Μπαν Κι-Μουν καλεί Σαμαρά για το Σκοπιανό
O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης στην πόλη Οχρίδα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο κ. Μπαν Κι-μουν ανέφερε ακόμη ότι θα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, προς το σκοπό αυτό.
«Θα συζητήσουμε και με τις ελληνικές αρχές. Αμέσως μετά την επίσκεψή μου εδώ, θα στείλω τον ειδικό εκπρόσωπό μου, Μάθιου Νίμιτς, στην Ελλάδα, για να μεταφέρει τι συζητήσαμε εδώ. Προσωπικά, θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τον κ. Σαμαρά, για να βοηθήσω στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δύο γειτονικές χώρες δεν κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την περιφερειακή συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ανάπτυξη. Ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τη διαδικασία. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις επαφές που θα έχει με την ελληνική πλευρά, να απευθύνει έκκληση «για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης».
«Ζήτησα ακόμη, η Ελλάδα να τηρήσει το προβλεπόμενο από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και να τηρεί την Ενδιάμεση Συμφωνία. Έλαβα διαβεβαιώσεις ότι ο ΓΓ, με την πρώτη ευκαιρία, θα συζητήσει επ’ αυτών των θεμάτων και θα ζητήσει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί αυτό που οικειοθελώς ανέλαβε ως υποχρέωση» συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.
πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ
1 σχόλιο:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ"
ΥΠΕΞ: Προσβλητικός και αλαζόνας ο κ.Γκρούεφσκι
«Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στην προκλητική ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Ο κ.Γκρούεφσκι, στην ανακοίνωσή του, επαναφέρει το θέμα της... "μακεδονικής μειονότητας" στη χώρα μας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να την αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τα δικαιώματα της.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα και εμπράκτως την ετοιμότητά της για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι ο κ. Γκρούεφσκι υποδέχθηκε το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με προσβλητικές επιθέσεις και αθεμελίωτες κατηγορίες.
«Από την πλευρά μας δεν μπαίνουμε στη λογική της τεχνητής όξυνσης, που προσπαθεί να προκαλέσει ο κ. Γκρούεφσκι για εσωτερικούς λόγους. Λέμε το αυτονόητο: ότι για την επίτευξη λύσης, η κυβέρνηση της Ελλάδας αναζητά έναν αξιόπιστο και ειλικρινή συνομιλητή. Αυτό θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη η πλευρά των Σκοπίων» υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας.
Αντίθετα, υποστήριξε, η συνεχιζόμενη, κουραστικά επαναλαμβανόμενη, προπαγανδιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, που καταγράφεται στο ανακοινωθέν του Γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, δεν αξιοποίησε τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει πρόοδος.
«Το αντίθετο, επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί. Για άλλη μια φορά επιδόθηκε στην καλλιέργεια της γνωστής προπαγάνδας περί αδυναμίας ή απροθυμίας της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι ψευδές και η συνεχής αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του το επιβεβαιώνει», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.
Αναφερόμενος δε στα άλλα θέματα που θυμήθηκε ο κ. Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σχολίασε «έχω μόνο να πω ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις» και κατέληξε λέγοντας: «Ευτυχώς που ο συνετός γειτονικός λαός τον ακούει όλο και λιγότερο».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63689608
Δημοσίευση σχολίου