Κατηγορώ κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε η Διεθνής Οργάνωση "Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα" ( Human Rights Watch), με την Έκθεση της για το 2012, που κυκλοφορήθηκε στις 22 Ιανουαρίου. Σ' αυτήν επισημαίνει ότι η αξιοπιστία της πολιτικής της Τουρκίας στο εξωτερικό εξαρτάται από την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της...
Πιο συγκεκριμένα η Έκθεση αναφέρει ότι δεν μπορεί η Τουρκία να καταγγέλλει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες, όταν σ' αυτήν την ίδια φυλακίζονται δημοσιογράφοι, Κούρδοι ακτιβιστές και προσωπικότητες που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση.
Στην Έκθεση για το 2012 η Human Rights Watch σημειώνει πως η κυβέρνηση Ερντογκάν, η οποία εξελέγη για τρίτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, σκλήρυνε τη στάση της, ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης περιόρισε την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία στη δημιουργία οργανώσεων καθώς και με Νόμους που ψήφισε επιτρέπει στις αρχές να ποινικοποιούν κάθε κριτική που της γίνεται και να οδηγεί στη φυλακή τους μη αρεστούς της για μήνες, ή και για χρόνια.
" Η από την Τουρκική κυβέρνηση φυλάκιση δημοσιογράφων και ακτιβιστών της πολιτικής, που τάσσονται κατά της κυβερνητικής βίας υπονομεύει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της στην περιοχή" είπε η κυρία Έμμα Σινκλαίρ-Γουέμπ, ερευνήτρια της Human Rights Watch. "Η κυβέρνηση Ερντογκάν οφείλει να σταματήσει τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναθεωρήσει τους νόμους κατά της τρομοκρατίας που έχει ψηφίσει", πρόσθεσε.
Η Έκθεση για το 2012 του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελείται από 676 σελίδες και παρουσιάζει την εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ως προς την Τουρκία δίδεται έμφαση και στις ενδημικές κακοποιήσεις που υφίστανται οι γυναίκες, και τη βία που ασκείται από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας σε βάρος των κρατουμένων, βία που μένει ατιμώρητη και έχει την ανοχή της κυβέρνησης Ερντογκάν.
Η διεθνής οργάνωση επισημαίνει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας, ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως μέχρι σήμερα εκείνο που κάνει είναι να στραγγαλίζει την ελευθερία δράσης του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Επίσης στα δικαστήρια κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί από τις τουρκικές αρχές χιλιάδες πολιτών, μεταξύ των οποίων κομματικά στελέχη, εκλεγμένοι δήμαρχοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ορισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι. Ορισμένοι από αυτούς είναι για μήνες προφυλακισμένοι. Οι περισσότεροι κατηγορούνται για σύνδεση τους με τα εκτός Νόμου Κόμματα, Εργατικό του Κουρδιστάν και Ένωση των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν. Και τα δύο οι τουρκικές αρχές τα θεωρούν πολιτικές πτέρυγες του ΡΚΚ.
Η Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι πληρώνουν στην Τουρκία ακριβό τίμημα στην επιτέλεση των καθηκόντων τους. Ένας αυξημένος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αριθμός δημοσιογράφων και εκδοτών συνελήφθησαν στη διάρκεια του 2011. Στις 24 Δεκεμβρίου 2011 36 δημοσιογράφοι του φιλοκουρδικού Τύπου φυλακίστηκαν με βαριές κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.
Η σύγκρουση της Τουρκίας με το ΡΚΚ εντάθηκε το 2011 και η ένταση κορυφώθηκε στο β' εξάμηνο. Επιθέσεις του ΡΚΚ προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πολλών πολιτών σε διάφορες πόλεις και στις 28 Δεκεμβρίου σμήνος πολεμικών αεροπλάνων της Τουρκίας βομβάρδισε κουρδικά χωριά, στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να φονευθούν 34 πολίτες, από τους οποίους 19 ήσαν παιδιά. Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης κατά αμάχων να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη. "Η Τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να παίξει ένα ρόλο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες της περιοχής, αλλά είναι απαραίτητο πρώτα να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια της τη χώρα" τόνισε η κα Σινκλαίρ - Γουέμπ. Η ειρωνεία είναι πως η δημοσίευση της Έκθεσης συνέπεσε με διαδηλώσεις Τούρκων πολιτών στη Γαλλία και με δηλώσεις του κ. Ερντογκάν κατά της απόφασης της Γαλλικής Βουλής να αναγνωρίσει την από τους Οθωμανούς Αρμενική Γενοκτονία. Η τουρκική πλευρά κατηγορεί τη Γαλλία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου