Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αναλύοντας τα της προοπτικής απολύσεων, ανέφερε ότι, από τους 700.000 περίπου υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο, οι μισοί σχεδόν είναι είτε στρατιωτικοί είτε εκπαιδευτικοί. Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι ανελαστικές, όσον αφορά στη μείωση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ανέφερε, η μείωση κατά 150.000 αφορά τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πράγμα που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.
Ο υπουργός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης της εφεδρείας, μειώνοντας το όριο ηλικίας όσων εντάσσονται σε αυτή -στους 51 έτους για παράδειγμα-, το απέρριψε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν οδηγεί πουθενά και, αν αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν θα έχει τέλος...
Ολόκληρο το σχετικό άρθρο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ(16/12/2011)
Δ. Ρέππας: Το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε και αναζητούνται άλλες λύσεις
Περικοπές 150.000 θέσεων εργασίας από το Δημόσιο
Προθεσμία για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 μέχρι το τέλος του έτους, ζητεί η κυβέρνηση από την τρόικα, αφού πλέον είναι σαφές ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, σχολιάζοντας το αν έχει τεθεί ευθέως από την τρόικα ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο -πέραν της εφεδρείας-, αναφέρθηκε στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».
Περαιτέρω δε, ανέφερε ότι προτείνεται, η όποια απόλυση να γίνει ύστερα από αξιολόγηση των δομών, των φορέων και του προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Δημοσίου. Στόχος της νέας αυτής κίνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013.
Πρόταση για αξιολογήσεις
Καλούμενος να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ανέφερε ότι, μέχρι το 2013, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είναι σαφές και δεν προβλέπει απολύσεις από το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, υιοθετήσαμε το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Το μέτρο αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πλέον, προκειμένου να είμαστε εντάξει απέναντι στις δεσμεύσεις μας στην τρόικα -δηλαδή να πετύχουμε τις 150.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013-, η κυβέρνηση, προτείνει να δοθεί παράταση για την προθεσμία των 30.000 που θα έπρεπε να φύγουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να περάσουμε στη φάση της αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών και, στη συνέχεια, να γίνει κατάργηση οργανικών θέσεων, που συνεπάγεται και την απόλυση αυτών που σήμερα τις καλύπτουν.
Στο πλαίσιο αυτό και ενδεχομένως προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ο υπουργός ζήτησε από την τρόικα «να βοηθήσει με την τεχνογνωσία της στον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση αυτή, προκειμένου στη συνέχεια να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες».
«Πρέπει οι στόχοι, που τίθενται, να βασίζονται σε επιχειρησιακό σχέδιο και να μην είναι αποσπασματικοί. Ολα, βέβαια, απαιτούν χρόνο, ειδικότερα στην Ελλάδα, που δεν είχε την απαραίτητη υποδομή για να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλη μεταβολή», είπε ο κ. Ρέππας και συνέχισε: «Το θέμα είναι ποιον θα απολύσεις. Αυτό χρειάζεται αξιολόγηση, όργανα και διαδικασίες και, κυρίως, χρειάζεται χρόνο. Πραγματικά, θέλουμε να ακούσουμε μια πρόταση από την τρόικα για το θέμα αυτό. Μέχρι τώρα, ακούμε μόνο στόχους».
Στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί
Ο κ. Ρέππας, αναλύοντας περαιτέρω τα της προοπτικής απολύσεων, ανέφερε ότι, από τους 700.000 περίπου υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο, οι μισοί σχεδόν είναι είτε στρατιωτικοί είτε εκπαιδευτικοί. Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι ανελαστικές, όσον αφορά στη μείωση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ανέφερε, η μείωση κατά 150.000 αφορά τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πράγμα που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο.
Ο υπουργός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης της εφεδρείας, μειώνοντας το όριο ηλικίας όσων εντάσσονται σε αυτή -στους 51 έτους για παράδειγμα-, το απέρριψε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν οδηγεί πουθενά και, αν αρχίσει να εφαρμόζεται, δεν θα έχει τέλος.
Συνεργασία με Ράιχενμπαχ
Ο υπουργός εξήρε το ρόλο της Ομάδας Εργασίας, της οποίας ηγείται ο Χορστ Ράιχενμπαχ, και ενημέρωσε ότι, για τα θέματα που αφορούν στη διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα συνταχθεί σε συνεργασία με την Ομάδα.
Επιλογή ειδικών για τις αλλαγές
Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε ότι επιλέχθηκαν Γάλλοι εμπειρογνώμονες από την πλευρά της Ομάδας Εργασίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, γιατί θεωρήθηκε ότι το μοντέλο της χώρας αυτής είναι το πλέον αποδοτικό για την περίπτωσή μας. Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε σε συνεργασία και με εμπειρογνώμονες άλλων χωρών, οι οποίες εφαρμόζουν ένα, κατά κοινή ομολογία, αποδοτικό μοντέλο».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου