24/5/11

H ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμένει στην υποβάθμιση των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Μια περίεργη ησυχία επικρατεί γύρω από το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο. Πρόσφατη ωστόσο αναφορά της Υπουργού Παιδείας στο θέμα αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Υπουργείου εμμένει στο σχέδιο της που υποβαθμίζει το θρησκευτικό μάθημα.
Πριν από την Υπουργό και λίγες μόνο μέρες μετά το πέρας της πανελλήνιας συνάντησης Θεολόγων στην Πεντέλη ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Βασίλης Κουλαϊδής παραχώρησε συνέντευξη στον «Αθήνα 9,84». Στη διαπίστωση της δημοσιογράφου ότι «Εγώ έχω την εντύπωση κ. Κουλαϊδή ότι έχετε κάνει μία προσπάθεια κυρίως σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών να πατήσετε σε δύο βάρκες: Και την Εκκλησία να μη δυσαρεστήσετε και άρα να μην πάρετε το πολιτικό κόστος ενδεχόμενων αντιδράσεων αλλά να προσαρμοστείτε και στα σύγχρονα δεδομενα» απάντησε:... «Αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό, το να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας στα σύγχρονα δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες και ταυτοχρόνως να ικανοποιούμε το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών».
Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εξάλλου σε ομιλία της σε εκδήλωση της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κηφισιάς δήλωσε μεταξύ άλλων για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο: «Όσον αφορά στα θρησκευτικά: η Ιερά Σύνοδος έβγαλε καταδικαστική απόφαση γιατί δεν κάνουμε τα Θρησκευτικά όπως έπρεπε, ο σύλλογος θεολόγων το ίδιο ενώ τα κόμματα της Αριστεράς γιατί τα αφήνουμε και δεν τα βγάζουμε. Μια όμως κοινωνία πρέπει να λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απόψεις».

Οι δύο παραπάνω θέσεις αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Θεολόγων και της Συνόδου παρά την πανελλαδική κινητοποίηση τους. Η πολιτική του Υπουργείου για τα Θρησκευτικά είναι προϊόν συμβιβασμού μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων! Προφανώς μια τέτοια πολιτική δεν στηρίζεται ούτε σε παιδαγωγικά κριτήρια ούτε στις προβλέψεις του Συντάγματος για την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, ούτε και στην μακραίωνη παράδοση της πατρίδας μας. Το Υπουργείο είναι σαν να λέει ουσιαστικά: «Φωνάζουν οι θεολόγοι και οι παπάδες υπέρ των Θρησκευτικών; Δεν μπορούμε να καταργήσουμε ακόμη οριστικά το μάθημα». «Φωνάζουν οι αριστερίζοντες αθεϊστές να καταργηθεί το μάθημα; Ας μειώσουμε τις ώρες του, ας το κάνουμε επιλογής σε μία τάξη και στην επόμενη φάση βλέπουμε με ποιο τρόπο θα το υποβαθμίσουμε εκ νέου».

Η μέχρι σήμερα εκδηλωθείσα αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική συμβιβασμών και υποταγής στις απαιτήσεις αθεϊστικών δυνάμεων απεδείχθη αναποτελεσματική. Τούτο δήλωσε ξεκάθαρα προσφάτως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε Ανακοινωθέν που εξέδωσε για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας: «…ἡ ἄτονος ἀντίδρασις τοῦ θεολογικοῦ κόσμου πού ἐκδηλώθηκε μέ τήν ἀποστολήν ἐγγράφων διαμαρτυριῶν ἤ τήν διοργάνωσι σχετικῶν ἡμερίδων, δυστυχῶς συνιστᾶ ἀναποτελεσματικήν τακτικήν καί ἐξυπηρετεῖ τήν διάθεσιν τῶν κρατούντων διά τήν προώθησιν τοῦ δολίου σχεδιασμοῦ, πού ἐπιτάσσουν οἱ ἀντίθεες καί σατανιστικῆς ὑφῆς δυνάμεις κατά τῆς ἀμωμήτου ἡμῶν πίστεως, τοῦ Γένους καί τῆς πνευματικῆς του ἰδιοπροσωπείας».

Αν δεν υπάρξει νέα παν-θεολογική και εκκλησιαστική αντίδραση στις εναντίον της Ορθοδόξου Θεολογίας και του ορθόδοξου μαθήματος των Θρησκευτικών κυβερνητικές μεθοδεύσεις μετ’ ου πολύ θα βρεθούμε ενώπιον του κλεισίματος των Θεολογικών Σχολών με τη συγχώνευση μόνο των Τμημάτων Θεολογίας εντός των Φιλοσοφικών Σχολών και της πλήρους κατάργησης του θρησκευτικού μαθήματος αρχικά στο Λύκειο και κατόπιν και στο Γυμνάσιο. Ορθώς επισημαίνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ότι «θά ἀποδειχθοῦμε κατώτεροι τῶν περιστάσεων, ἀνάξιοι τῶν Πατέρων ἡμῶν καί ἐπιλήσμονες τοῦ ἱεροῦ χρέους» αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά «εἰς τόν νεοταξικόν ὁλοκληρωτισμόν τῶν Κυβερνώντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)