6/2/12

Γ.Μπαμπινιώτης: Τα Θρησκευτικά θα είναι ένα από τα επιλεγόμενα μαθήματα στο Νέο Λύκειο

Στην εφημερίδα Τα ΝΕΑ (6/2/2012) ο καθηγητής Μπαμπινιώτης αναφέρεται σήμερα αναλυτικά στο Νέο Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα, απαντώντας σε καίριες ερωτήσεις.
Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει για το μάθημα των Θρησκευτικών, για το οποίο μέχρι στιγμής είχε τηρηθεί σιγή ιχθύος από το Υπουργείο Παιδείας. Μεταφέρουμε κατά λέξη από το σχετικό δημοσίευμα την σχετική ερώτηση και την απάντηση του καθηγητή Μπαμπινιώτη:
Ερώτηση: Ποια θα είναι τα βασικά μαθήματα; Τα Θρησκευτικά τι θα γίνουν;

Απάντηση: Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά είναι τα βασικά. Όλα τα άλλα θα είναι επιλεγόμενα. Τα Θρησκευτικά θα είναι ένα από αυτά.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική και μία ακόμη απάντηση του καθηγητή Μπαμπινιώτη σχετικά με την τύχη των επιλεγομένων μαθημάτων. Στην ερώτηση «Δεν εντοπίζετε κανένα πρόβλημα στο νέο σύστημα;» ο καθηγητής απαντά: «Ναι, ένα πρόβλημα θα είναι ότι οι επιλογές των μαθητών σε επιλεγόμενα μαθήματα ίσως περιοριστούν αναγκαστικά σε ένα μικρό σχολείο, σε ένα νησί, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ενδεχομένως θα έχουν μειωμένες επιλογές επειδή θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και αυτό δεν θα μπορεί να γίνει».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Νέων στην ιστοσελίδα alfavita.gr

4 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

- Επιλεγόμενο μάθημα τα Θρησκευτικά στο νέο Λύκειο;
- Μάλιστα, επιλεγόμενο
- Ξέρει να επιλέγει ο μαθητής των 15, 16, 17 ή 18 ετών και μάλιστα, αν πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζει τα της Θρησκείας;
- Ασφαλώς και ξέρει.
- Τότε, αφού ξέρει, δώστε του ψήφο στα 15, 16, 17 ή 18.

Αλλά δεν υπήρξε απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΟΣ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όχι ο Γουλιέλμος, εντάξει, το κατάλαβα.

Ευθυμείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν την αξία του μαθήματος και έχει ταχθεί υπερ της ύπαρξης του στο ελληνικό σχολείο. Τι μεσολάβησε λοιπόν και άλλαξε γνώμη είναι κάτι που πιθανόν να μη μάθουμε ποτέ (ή πολύ αργότερα, ίσως).
Πάντως, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η κα. Διαμαντοπούλου, βλέποντας ότι ζει τις τελευταίες της ημέρες ώς Υπουργός Παιδείας (εύχομαι και ελπίζω και ως εκλεγμένη πολιτικός), βιάζεται με λύσσα να αποτελειώσει αυτό που ξεκίνησε μαζί με τις αλήστου μνήμης συμβούλους της: την αποδόμηση του βασικού σκοπού της εκπαίδευσης, τη μόρφωση, μετατρέποντας το ελληνικό σχολείο απλώς σε χώρο απόκτησης αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με μαθητές χωρίς κριτική σκέψη και προβληματισμούς, που είναι και επικίνδυνα εφόδια σε μια κοινωνία που πρέπει να υποταχθεί στους λίγους (και φυσικά δεν εννοώ ότι μόρφωση προάγεται μόνο από το ΜτΘ, για να προλάβω τους κακοπροαίρετους! Δεν είναι εξάλλου το μοναδικό επιλεγόμενο στο Νέο Λύκειο, κατά πως φάινεται...)
Πόσο βολικό φαντάζει όμως όλο αυτό το σχέδιο για το Λύκειο ενόψει των απολύσεων που απαιτεί η τρόικα στο δημόσιο τομέα! Πόσο εύκολα θα εκδιωχθούν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί, μιας και δεν θα υπάρχει πια μάθημα να διδάξουν...Πόσο ξεκάθαρα φαίνονταν όλα αυτά πολύ καιρό πριν ενώ εμείς, στην καλύτερη περίπτωση, πελαγοδρομόυσαμε και εξυπηρετούσαμε με τον τρόπο αυτό το σχέδιο αποπροσανατολισμού που δρομολογούσαν μεταξύ άλλων και πολλοί "ημέτεροι"-οι οποίοι τώρα που το καράβι βουλιάζει θα καταλάβουν πώς οι ινστρούχτορες τους είναι οι πρώτοι που έχουν φροντίσει να πηδήσουν από αυτό...
Συνάδελφοι, εύχομαι κουράγιο σε όλους γιατί έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες, όχι μόνο για τους θεολόγους, και πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί. Τα σχολεία είμαστε όλοι εμείς και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας παρά τις συγχωνεύσεις, τις φωτοτυπίες, τα επιλεγόμενα και τις απολύσεις. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο τρώγοντας τις σάρκες μας, τώρα είναι η ώρα να φανούμε ενωμένοι απέναντι στον κοινό κίνδυνο, ακόμα και αν όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)