2/10/11

Η Τρόικα προτείνει μείωση κατά 50% των μισθών των κληρικών

Σημερινό άρθρο του ΒΗΜΑτος (2/10/2011) σχετικό με τις απαιτήσεις της Τρόικας από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται και στους μισθούς των κληρικών. Γράφει το άρθρο: «Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πακέτο των μέτρων εξακολουθούν να βρίσκονται οι προτάσεις για μείωση κατά 50% των μισθών των κληρικών που καταβάλλονται από το Δημόσιο. Η τρόικα προτείνει να αναλάβει η Εκκλησία την αναπλήρωση των απωλειών». Η συνεδριάζουσα από την προσεχή Τρίτη (4/10/2011) Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβάλλεται να λάβει σοβαρές αποφάσεις και σαφή θέση απέναντι στην καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της εφημερίδας Το ΒΗΜΑ πατώντας το Διαβάστε περισσότερα...
«Αυξήστε τους φόρους, μειώστε τις συντάξεις και κόψτε τις φοροαπαλλαγές»
Η τρόικα απαιτεί λιγότερο Δημόσιο και ζητεί επιπλέον θυσίες – Ταμεία και Εκκλησία στο στόχαστρο
Επιπλέον θυσίες απαιτούν επιτακτικά οι δανειστές μας προκειμένου από το 2012 η Ελλάδα να καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να σταματήσει η αιμορραγία των ελλειμμάτων που δημιουργεί την ανάγκη νέου δανεισμού.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», τα μέτρα που ζητεί τώρα η τρόικα είναι η άμεση κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις – κάτι που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να έχει καταλήξει στο νέο φορολογικό σύστημα –, η κατάργηση των tax credits, δηλαδή των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά και τα άλλα προστατευόμενα μέλη, και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης (ΙΧ, σκάφη, πολυτελή ακίνητα, πισίνες κτλ.) κατά 60% από τις φορολογικές δηλώσεις του 2012, δηλαδή για τα εφετινά εισοδήματα.

Οι αλλαγές που έρχονται, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ για όλους και στις 9.500 για τους συνταξιούχους, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκονται η απαίτηση για την αύξηση της φορολογίας των αυτοκινήτων (του τέλους ταξινόμησης), η αλλαγή στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και σε άλλα προϊόντα, ακόμη και στο κρασί, που είχε εξαιρεθεί στην τελευταία φοροεπιδρομή.

Για τα ακίνητα η περιπέτεια για τους ιδιοκτήτες συνεχίζεται. Η τρόικα ζητεί την κατάργηση του συστήματος αντικειμενικών αξιών και τη φορολόγηση όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων από το πρώτο ευρώ της εμπορικής αξίας τους, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις.

Επίσης η τρόικα είχε προτείνει να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις μεγάλες περιουσίες που θα απέδιδε 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε δεκτό εν όψει της επιβολής του γενικευμένου τέλους σε όλα τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι πιο δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση όμως βρίσκονται στα μέτρα που οδηγούν στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ αλλά και του ΝΑΤ και του ΟΤΕ. Υπουργοί και βουλευτές θα βρεθούν σε δύσκολη θέση αν η τρόικα επανέλθει στην πρόταση για μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και των βασικών συντάξεων («κατώφλι») που ισχύουν στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, όπου ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 53 χρόνια, αλλά και για τους συνταξιούχους του ΟΤΕ που βγήκαν στη σύνταξη σε ακόμη νεότερη ηλικία με την εθελουσία έξοδο που εφάρμοσε η ΝΔ εν όψει ιδιωτικοποίησης προβλέπονται δραστικές περικοπές.

Παράλληλα ζητείται και ο περιορισμός/ κατάργηση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, αλλά και των βοηθημάτων που χορηγεί σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες ο ΟΑΕΔ (π.χ., οικοδόμοι κ.ά.).

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πακέτο των μέτρων εξακολουθούν να βρίσκονται οι προτάσεις για μείωση κατά 50% των μισθών των κληρικών που καταβάλλονται από το Δημόσιο. Η τρόικα προτείνει να αναλάβει η Εκκλησία την αναπλήρωση των απωλειών. Επίσης η τρόικα πρότεινε να καταργηθεί πλήρως το επίδομα παραγωγικότητας (μπόνους) στους αστυνομικούς ύψους 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά προς το παρόν το μέτρο πάγωσε από την κυβέρνηση. Κρίσιμες παρεμβάσεις καλείται να κάνει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας.

Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα που ανακοινώθηκε η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, σε τεχνικό επίπεδο έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2011 που προβλέπει τη μείωση μέσα στο 2011 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (μέσω της εφεδρείας, της κατάργησης φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και απολύσεων που θα επέλθουν με την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο) κατά 30.000 άτομα και, το κυριότερο, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

1 σχόλιο:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Ευχαρίστως να μειωθούν οι μισθοί των ιερέων στο 50%, εφόσον το αδηφάγο κράτος και οι διαχρονικά κυβερνώντες του επιστρέψουν το 50% της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, ή καταβάλλουν το αντίτιμο αυτής. Οι ιερείς μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Κράτος ως ελάχιστο ανταπόδωμα της κολοσσιαίας ακίνητης περιουσίας που παραχώρησε η Ελλαδική Εκκλησία προκειμένου να κληρωθεί σε ακτήμονες κ.λπ.. Επιστρέφει το Κράτος την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, ή αποζημιώνει με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες την Εκκλησία και δεν υπάρχει ουδεμία αντίρρησις. Κάθε άλλη ενέργεια είναι υφαρπαγή και κλεψιά αισχίστου είδους, η οποία είναι και κολάσιμη και θα βρει αντίσταση από το σώμα των Ορθοδόξων Ελλήνων Πιστών...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)