27/8/11

Ο Αρχιεπίσκοπος, η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι εκκρεμότητες

του Κώστα Ζαφειρίου
Το νέο Εκκλησιαστικό έτος ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και στις 5,6 και 7 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η νέα Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία στην πλειονότητά της συγκροτείται από παραδοσιακούς ιεράρχες.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 155ης Συνοδικής Περιόδου (2011-2012), θα συγκροτείται ως εξής: Πρόεδρος, ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μέλη: Ιεράρχες της Παλαιάς Ελλάδος: οι σεβ. Μητροπολίτες: Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Κυθήρων Σεραφείμ.
Ιεράρχες της Νέας Ελλάδος:οι σεβ. Μητροπολίτες: Εδέσσης Ιωήλ, Ζιχνών Ιερόθεος, Σερβίων Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νεαπόλεως Βαρνάβας...

Η νέα ΔΙΣ κληρονομεί κάποια θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη περίοδο ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία κωλυσιεργεί για την επίλυσή τους με τη γνωστή μέθοδο της δημιουργίας… Επιτροπών επί Επιτροπών.

Θέματα που καλείται μεταξύ άλλων να ασχοληθεί η νέα ΔΙΣ είναι: η Κάρτα του Πολίτη, οι μεταφράσεις Λειτουργικών κειμένων, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο διάλογος Ορθοδόξων Καθολικών , οι μεταμοσχεύσεις (θα υπάρξει επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη ΔΙΣ), η κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τα Θρησκευτικά, ο διορισμός ιερέων ( την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προώθησε χωρίς καθυστέρηση τον διορισμό 250 μουφτήδων) κ.ά.

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα έχει απέναντί του ιεράρχες που θα επιδιώξουν να τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες. Και αν χρειαστεί, κάποιοι ιεράρχες θα πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε ότι οι καινούριοι συνοδικοί θα αντισταθούν σθεναρά στην ηττοπαθή πολιτική του κου Ιερωνύμου,μια πολιτική που καθώς όλα δείχνουν έχει αποθρασύνει τους κυβερνώντες στην προσπάθεια που καταβάλλουν να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία απ τη δημόσια ζωή.Δυστυχώς η αποχωρούσα ΔΙΣ απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων μολονότι αυτή εκοσμείτο από ιεράρχες θεωρούμενους πνευματικούς και παραδοσιακούς.Απεδείχθησαν δυστυχώς οι τελευταίοι,ήκιστα αγωνιστικοί.Ίδωμεν αφού πρωτίστως προσευχηθώμεν!
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΝΑΝΗΣ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)