24/8/11

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις και τη συζήτησή του με τον Αρχιεπίσκοπο γύρω από το θέμα

Μεταφέρουμε απόσπασμα ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ του ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «FLASH» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ - ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Κύριε Υπουργέ, καλό μεσημέρι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Παρρά.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργό θέλω να ξεκινήσω τα ερωτήματά μου παίρνοντας αφορμή από μια επίσκεψη που πραγματοποιήσατε. Θέλω να πω και να δηλώσω από μικροφώνου ότι προσωπικά δεν με εξέπληξε, γνωρίζοντάς σας χρόνια και ξέροντας ότι έχετε κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες...

Μιλώ για την οικογένεια που επισκεφθήκατε, μία από τις οικογένειες που θρηνεί ένα δικό της πρόσωπο, αγαπημένο πρόσωπο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν την εμπόδισε, ο χαμός, η λύπη, ο θρήνος, να πάρουν μια σπουδαία απόφαση και να χαρίσουν ζωή μέσα από τη μεταμόσχευση των οργάνων του εκλιπόντος. Θέλω να μοιραστώ αν είναι δυνατόν, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο, συναισθήματα από αυτή την εμπειρία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, ήταν μέσα στο περιβάλλον της υγείας, αυτό το βαρύ και δύσκολο, το συνδεδεμένο πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες για τους Έλληνες με τα νοσοκομεία και όχι με την υγεία των ανθρώπων και όχι με τις πολιτικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία, για τις μεταμοσχεύσεις, για τον ΟΚΑΝΑ, για τη μάχη για μια άλλη διατροφή, πιο υγιεινή, για τη μάχη για μια γενιά Ελλήνων η οποία θα πρέπει ν’ αθληθεί για να αποκρούσει τους κινδύνους που απειλούν όλες τις δυτικές χώρες, όλους τους κατοίκους των δυτικών χωρών από ασθένειες μη μεταδιδόμενες που όμως έχουν συνδυαστεί με τη ζωή μας, όπως οι ψυχικές ασθένειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, δηλαδή τέτοιου είδους μη μεταδιδόμενες ασθένειες.

Πέρα από τα νοσοκομεία υπάρχουν και αυτά. Για την εμπειρία που με ρωτήσατε, ήταν μια εμπειρία πραγματικά συγκλονιστική που δικαιώνει μέσα από την ανθρωπιά ορισμένων συμπολιτών μας, τον αγώνα που κάνουμε εδώ.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι μια εμπειρία που σας ενισχύει περισσότερο σε μια προσπάθεια να πείσετε την άλλη πλευρά γιατί για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και το νέο νόμο υπάρχουν, όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα αντιρρήσεις, ενστάσεις, αστερίσκοι που κατατίθενται και από την πλευρά της εκκλησίας.

Εγώ θέλω να σας μεταφέρω και να το αθροίσω στο ερώτημά μου ζητώντας από σας στο τέλος το σχόλιο, την εμπειρία που είχα κάνοντας το θέμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να καταγράψω σειρά μηνυμάτων από τους ακροατές του FLASH που υποδήλωναν αυτά τα μηνύματα, ότι και δεν ξέρει καλά ο κόσμος πώς γίνεται αυτή η πολύ ευαίσθητη ιστορία, και φοβάται.

Πιο πολύ μου βγάλανε φόβο κ. Υπουργέ και άγνοια. Ίσως δηλαδή, λέω ταπεινά, να έπρεπε να προηγηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης πριν φτάσουμε σ’ ένα νόμο ο οποίος μπορεί ν’ ακυρωθεί στην κοινωνία αν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ελληνική κοινωνία θα ενημερωθεί πριν αρχίσει να εφαρμόζεται στο σημείο που λέτε ο νόμος. Η έναρξη εφαρμογής του νόμου σε ό,τι αφορά την τεκμαιρόμενη βούληση ενός ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή…

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Ναι, αυτό είναι το αγκάθι, παρατήρησα κι εγώ..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι το μοναδικό. Όμως όλο το 2011 και όλο το 2012 θα είναι χρόνος ενημέρωσης. Θα είναι μια περίοδος ενημέρωσης του κόσμου. Η έναρξη εφαρμογής αυτής της ρύθμισης έχει να κάνει με το 2013. Σε όλα τ’ άλλα σημεία, με την Εκκλησία είμαστε σύμφωνοι. Και αυτό το σημείο της διαφωνίας, όπως είπαμε σήμερα το πρωί με το Μακαριότατο..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τι βρήκε από αυτό το πολύ σημαντικό ραντεβού που είχατε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως προς τις μεταμοσχεύσεις, ζήτησα να παραστώ στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της ιεραρχίας. Θα γίνει αυτό το Σεπτέμβριο. Θα εξηγήσω στου ιεράρχες ποιο ακριβώς είναι το θέμα, θα τους πω ότι υπάρχει χρόνος προσαρμογής και εν πάση περιπτώσει θα τους πω πώς το έχουμε σκεφτεί. Όλα τ’ άλλα θέματα μας βρίσκουν σύμφωνους με την Εκκλησία. Ο αγώνας που δίνει η Εκκλησία στο θέμα των μεταμοσχεύσεων είναι πιο προχωρημένος, θα μπορούσα να σας πω, από τον αγώνα της πολιτείας.

Πολλοί ιεράρχες είναι συνειδητοποιημένοι, είναι οι ίδιοι δωρητές. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε-στις δηλώσεις που έκανε μετά- ότι αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε. Για τα υπόλοιπα όλα πηγαίνουμε μαζί.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, αν κάποιος δε θέλει αλλά δεν έχει προλάβει να δηλώσει ότι δε θέλει και πέφτει θύμα ενός τροχαίου δυστυχήματος, πάει ο γιος του λοιπόν ή η σύντροφός του, η σύζυγός του και λένε στους γιατρούς, λένε στους υπευθύνους ότι τους είχε πει πριν πάθει το δυστύχημα ότι ο ίδιος ήταν, για τους δικούς του λόγους, αντίθετος, γιατί να μη λαμβάνεται υπ' όψιν η γνώμη της οικογενείας;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στην πράξη, σε όλες τις χώρες που έχουν τη ρύθμιση που βάλαμε κι εμείς, 17 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τη ρύθμιση που έχουμε κι εμείς πια, η γνώμη των συγγενών μετράει. Και αυτό είπα στον Αρχιεπίσκοπο. Αυτό θα πω και στους ιεράρχες. Αυτό πρέπει να ξέρει κάθε πολίτης, ότι η γνώμη των συγγενών είναι καθοριστική για το γιατρό ο οποίος κάνει την επέμβαση της λήψης των οργάνων ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.

Στην Ισπανία, ας πούμε, που είναι η πρωταθλήτρια χώρα στις μεταμοσχεύσεις, η γνώμη των συγγενών μετράει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετρήσει η γνώμη των συγγενών. Δεν μπορεί όμως ν’ αφαιρεθεί και η γνώμη του εκλιπόντος. Πρέπει να έχουμε, λοιπόν, έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων και έτσι θα πορευθεί η ελληνική κοινωνία. Εν τοις πράγμασι έτσι πορεύεται.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είδατε δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος ν’ αποδέχεται τα επιχειρήματά σας, να αίρονται οι τριβές και οι αστερίσκοι;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το θέμα της διαφωνίας δεν είναι το μεγάλο, είναι το μικρότερο εξ όλων των θεμάτων. Τα θέματα της συμφωνίας είναι όλα τ’ άλλα. Εμείς ξέρουμε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές του ανθρώπου, όταν αυτός είναι σ’ ένα νοσοκομείο και αισθάνεται και ο ίδιος ότι εν πάση περιπτώσει ο θάνατος δεν είναι μακριά, εκεί όπως ξέρετε η Εκκλησία αλλά και γενικότερα οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Γιατί ο άνθρωπος στην απόγνωσή του δε σκέφτεται με τη λογική, σκέφτεται άλλα πράγματα, βαθύτερα.

Εκεί, λοιπόν, συνειδητοποιεί κανείς ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ μεγάλος και δε μπορεί κανείς να πορευθεί χωρίς να είναι σύμμαχος η Εκκλησία στα θέματα αυτά.

Ωστόσο, εγώ δεν πήγα εκεί για να βρω τρόπου διαφωνίας. Εγώ πήγα εκεί, όπως δήλωσα μετά, για να βρούμε τρόπους συμφωνίας και πραγματικά ως προς το θέμα αυτό υπήρξε κατά το μέγιστο μέρος συμφωνία. Στη διαφωνία είπαμε ότι θα το συζητήσουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο θέμα που είχαμε με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα, πολύ σημαντικό κι αυτό, είναι ότι η Εκκλησία ζήτησε, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να παίξει ένα ρόλο στη θεραπεία των ασθενών τοξικομανών.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Εκεί θα ερχόμουν, σ’ αυτό το θέμα. Είναι το δεύτερο που έχω να ρωτήσω από αυτά που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό σας. Διαβάζω, διαγωνίως σε κάποιες εφημερίδες, περιμένω να μου πείτε κι αυτό το οποίο σας εμπιστεύθηκες, σας κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι θα είμαστε έτοιμοι σε κάποια δημόσια νοσοκομεία οσονούπω, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να πάμε και σ’ αυτό που λέμε προγράμματα θεραπείας σε ό,τι αφορά τους τοξικομανείς..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την 1η Σεπτεμβρίου τρία ακόμη νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, συν άλλα δύο από αυτά που ήδη κάνουν θεραπεία, θ’ αυξήσουν τη συμμετοχή, δηλαδή θα πάρουν ακόμη 100 ασθενείς. Θα είναι η εκκίνηση του πανελλήνιου αυτού προγράμματος για να δίνουμε θεραπεία από τα νοσοκομεία από τη Θεσσαλονίκη.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι δύσκολο Υπουργέ, το ξέρετε, γιατί μπορεί ν’ αναστατωθεί και η ζωή των νοσοκομείων λένε κάποιοι, αν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για το πώς θα γίνεται αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε από την Αθήνα. Αύριο έχουμε μία συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη. Εκεί θ’ ανακοινώσει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τη συμμετοχή και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο πρόγραμμα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ένας πολιτικός είναι για να τα λύνει αυτά, όχι για να τα λέει. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει περιοριστεί ή θα έχει εξαφανιστεί η λίστα αναμονής για ένταξη στη θεραπεία του ΟΚΑΝΑ. Η Εκκλησία ζήτησε να έχει κι αυτή μια Μονάδα..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Είναι πολύ φιλόδοξη η δήλωσή σας, οφείλω να σας το πω με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπό σας, ξέρετε ότι σας σέβομαι αλλά..

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις 2 Οκτωβρίου θα κλείσουμε οριστικά τη Μονάδα Παροχής Θεραπείας στον Πειραιά αφού στα νοσοκομεία πια θα γίνεται η θεραπεία..

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Άρα να εικάσω ότι θα φύγει και ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως. Δε θα φύγουν οι Υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, οι Γραμματείς, οι γιατροί και οι επιστήμονες. Θα φύγει το πρόγραμμα παροχής θεραπείας. Λοιπόν, 2 Οκτωβρίου, κρατήστε κι αυτή την ημερομηνία, θα δείτε ότι έτσι θα γίνει.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ: Τη συγκρατώ κ. Υπουργέ και θα είμαστε εδώ για να ξαναμιλήσουμε στις 3 Οκτωβρίου.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συμμετοχή της Εκκλησίας θα είναι πια πολύ μεγάλη και στον τομέα αυτόν, γιατί ο νόμος επιτρέπει από τη δεκαετία του ’90, νομίζω ο κ. Γείτονας το έχει κάνει αυτό, τη συμμετοχή της Εκκλησίας. Βέβαια πρέπει να πιστοποιήσει ο ΟΚΑΝΑ την επάρκεια των εγκαταστάσεων που θα κάνουν και το Υπουργείο Υγείας να δώσει τη σχετική έγκριση.

Εγώ είπα στο Μακαριότατο ότι από τη στιγμή που θα μου στείλει το αίτημα, σε λίγες ώρες θα έχει πάρει τη θετική απάντηση από το Υπουργείο. Περιμένουμε εντός των επομένων ημερών όπως μου είπε, να υπάρξει και τυπικά το αίτημα αυτό.

Διαβάστε και την υπόλοιπη συνέντευξη που αφορά σε άλλα θέματα του Υπ. Υγείας πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)