9/1/12

O Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων για το Ισλάμ στην Ελλάδα


Δελτίο Τύπου Υπουργείου Παιδείας 
Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, 
στην ιστοσελίδα islamonline.net
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα islamonline.net, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στον αραβικό κόσμο. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην αραβική γλώσσα.
Ακολουθεί το ελληνικό κείμενο.
1. Πως βλέπει σήμερα το Ελληνικό Κράτος την παρουσία των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα ;
Το ελληνικό κράτος έχει μακρά και επιτυχημένη εμπειρία με μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Οι περισσότεροι Έλληνες είμαστε ορθόδοξοι και η ορθοδοξία σεβάστηκε πάντα το Ισλάμ.
Ορθοδοξία και Ισλάμ γεννήθηκαν στην Ανατολή και συνυπάρχουν εκατοντάδες χρόνια. Γνωρίζουν καλά ο ένας τον άλλον γι’ αυτό και δεν φοβούνται ο ένας τον άλλον. Όλα τα Συντάγματα της Ελλάδας από το 1822 προστατεύουν απόλυτα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει όποια θρησκεία θέλει. Νομοθεσία για την ειδική προστασία των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων υπάρχει ήδη από το 1881. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Θράκη. Εκεί υπάρχει μια γηγενής μουσουλμανική κοινότητα με δεκάδες τεμένη και πλήρη προστασία των θρησκευτικών της δικαιωμάτων. Υπάρχουν δύο ιεροσπουδαστήρια και τρεις Μουφτήδες στη Θράκη και το ελληνικό κράτος με νόμο έχει προβλέψει την κάλυψη των εξόδων τους ώστε με αξιοπρέπεια να υπηρετούν τη θρησκεία τους. Δύο μουσουλμάνοι έχουν εκλεγεί Βουλευτές σήμερα. Ο ένας μάλιστα είναι θεολόγος.
2. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος απέναντι στους Μουσουλμάνους;
Εκείνοι που ακολουθούν τις διδαχές του Ισλάμ δεν δημιουργούν προβλήματα ούτε στους γείτονές τους ούτε στο κράτος. Είναι εργατικοί, τίμιοι, σέβονται το κράτος και τους νόμους. Είναι καλοί μουσουλμάνοι. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μπλέξουν την θρησκεία με την πολιτική αλλά οι πιστοί γνωρίζουν πώς να τους απομονώσουν.
3. Πώς προχωράει το θέμα του Τζαμιού και που έχει φτάσει σήμερα;
Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δηλώσει στις 24/10/2010 ότι η Αθήνα θα αποκτήσει επίσημο Τέμενος όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2006 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν να κατασκευαστεί το Τέμενος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει, εδώ και χρόνια, πει ότι το υποστηρίζει. Μάλιστα παλιότερα είχε προσφέρει και γη για να κτιστεί αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε να το κτίσει στον Βοτανικό, μια περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας που παραχωρήθηκε από τον ελληνικό στρατό. Έχουν προχωρήσει τα πράγματα και έχει ψηφιστεί μια νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθούν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που είναι φυσικό να προκύπτουν. Στόχος είναι να κτιστεί πιο γρήγορα. Θα μπορεί να στεγάσει 350 άτομα. Αξίζει όμως να τονιστεί κάτι. Όλοι γνωρίζουν σε πόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι η Ελλάδα. Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χτίσει το Τέμενος με κρατική χρηματοδότηση, όχι με δωρεές από ιδιώτες ή από άλλες χώρες, γιατί θέλει να δώσει ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Το Τέμενος θα είναι ένα σύμβολο φιλίας, ανεξιθρησκίας και ειρηνικής συνύπαρξης.
4. Τι θα θέλατε από τους Μουσουλμάνους ώστε να έχουν καλύτερη παρουσία στη χώρα; (π.χ. καλύτερη οργάνωση, περισσότερη διαφάνεια κ.λ.π.)
Να μάθουν όλοι την ελληνική γλώσσα ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται κάποιοι άλλοι μουσουλμάνοι που έχουν μάθει ελληνικά.
5. Έχετε σκοπό να σχηματίσετε ένα ισλαμικό συμβούλιο που αναγνωρίζεται από το κράτος, ή  θεωρείτε αυτό το ζήτημα εσωτερική ισλαμική υπόθεση;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που ακόμα δεν μας έχει απασχολήσει. Όπως γνωρίζετε, στο Ισλάμ δεν υπάρχουν τέτοιες θεσμοθετημένες διαδικασίες παρόλα αυτά η Ελληνική Πολιτεία θα είναι πρόθυμη να βοηθήσει όπου χρειαστεί.
6. Έχετε διαβάσει κάποια πράγματα για το Ισλάμ, ποια είναι τα παρεξηγημένα σημεία του για τους Έλληνες; Πως λύνονται αυτά;
Μεγάλοι Άραβες μουσουλμάνοι φιλόσοφοι και θεολόγοι έμαθαν αρχαία ελληνικά και διάβασαν τον Αριστοτέλη, τον Πλωτίνο και άλλους έλληνες φιλοσόφους. Ο Αλ Κίντι, ο Αλ Φαράμπι, ο Ιμπν Αλή Ίμπν Σίνα, ο Ιμπν Ρούσντ  φωτίζουν ακόμα και σήμερα με όσα έγραψαν. Όμως λόγω ιστορικών συνθηκών στην Ελλάδα υπάρχει μια ταύτιση του Ισλάμ με την Τουρκία. Όμως το Ισλάμ δεν ανήκει στην Τουρκία. Το Κοράνι δεν είναι γραμμένο στα τούρκικα. Οι μεγάλοι διανοητές του Ισλάμ είναι κυρίως Άραβες και Πέρσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)