Στο κήρυγμά του στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2012 ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης αναφέρθηκε στα νεανικά και φοιτητικά χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου αλλά και στην εδραίωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας που στηρίχτηκε στην διδασκαλία του αγίου αλλά και των Πατέρων της Εκκλησίας μας. Ο π. Θεόδωρος προχώρησε και σε σύγκριση της παιδείας αυτής με τη σημερινή παιδεία που παρέχει το ελληνικό σχολείο και τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στις μέρες μας διακηρύσσεται πλέον πανταχόθεν ότι η οικονομική κρίσις είναι συνέπεια της πνευματικής κρίσεως όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ανθρωπότητα. Λυπούμαστε όλοι μας όταν ακούμε διαρκώς να λαμβάνονται μέτρα και ρυθμίσεις οι οποίες τείνουν να αποχριστιανίσουν την Ελλάδα, να την κάνουν ένα κράτος άθεο και άθρησκο. Αυτές τις μέρες κυκλοφορούσε η είδηση ότι αφαιρέθηκε από τα Θρησκευτικά η εικόνα και οι αναφορές στην Παναγία και γίνεται αναφορά μόνο σε ξένες θρησκείες. Και δεν είναι μόνο αυτό το μοναδικό φαινόμενο...
Παντού παρουσιάζεται ο αποχριστιανισμός, η πνευματική κακοποίηση και η πνευματική καταστροφή. Και αυτό οφείλεται στο ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή μας πρότυπα πνευματικά. Δεν προβάλλουμε στους νέους ανθρώπους πρότυπα πνευματικά. Και επίσης η παιδεία μας έπαψε πλέον να είναι παιδεία ελληνοχριστιανική και έγινε μία παιδεία επαγγελματική. Η παιδεία πλέον στα σχολεία μας έχει σαν στόχο όχι να διαμορφώσει ανθρώπους, καλούς καγαθούς, χαρακτήρες με βάση αρχές και αξίες της αρχαίας ελληνικής αλλά και ιδιαίτερα της χριστιανικής παιδείας αλλά αποβλέπει μόνο να γεμίσει τον εγκέφαλο με γνώσεις τεχνικές ώστε οι νέοι άνθρωποι να είναι δήθεν ικανοί να ευδοκιμήσουν στη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν ευδοκιμούν αλλά καταστρέφονται χωρίς πνευματικά υπόβαθρα. Μέχρι και των τελευταίων γενεών η Εκκλησία και η παιδεία προέβαλαν πνευματικά πρότυπα. Τις τελευταίες τρεις τέσσερις δεκαετίες ξεκίνησε αυτή η καταστροφή των προτύπων και η καταστροφή της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Αλλά εμείς δεν πρέπει να ξεχαστούμε αλλά να μνημονεύουμε τέτοια πρότυπα».
Ακολούθως ο π. Θεόδωρος αναφέρθηκε στο βίο του Μεγάλου Βασιλείου και κατέληξε: «Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της Ρωμηοσύνης η παιδεία ήταν ελληνική και χριστιανική, και στην Ευρώπη ακόμη μέχρι της Αναγεννήσεως και του Διαφωτισμού. Δυστυχώς εδώ και λίγες δεκαετίες αυτή η παιδεία την οποία εθεμελίωσαν οι μεγάλες μορφές των αγίων Πατέρων καταστράφηκε και η παιδεία και η θύραθεν και η χριστιανική έχει εξοβελιστεί και όλοι στα σχολεία έγιναν υλοκράτες και σαρκολάτρες και κοιτάζουν μόνο τα σαρκικά και τα υλικά. Σιγά σιγά δε, να είστε σίγουροι, θα καταργήσουν και την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Αλλ’ εμείς ας αρχίσουμε μία αντίστροφη κίνηση παρουσιάζοντας και δυναμώνοντας την παράδοσή μας, αυτήν που θεμελίωσε ο Μέγας Βασίλειος και άλλοι άγιοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου