15/11/11

Θεσσαλονίκη: Λείπει το 55% των σχολικών βιβλίων!

πηγή: Αγγελιοφόρος, 15/11/2011
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Εν αναμονή των σχολικών εγχειριδίων εξακολουθούν να βρίσκονται οι μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τα δημοτικά σχολεία αναζητείται το υπόλοιπο 55% των τίτλων! Το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία συνεχίζεται, καθώς, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας για εξομάλυνση της κατάστασης στα τέλη του Οκτωβρίου, τα προβλήματα με την εκτύπωση και διανομή των εγχειριδίων εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» την καθημερινότητα χιλιάδων μαθητών.
Στο νομό Θεσσαλονίκης τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στα δημοτικά, όπου έχει φτάσει στα χέρια των μαθητών μόλις το 45% των τίτλων, με αποτέλεσμα η διδασκαλία σε πολλές περιπτώσεις να γίνεται ακόμη με φωτοτυπίες...

«Απ' όλες τις τάξεις μάς λείπουν βασικά βιβλία. Για παράδειγμα, δεν έχουμε καθόλου βιβλία Φυσικής, Γεωγραφίας, ενώ έχουν εξαντληθεί τα πρώτα τεύχη για τα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών και αναγκαστικά η διδασκαλία γίνεται με φωτοτυπίες. Τα έξοδα μάλιστα για φωτοτυπίες είναι πολύ μεγάλα και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουμε χρήματα. Συν τοις άλλοις, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, γιατί τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι παλιά», μας λέει η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, Βάνα Βουρτσάκη, δίνοντας το στίγμα για την εικόνα που επικρατεί όχι μόνο στο δικό της σχολείο αλλά και σε πολλά ακόμη δημοτικά του νομού.

Κυνήγι... αναζήτησης

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης, Γιώργος Θώμογλου, αρκετοί γονείς μπροστά στις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται έχουν αποδυθεί σε ένα κυνήγι αναζήτησης βιβλίων μέσα από το φιλικό ή συγγενικό τους περιβάλλον, καθώς το αρχικό αμόκ που οδήγησε αρκετούς στα βιβλιοπωλεία στις αρχές της χρονιάς έχει πλέον ξεπεραστεί. «Δεν υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οποιοι έρχονται είναι κυρίως μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι ούτως ή άλλως προμηθεύονται τα βιβλία από το εμπόριο», τόνισε ο Απόστολος Βαρβέρης, υπεύθυνος βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ηδη, πάντως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει ένα σύστημα σε συνεργασία με τους περισσότερους δήμους του νομού για την άμεση διανομή των σχολικών εγχειριδίων του ΟΕΔΒ, ώστε οι μαθητές να τα προμηθεύονται όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, έχει διανεμηθεί το 82% των τίτλων στα επαγγελματικά λύκεια, το 85% των τίτλων στα γενικά λύκεια και το 70% των τίτλων στα γυμνάσια.

Διανομές

«Κάθε εβδομάδα παραλαμβάνουμε βιβλία και προχωρούμε άμεσα τις διανομές. Σημασία, ωστόσο, έχει να δούμε τι βιβλία υπάρχουν. Αυτήν τη στιγμή από τους 115 τίτλους για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της γ' λυκείου έχουν παραληφθεί οι 100. Επίσης, από την αρχή της σχολικής χρονιάς διανεμήθηκαν στα δημοτικά τα τεύχη της Γλώσσας και των Μαθηματικών, ενώ στη γ' γυμνασίου έχουν δοθεί τα βιβλία και για τα εννέα μαθήματα. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει ένα συνολικό δείκτη που αφορά και τα μαθήματα που διδάσκονται στο β' και στο γ' τετράμηνο, κάποια τετράδια εργασιών και λύσεις», τόνισε στον «Α» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)