11/2/12

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για τον δημόσιο τομέα (και εκπαιδευτικούς)

Δημόσιος Τομέας
Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα επιτευχθεί μέσω περικοπών δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος φορέων που δεν παρέχουν αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και μειώσεων της απασχόλησης στο δημόσιο.
- Πολλές από τις περικοπές θα αφορούν κοινωνικές μεταβιβάσεις και επιδόματα, την κατηγορία των δαπανών οι οποίες αυξήθηκαν με εκρηκτικό ρυθμό την περίοδο μετά την ένταξη στο ευρώ. Θα θεσπιστούν όμως και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.


- Μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα: η μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση θα μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ). Αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 3 δισ. εξοικονόμηση ετησίως έως το 2015.

- Μέχρι τέλος Ιουνίου 2012 θα ανατραπούν τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (που αφορούν το ένα τρίτο του της μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα). Θα μειωθούν οι αποδοχές για τα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, διπλωματών, μετακλητών, ιατρών, καθηγητών, αστυνομίας και ένοπλων δυνάμεων). Δεν θα θιγούν ιδιαίτερα όμως όσοι είναι στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες.Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

- Θα ανατραπεί το σύστημα προαγωγών στο δημόσιο, ώστε να μην αυξάνεται το μισθολογικό κόστος λόγω παλαιότητος μέσω αθρόων προαγωγών.

- Μειώσεις προσωπικού γενικής κυβέρνησης: θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011 – 2015. Ο κανόνας 1:5 προσλήψεις – αποχωρήσεις δεν αλλάζει. Παραμένει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που καθιερώθηκε προσφάτως. Μειώνεται η απασχόληση συμβασιούχων. Επιστρέφει η εργασιακή εφεδρεία για υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους έως το τέλος 2012 ώστε να γίνουν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία).

- Θα περιοριστεί η ετήσια είσοδος σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και δημόσιες ακαδημίες, σε επίπεδο περίπου 1:5 που είναι σύμφωνο με τα σχέδια προσλήψεων.

- Εάν προκύψουν υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, θα γίνεται αμέσως καθολικό πάγωμα προσλήψεων.

- Κλείσιμο και μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης

- ανάθεση εργασιών σε τρίτους,

- εντοπισμός πλεονάζοντος προσωπικού

- αναδιάρθρωση και της τοπικής δημόσιας διοίκησης.

- μείωση αμυντικών δαπανών (χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)