13/2/12

Επαλαμβανόμενος στόχος στα νέα Θρησκευτικά να αναπτύξουν οι μαθητές «κριτική στάση απέναντι στη δική τους θρησκευτική ιδιοπροσωπία»

Το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά στο Γυμνάσιο δεν αλλάζει μόνο ριζικά το χαρακτήρα του μαθήματος μετατρέποντας το σε θρησκειολογικό – συγκρητιστικό αλλά θέτει και νέους στόχους. Η επιταγή του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους μαθητές παιδεία που θα καλλιεργεί τη θρησκευτική συνείδησή τους, δηλαδή τη ορθόδοξη χριστιανική, δεν υπηρετείται από τα νέα Θρησκευτικά που ετοίμασαν νεωτεριστές Θεολόγοι. Αντίθετα μάλιστα το μάθημα που περιέχεται στο νέο πρόγραμμα σπουδών στοχεύει στην ανάπτυξη κριτικής στάσης των μαθητών απέναντι στη θρησκευτική τους ιδιοπροσωπία. Με άλλα λόγια τα Θρησκευτικά θα μαθαίνουν τους μαθητές να αμφισβητούν τη δική τους Εκκλησία, τη δική του Πίστη και να στέκονται κριτικά απέναντι στους Χριστιανούς αλλά με σεβασμό και κατανόηση απέναντι σε κάθε αλλόθρησκο ή ετερόδοξο, κάθε «άλλο» και «έτερο». Τόση μάλιστα είναι η αγωνία των σχεδιαστών του νέου προγράμματος σπουδών για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ώστε δεν παραλείπουν να τον αναφέρουν στους στόχους ή τις προσδοκώμενες επάρκειες καθεμιάς από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου...

Έτσι:
Στη σελ. 73 του προγράμματος σπουδών και στις προσδοκώμενες επάρκειες των μαθητών στο τέλος της Α΄ Γυμνασίου σημειώνεται: «Αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στη δική τους θρησκευτική ιδιοπροσωπία».
Στη σελ. 84 του προγράμματος σπουδών και στις προσδοκώμενες επάρκειες των μαθητών στο τέλος της Β΄ Γυμνασίου σημειώνεται: «Αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στη δική τους θρησκευτική ιδιοπροσωπία».
Τέλος στη σελ. 97 του προγράμματος σπουδών και στις προσδοκώμενες επάρκειες των μαθητών στο τέλος της Γ΄ Γυμνασίου σημειώνεται: «Προσεγγίζουν κριτικά τη δική τους θρησκευτική ιδιοπροσωπία και επεξεργάζονται κριτικά άλλες θρησκευτικές στάσεις».

Μετά από τρία χρόνια διδασκαλίας νέων Θρησκευτικών οι μαθητές θα έχουν πλέον μάθει να τηρούν κριτική στάση απέναντι στην Εκκλησία της οποίας είναι μέλη. Έτσι θα καταφέρουν να μοιάσουν στους κομπλεξικούς νεωτεριστές Θεολόγους που ξέρουν να διαλέγονται «πολιτισμένα» με κάθε ετερόδοξο και αλλόθρησκο αλλά με μεγάλη ευκολία απορρίπτουν ως ακραίο όποιον τολμά να αμφισβητήσει την προσπάθειά τους να μετατρέψουν το θρησκευτικό μάθημα σε θρησκειολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)