5/6/11

O «Καλλικράτης» στα πανεπιστήμια και το μέλλον των Θεολογικών Σχολών

Μεταφέρουμε απόσπασμα άρθρου της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ και κατόπιν σχόλιο σχετικό με τις Θεολογικές Σχολές.
Σαρωτικός «Καλλικράτης» έρχεται και στα πανεπιστήμια. Ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι προ των πυλών, και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», από τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ που υφίστανται θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα τέλη του 2011 μόνο τα μισά! Σήμερα λειτουργούν 22 Πανεπιστήμια και 18 ΤΕΙ, με περισσότερα από 590 τμήματα. Το σχέδιο του δραστικού περιορισμού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, όπως μας το αναλύει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, περιλαμβάνει τις συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου, τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ τους, καθώς και την ενσωμάτωση ενός μέρους πανεπιστημίου ή τεχνολογικού ιδρύματος σε ένα άλλο...

Το σχέδιο που παρουσιάζει το ΕΘΝΟΣ περιλαμβάνει:

• Συγχωνεύσεις διαφορετικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

• Συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.

• Συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολών διαφορετικών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων.

• Συμπτύξεις τμημάτων ίδιων ή διαφορετικών ιδρυμάτων.

• Προσαρτήσεις σχολών ή τμημάτων σε άλλο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.

• Καταργήσεις τμημάτων με «μηδενικό» δείκτη προτίμησης από υποψηφίους.

Σχόλιο του ιστολογίου μας για τις Θεολογικές Σχολές: Οι παραπάνω ρυθμίσεις αν εφαρμοστούν στην πράξη θα οδηγήσουν στη συρρίκνωση των Θεολογικών Σχολών και την ουσιαστική τους κατάργηση με διατήρηση μόνο ενός Τμήματος Θεολογίας εντός των Φιλοσοφικών Σχολών. Το σχέδιο πλήρους υποβάθμισης της Ορθόδοξης Θεολογίας περιλαμβάνει τις εξής φάσεις:

Α. Κατάργηση των Τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Ήδη το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας δεν θα δεχτεί φέτος κανένα φοιτητή μετά την σχετική απόφαση Πανάρετου.

Β. Τη διατήρηση μόνο των Τμημάτων Θεολογίας που ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος των Θεολογικών Σχολών αφού Σχολή με ένα μόνο Τμήμα δεν υφίσταται.

Γ. Την τελική ένταξη των Τμημάτων Θεολογίας σε άλλες Σχολές, πιθανότατα στις Φιλοσοφικές.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί πανεπιστημιακοί Θεολόγοι που δεν θεωρούν καθόλου κακό το παραπάνω σχέδιο και δεν είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν και να αγωνιστούν για τη διάσωση των Θεολογικών Σχολών. Φαίνεται πως αρέσκονται να ονομάζονται καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής (του Τμήματος Θεολογίας)! Είναι λυπηρό ότι την παράνομη απόφαση Πανάρετου για μη εισαγωγή φοιτητών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας καταδίκασαν με τρόπο επίσημο η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, τρεις τουλάχιστον επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά όχι και τα υπόλοιπα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών. Καμία επίσημη σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης προς το αδίκως βαλλόμενο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας δεν έχουν εκδώσει ούτε το Τμήμα Θεολογίας Αθήνας, ούτε σύσσωμη η Θεολογική Σχολή Αθηνών, ούτε τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Πότε αλήθεια θα ξυπνήσουν οι πανεπιστημιακοί Θεολόγοι για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τις Θεολογικές Σχολές, το μάθημα των Θρησκευτικών και γενικότερα τα θεολογικά γράμματα στην Ελλάδα;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι τα τμηματα Θεολογίας τρέφουν μια αντιπάθεια προς τα Ποιμαντικά τμήματα, τα οποία ενώ στην αρχή συστήθηκαν για να δίνουν πανεπιστημιακή θεολογική παιδεία σε κληρικούς, εν συνεχεία οι απόφοιτοί του διεκδίκησαν και πέτυχαν και το διορισμό τους στην εκπαίδευση, πράγμα που δεν το είδαν ποτέ με καλό μάτι οι απόφοιτοι των θεολογικών τμημάτων. Μεταξύ πάλι των τμημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης υποβόσκουν άλλες αντιπαλότητες, αντιπάθειες και διαφωνίες. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τρία θεολογικά τμήματα (μαζί με αυτό της ανωτέρας εκκλησιαστικής ακαδημίας) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Μήπως για να τακτοποιούνται ως πανεπιστημιακοί καθηγητές περισσότεροι διδάκτορες της θεολογίας; Και που είναι το κακό να ενταχθούν τα μήματα ναυτά στη Φιλοσοφική; Δεν θα χάσουν την αυτοτέλειά τους όπως δεν την έχασαν και τόσα άλλα τμήματα που ανήκουν στην ίδια σχολή.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)