21/10/11

Προς οριστική κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων;

"Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην οριστική κατάργηση των παρελάσεων, καθώς για την προετοιμασία τους χάνονται αρκετές από τις διδακτικές ώρες", σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Πόσο έγκυρη είναι μια τέτοια πληροφορία κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας με μεγάλη ευκολία έθεσε εκτός παρελάσεων πλήθος μαθητών με την πρόφαση της απώλειας διδακτικών ωρών λόγω των καταλήψεων που έμμεσα το ίδιο προκάλεσε δίνοντας φέτος ειδικά ισχυρό λόγο στους μαθητές για να κάνουν καταλήψεις την μη έγκαιρη αποστολή βιβλίων (πολλά από αυτά ακόμη δεν έχουν σταλεί!). Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί επιθυμούν την κατάργηση των παρελάσεων στα πλαίσια της αποκοπής του ελληνικού σχολείου από τις αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. 
Μεταφέρουμε ολόκληρο το άρθρο της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (21/10/2011)
Όχι στις παρελάσεις για τους καταληψίες!
Το υπουργείο Παιδείας τους απαγορεύει να συμμετάσχουν στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Ένα μικρό παράθυρο “να παρελάσουν οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν σε καταλήψεις στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αφού δηλαδή αναπληρώσουν τον χαμένο αριθμό μαθημάτων”, άφησε χθες, μιλώντας στη “Μ”, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης...

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους μαθητές τεσσάρων λυκείων της Θεσσαλονίκης που είχαν κατάληψη για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας απαγορεύει στους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων να κάνουν παρέλαση την 28η Οκτωβρίου! Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μαθητές των σχολείων τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις μαθητικές παρελάσεις. Η απόφαση ελήφθη με το αιτιολογικό ότι θα χαθούν επιπλέον ώρες μαθημάτων από τις πρόβες.
“Η προετοιμασία για τη συμμετοχή στις παρελάσεις είναι χρονοβόρα διαδικασία. Κάθε μέρα οι μαθητές κάνουν πρόβα για δύο ώρες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια για να χαθούν τόσες επιπλέον διδακτικές ώρες”, εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης.
Η εγκύκλιος είναι “αυστηρή” για τους μαθητές των σχολείων μεγάλων πόλεων. Για παράδειγμα, στην Τρίπολη από τα πέντε συνολικά λύκεια συμμετείχαν σε καταλήψεις τα τέσσερα. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν να κάνουν παρέλαση οι μαθητές μόνο ενός λυκείου και αποφασίστηκε να συμμετάσχουν όλοι.
Πάντως, όπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην οριστική κατάργηση των παρελάσεων, καθώς για την προετοιμασία τους χάνονται αρκετές από τις διδακτικές ώρες.
“Το Γραφείο Εκπαίδευσης για τη Θεσσαλονίκη έχει ορίσει 20-25 σχολεία στη Θεσσαλονίκη, από τα 100 συνολικά, τα οποία θα έπαιρναν μέρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Από αυτά τα σχολεία ορισμένα δεν θα συμμετάσχουν στις παρελάσεις, διότι δεν υπάρχει περιθώριο, λόγω καταλήψεων. Δεν πρόκειται για τιμωρία. Πρόκειται για αξιοποίηση του χαμένου από τις καταλήψεις χρόνου”, εξηγούν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Απογοήτευση σε γονείς και μαθητές
Εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ζητούν με έγγραφά τους από τους προϊσταμένους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να δώσουν μία ευκαιρία στους μαθητές οι οποίοι, με ζήλο και πετυχαίνοντας υψηλές βαθμολογίες, αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή τους στη μαθητική παρέλαση και στο κράτημα της ελληνικής σημαίας ως μία επιπλέον επιβράβευση των κόπων τους.
“Τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν επενδύσει ηθικά και οικονομικά στο θέμα αυτό. Γιατί να τιμωρούνται από το υπουργείο Παιδείας οι μαθητές επειδή ορισμένοι καθοδηγούμενοι κλείδωσαν τις πόρτες των σχολείων;” διερωτώνται ορισμένοι από τους γονείς μαθητών λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)