1/7/12

Εν αναμονή της επιλογής των Γραμματέων του Υπουργείου Παιδείας

Παπαθεοδώρου Θεόδωρος        Κουλαϊδής Βασίλειος
Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για αλλαγές στις επιτελικές θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης, από τους γενικούς γραμματείς υπουργείων ως τις διοικήσεις ΔΕΚΟ και Οργανισμών.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως σχολίαζαν αρμόδια στελέχη στον «Τύπο της Κυριακής», δεν είναι να επέλθουν σαρωτικές αλλαγές αλλά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος..
Γι’ αυτό και θα παραμείνουν στις θέσεις τους πρόσωπα που έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους, παράλληλα με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ των ρόλων στη γνωστή παροιμία «ήλθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» εκδηλώθηκε από την πρώτη εβδομάδα της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας. Στο Μαρούσι «τα άγρια» ενσαρκώνονται από τον παλιό γενικό γραμματέα, Βασίλη Κουλαϊδή, ο οποίος σε ανοικτή γραμμή με την «έκπτωτη αυτοκράτειρα» της Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έχει στυλώσει τα πόδια και αρνείται να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στο νέο υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Στην ίδια γραμμή με τον Β. Κουλαϊδή κινούνται και οι ειδικοί γραμματείς Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Παπάζογλου και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Κοντογιάννης. Κανείς τους δεν έσπευσε να υποβάλει γραπτώς παραίτηση. Και οι τρεις περιορίστηκαν να δηλώσουν προφορικώς ότι θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της νέας ηγεσίας.
Το ρόλο του «ήμερου» έχει παίξει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ο Κ. Αρβανιτόπουλος αποφεύγοντας να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στο γενικό γραμματέα που δείχνει να έχει κολλήσει στο «μέλι» της καρέκλας του. Ετσι, στην πολιτική στελέχωση του υπουργείου Παιδείας έχει διαμορφωθεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Ο νέος υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ακόμη και αν εξαντλήσει τις δεινές διαπραγματευτικές ικανότητες που απέδειξε ότι διαθέτει στην περιβόητη υπόθεση «Υπατία», θεωρείται αδύνατο να συνεργαστεί αρμονικά με έναν από τους χειρότερους εχθρούς του, όπως ο Β. Κουλαϊδής.
Υφυπουργός και απερχόμενος γενικός ανήκουν αμφότεροι στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου εάν τα πράγματα είχαν έλθει διαφορετικά, ο μεν Θ. Παπαθεοδώρου θα διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα του πρύτανη με βασικό αντίπαλό του τον Β. Κουλαϊδή, ο οποίος είχε προετοιμαστεί για τη σκληρή μάχη αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα της θέσης του στο υπουργείο Παιδείας υπό τις ευλογίες της Α. Διαμαντοπούλου. Είναι γνωστό ότι η πρώην υπουργός Παιδείας κατάφερε να διαχειριστεί το χτύπημα της μη εκλογής της στη Βουλή αλλά υπέκυψε στον κλονισμό που της προκάλεσε η επέλαση του Θ. Παπαθεοδώρου στο παλιό της βασίλειο.
Ο υφυπουργός από τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε καταφέρει να σπάσει τα νεύρα της Α. Διαμαντοπούλου, υψώνοντας το λάβαρο εναντίον του νόμου των ΑΕΙ. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, φέροντας την πρώην υπουργό να τα μαζεύει και να φεύγει κλονισμένη στην Αγγλία, όπου σπουδάζει ο γιος της, δεν έχουν μεν επιβεβαιωθεί, αλλά απηχούν το κλίμα γύρω από την πρώην «σιδηρά» υπουργό.
Η εμπλοκή μεταξύ παλαιάς και νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναμενόταν να λήξει ίσως και εντός του Σαββατοκύριακου. Εκτός όλων των παραπάνω, η κατάσταση είναι προβληματική, διότι ο Β. Κουλαϊδής έχει κατεβάσει το μολύβι του: ούτε παραίτηση υπογράφει ούτε τα «τρέχοντα» του υπουργείου, ενώ φέρεται να συνδέει την εμμονή του με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, όπου ανήκει, «συγκυβερνά». Οσοι όμως γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις απέκλειαν το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος την παραμονή του στο υπουργείο Παιδείας.
Από τον Τύπο της Κυριακής
πηγή: antinews.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι περισσότεροι γενικοί γραμματείς αναφέροντας μάλιστα ότι ακόμη κι αν εξωθηθούν σε παραίτηση θα διεκδικήσουν μεγάλες αποζημιώσεις!

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών ενώ ακούστηκε ότι ανάλογα ζητήματα έχουν δημιουργηθεί και με τους επικεφαλής των αμιγώς κρατικών οργανισμών στα συγκεκριμένα υπουργεία.

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/460752/Default.aspx

Ανώνυμος είπε...

Έγραφε ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 23 Οκτωβρίου 2011:

Ο γενικός γραμματέας Βασίλης Κουλαϊδής ονειρεύεται να γίνει πρύτανης στη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, αξιοποιώντας το νέο εκλογικό σύστημα των ΑΕΙ που εκπόνησε ο ίδιος.
Μεγάλο μέρος του χρόνου του ο κ. Κουλαϊδής το αφιερώνει σε ζυμώσεις του με μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τα οποία προσκαλεί στο γραφείο του για να συζητήσουν την προοπτική να λανσαριστεί το πρυτανικό κοστούμι του νέου πανεπιστημιακού νόμου από τον ίδιο του το... ράφτη.

Ανώνυμος είπε...

Η παιδεία θα γίνει Χριστιανική.
Ο Σαμαράς είναι ο μοναδικός πολιτικός που μιλάει για Χριστιανισμό. Οι γραμματείς δεν φεύγουν, γιατί θέλουν να συνεχίσουν το έργο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ που έμεινε στη μέση.

Ανώνυμος είπε...

2 Ιουλίου 2012 1:42 μ.μ.

Όταν δεις φως ξαναπέστο μας, εμείς πάντως δεν περιμένουμε τίποτα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν ήρθαν χθές από το φεγγάρι. Εδώ ήταν και ξανακυβερνούσαν και είχαν πάμπολλες ευκαιρίες να δείξουν τα χριστιανικά τους αισθήματα. Βλέπεις όμως μόνο όταν οι ψήφοι υπολείπονται από το ποθητό θυμούνται την πίστη του κόσμου ...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)