείλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια ευρεία βάση συναίνεσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι με αφορμή το σχέδιο νόμου αυτό και την προσπάθεια για τη ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, που επί σειρά ετών θρέφει πολλές από τις παθογένειες της χώρας όπως είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, θα ξεκινήσει σήμερα ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος που θα μας επιτρέψει να δώσουμε «σάρκα και οστά» σε ένα όραμα που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα όλων. Όπως επισήμανε το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη τόσο για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών δρώντας γύρω από δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, το δικαίωμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής φυσικών και νομικών προσώπων με το Δημόσιο και δεύτερον, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των δημοσίων φορέων με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα αλλά και το ίδιο το κράτος.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία (αλλά θα στηρίξει συγκεκριμένα άρθρα) κρίνοντας πως χαρακτηρίζεται από προχειρότητα με άδηλο τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής της, καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες που δεν συνοδεύονται όμως από τα αντίστοιχα αποτελέσματα και το κυριότερο ανέφερε ότι υποβαθμίζει την συζήτηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεδομένου ότι υπάρχουν σε αυτό πάρα πολλές άσχετες διατάξεις.

Ο κ. Ζώης ανέφερε ακόμη ότι παράλληλα δημιουργήθηκαν επιτροπές οι οποίες αναφέρονται στο ίδιο αντικείμενο και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, κάτι που οφείλεται - όπως είπε - ή σε προχειρότητα ή διαπιστώνεται η ύπαρξη δύο αλληλοσπαρασσόμενων φατριών που επιχειρούν να επιβάλουν η κάθε μία την πολιτική της.

Τέλος, ζήτησε από τον υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή σχετικά με το σχέδιό του και την «αλήθεια» για την δημόσια διοίκηση και διαμαρτυρήθηκε γιατί - όπως ανέφερε - για μια ακόμη φορά οι βουλευτές πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ σημαντικές προτάσεις για την αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου. «Τι θα κάνετε με τους δημόσιους υπαλλήλους, με τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με εκατοντάδες κόσμο για τον οποίο σπέρνει η κυβέρνηση τον φόβο;» ρώτησε τον κ. Ραγκούση.

Η Βέρα Νικολαϊδου (ΚΚΕ) τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα προβλήματα του Δημοσίου σχετίζονται και παράγονται από κακούς δημόσιους υπαλλήλους και δύσκαμπτες δομές, αποκρύπτει όμως ότι στην πραγματικότητα εκφράζουν τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους που λειτουργεί σαφώς υπέρ των μονοπωλίων. Χαρακτήρισε δε το νομοθέτημα «νομοσχέδιο εντυπωσιασμού» με στόχο να κρύψει τις πραγματικές αιτίες και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοθέτημα λέγοντας πως εξυπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, διευκολύνει τους επενδυτές και εντάσσεται στην γενικότερη λογική του fast truck, ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν θα ωφεληθεί». Συμπλήρωσε επίσης ότι ένας άλλος στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων, μιλώντας για «βάρβαρη και ανάλγητη πολιτική που όχι μόνο αδιαφορεί αλλά θριαμβολογεί που χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην διάταξη που αφορά την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο επισημαίνοντας ότι «αποδεικνύει την στόχευση του νομοσχεδίου».

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αγγ. Κολοκοτρώνης είπε ότι δεν αγγίζει τα αίτια και τις δομές που δημιουργούν την παρωδία της δημόσιας διοίκησης, δεν είναι ρεαλιστικό ως προς τους στόχους του, καταργείται κάθε έννοια εξορθολογισμού των διαδικασιών με αποτέλεσμα όσα κι αν δαπανηθούν να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Ανέφερε επίσης πως αντί να περιορίσει το Δημόσιο συστήνονται νέοι φορείς, επιτροπές και προσλαμβάνονται στρατιές συμβούλων με αποτέλεσμα οι δαπάνες να εκτοξεύονται στα ύψη όταν οι πολίτες υποβάλλονται σε αιματηρές θυσίες. Υποστήριξε ότι έχουν δημιουργηθεί 41 γενικές γραμματείες, 386 γενικές διευθύνσεις, 701 συμβούλια και 1.326 αμειβόμενες επιτροπές ενώ καταργήθηκαν μόλις 30 φορείς. Συμπερασματικά σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου αυτό του θυμίζει την μεγάλη και σπουδαία κινηματογραφική επιτυχία «Όσα παίρνει ο άνεμος».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η ειδική αγορήτρια Λίτσα Αμμανατίδου, είπε ότι πρόκειται για πολυνομοσχέδιο, το οποίο ζήτησε να αποσυρθεί. Ενώ επισήμανε ότι το κόμμα της πιστεύει στις νέες τεχνολογίες για τον εκσυγχρονισμό στην δημόσια διοίκηση, δήλωσε ότι το καταψηφίζει γιατί όλο αυτό είναι ένα ακόμη οικονομικό παζάρι με τους μεγαλοεργολάβους χωρίς όφελος για την κοινωνία. Μίλησε δε για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και απευθυνόμενη δε προς τον κ. Ραγκούση, είπε πως επιβεβαίωσε τους φόβους του ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις που έρχονται στο Δημόσιο με «εργαλείο» τις μετατάξεις και για ιδιωτικοποίηση σημαντικών πεδίων αρμοδιοτήτων του Δημοσίου με μεταφορά του κόστους στον πολίτη. «Θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που θα προβεί σε απολύσεις στο Δημόσιο» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)