27/6/12

Ο Υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου για το Νέο Λύκειο, το εξεταστικό σύστημα και τα πανεπιστήμια

Την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ όλων των παραγόντων, έτσι ώστε τα θέματα της παιδείας να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα και να μπορεί να υπάρξει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τη διάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία, όπως υποστήριξε, πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ιεραρχηθούν μέσα από σύνθεση..
Για το θέμα της εκλογής νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπήρξαν παραβιάσεις νομιμότητας από πολλές πλευρές και τόνισε χαρακτηριστικά «θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και θα εγγυηθούμε ότι το σπουδαιότερο όλων είναι τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν». Κληθείς να σχολιάσει τον νόμο Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για σοβαρές ατέλειες, σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιούμε ούτε να θεοποιούμε ένα νομοθετικό κατασκεύασμα. Αναφορικά με τις αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις, σημείωσε ότι αυτά τα οποία θα αποφασιστούν δεν θα πρέπει να κρατούν σε ομηρία τους μαθητές, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος μεταβατικός, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κατά τη γνώμη σας πού πάσχει η παιδεία»;
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όταν στη χώρα υπάρχει αυτή η ανάγκη συναίνεσης για να μπορούμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να κερδίσουμε μια συναίνεση όλων των πλευρών, όλων των παραγόντων, έτσι ώστε τα θέματα της παιδείας να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάρα πολλά θέματα, εκκρεμεί το Λύκειο, εκκρεμούν τα ζητήματα των Πανεπιστημίων, εκκρεμούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διάρθρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν μια σειρά από πράγματα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε παράλληλα, να ιεραρχήσουμε κι επίσης να φτιάξουμε ένα μοντέλο, όχι γκρεμίζοντας αυτό που ενδεχομένως υπήρχε προηγουμένως, αλλά συνθέτοντας, γιατί μέσα από τη σύνθεση νομίζω ότι βρίσκονται οι λύσεις».
Για την εκλογή νέων διοικήσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ:
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Ακριβώς επειδή υπάρχει ανάγκη συναίνεσης, θα πρέπει αυτή η συναίνεση να διασφαλιστεί από όλες τις πλευρές και, όπως σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπήρξαν παραβιάσεις νομιμότητας, υπήρξαν παραβιάσεις νομιμότητας επίσης από πολλές πλευρές, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα πράγματα. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και θα εγγυηθούμε ότι το σπουδαιότερο όλων είναι τα Πανεπιστήμια να λειτουργούν».
Για το αν έχει προβλήματα ο Νόμος της κας Διαμαντοπούλου:
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Νομίζω ότι όλοι έχουν παραδεχτεί σοβαρές ατέλειες σ' αυτό το νόμο. Δεν πρέπει ούτε όμως να δαιμονοποιούμε ούτε να θεοποιούμε ένα νομοθετικό κατασκεύασμα».
Για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων με κανόνες:
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ακραία και μεμονωμένα φαινόμενα διαμορφώνουν την εικόνα η οποία προσλαμβάνεται από την κοινή γνώμη ότι είναι και εικόνα γενικευμένη. Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει, διότι αν συνέβαινε τα Πανεπιστήμια δεν θα είχαν αυτή την παραγωγικότητα. Τα Πανεπιστήμιά μας είναι ποιοτικά».
Για τις αλλαγές στις εισαγωγικές εξετάσεις:
Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Δύο πράγματα είναι αλληλένδετα εδώ, πρώτον οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και το άλλο είναι η διάρθρωση του περάσματος από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο. Θα πρέπει αυτά τα οποία θα αποφασιστούν να μην κρατούν σε ομηρία τους μαθητές, πρώτο δεδομένο, και το δεύτερο δεδομένο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος μεταβατικός, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)