20/5/12

Αντιδρά η ΠΓΔΜ για τη «μη πρόσκληση» του ΝΑΤΟ, στήριξη προσφέρει η Άγκυρα

Με αφορμή τη σύνοδο στο Σικάγο
Αντιδρά η ΠΓΔΜ για τη «μη πρόσκληση» του ΝΑΤΟ, στήριξη προσφέρει η Άγκυρα
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της χώρας του που μετέβη στο Σικάγο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επειδή δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στο Σικάγο μετέβη όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι του προσέφεραν την ανεπιφύλακτη στήριξή τους τόσο για το θέμα του ονόματος όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ...

Η αποστολή της ΠΓΔΜ στο Σικάγο αποτελείται από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, τον υπουργό 'Αμυνας Φάτμιρ Μπεσίμι και τους πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι, αν ήταν στη θέση του Ιβάνοφ, δεν θα μετέβαινε στο Σικάγο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για «τη φανερή αδιαφορία των ισχυρότερων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προς την χώρα και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος».

Ο Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ «καλούν» την ΠΓΔΜ μόνον όταν τη χρειάζονται, όπως συνέβη το 1999, όταν η χώρα του παρείχε στήριξη για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, ή για να αποστείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Όταν όμως δεν χρειάζονται την χώρα του, χρησιμοποιούν διγλωσσία και επικαλούνται την αρχή της αλληλεγγύης στους κόλπους της Συμμαχίας και την ανάγκη ύπαρξης ομοφωνίας για τη λήψη των αποφάσεων.

«Ο κύριος υπαίτιος που δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ έχει όνομα και λέγεται Ελλάδα. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να μην αναπτυχθούμε και να μην προοδεύσουμε και χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ο μοναδικός στόχος της χώρας αυτής είναι να αλλάξει το όνομα του κράτους μας, να αλλάξει το όνομα του λαού μας και της γλώσσας μας» δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε ότι, ακόμη και αν υπάρξει στη Σύνοδο του Σικάγο κάποια αλλαγή των συμπερασμάτων του Βουκουρεστίου σχετικά με την ΠΓΔΜ, σε επίπεδο διατύπωσης, αυτό δεν πρόκειται να σημαίνει απολύτως τίποτε για τη χώρα του, από τη στιγμή που δεν θα λάβει πρόσκληση για να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ είχε συνάντηση στο Σικάγο με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τους τρόπους με τους οποίους η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου.

Ο Ιβάνοφ υπογράμμισε τα επιχειρήματα και τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ ενώ ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι, όπως μέχρι σήμερα, η ΠΓΔΜ μπορεί να υπολογίζει στην ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Ιβάνοφ, συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Σικάγο σλαβαμακεδονική ομογενειακή οργάνωση, η οποία βράβευσε τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο της σλαβομακεδονικής οργάνωσης εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων της ΠΓΔΜ, και σημείωσε ότι η χώρα του θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό το συνταγματικό της όνομα και πως η Τουρκία πάντα θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.

«Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης αισθάνομαι Μακεδόνας» είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.
πηγή: in.gr

1 σχόλιο:

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Νταβούτογλου: "Αισθάνομαι... Μακεδόνας"!
Σε εκδήλωση που οργάνωσε στο Σικάγο μια σλαβομακεδονική οργάνωση βραβεύτηκαν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταούτογλου, παρουσία μάλιστα και του προέδρου των Σκοπίων.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο αυτό της σλαβομακεδονικής οργάνωσης εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι η χώρα του θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό το συνταγματικό της όνομα και πως η Τουρκία, πάντα, ακόμη και στον επόμενο αιώνα, την επόμενη χιλιετία, θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.

“Δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης Μακεδόνας”, ειπε χαρακτηριστικα ο κ.Νταβούτογλου προσθέτοντας ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν μετέβη στο Σικάγο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ διότι η χώρα του δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία.

Η αποστολή της ΠΓΔΜ που μετέβη στο Σικάγο αποτελείται από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, τον υπουργό 'Αμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι και τους πρέσβεις της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ.

Ο κ.Γκρούεφσκι, σε συνέντευξη του στο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ "ΜΙΑ", σημείωσε ότι αν ήταν στη θέση του κ.Ιβάνοφ δεν θα μετέβαινε στο Σικάγο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για "τη φανερή αδιαφορία των ισχυρότερων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ προς την χώρα και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος ".

Ο κ.Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ "καλούν" την ΠΓΔΜ μόνον όταν τη χρειάζονται, όπως το 1999 όταν η χώρα του παρείχε λογισμική στήριξη για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας ή για να αποστείλει στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ενώ όταν δεν τη χρειάζονται χρησιμοποιούν διγλωσσία και επικαλούνται την αρχή της αλληλεγγύης στους κόλπους της Συμμαχίας και την ανάγκη ύπαρξης ομοφωνίας για τη λήψη των αποφάσεων.

"Ο κύριος υπαίτιος που δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ έχει όνομα και λέγεται Ελλάδα. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Ελλάδα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να μην αναπτυχθούμε και να μην προοδεύσουμε και χρησιμοποιεί το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Ο μοναδικός στόχος της χώρας αυτής είναι να αλλάξει το όνομα του κράτους μας, να αλλάξει το όνομα του λαού μας και της γλώσσας μας", ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.

Ο κ.Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι ακόμη και να υπάρξει, στη Σύνοδο του Σικάγο, κάποια αλλαγή των συμπερασμάτων του Βουκουρεστίου σχετικά με την ΠΓΔΜ, σε επίπεδο διατύπωσης, αυτό δεν πρόκειται να σημαίνει απολύτως τίποτε για τη χώρα του, από τη στιγμή που δεν θα λάβει πρόσκληση για να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε συνάντηση, στο Σικάγο, με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τους τρόπους με τους οποίους η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου, αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε τα επιχειρήματα και τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ ενώ ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και κατά τη Σύνοδο του Σικάγο αλλά και αργότερα, η ΠΓΔΜ μπορεί να υπολογίζει στην ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας, η οποία θα πράξει παν το δυνατό για να τη βοηθήσει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=198691

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)