Εφαρμογή και σε εκπαιδευτικούς
Η νέα εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλο τον δημόσιο τομέα και δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι εκπαιδευτικοί, αλλά από το καλοκαίρι του 2013. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου, το θέμα της εφεδρείας, που αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση.
«Με τη δική μας κατηγορηματική τοποθέτηση ότι αυτήν τη στιγμή ξεκινάνε τα σχολεία» σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι τα σχολεία δεν μπορούν στα μέσα της χρονιάς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη στελέχωσή τους.
Η εφαρμογή της νέας εφεδρείας που θα ξεκινήσει το 2013 αναμένεται να εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς με το τέλος της σχολικής χρονιάς από το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Στο παρελθόν είχε πέσει αρκετές φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών, αλλά ποτέ δεν εντάχθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εφαρμογή του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος στους εκπαιδευτικούς θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχή εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να πραγματοποιηθούν απολύσεις. Για τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι φέτος έχουν αιτηθεί συνταξιοδότησης μέχρι το καλοκαίρι περίπου 9.000 υπάλληλοι ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει και τις 25.000 μέχρι τα τέλη του έτους.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νέο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να αποδώσει σημαντικές εξοικονομήσεις με τη μείωση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος για να λάβει πλήρη σύνταξη θα πρέπει να είναι 65 ετών και να έχει τουλάχιστον 25 χρόνια προϋπηρεσίας, ή να είναι 60 ετών με 25 χρόνια αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας για να λάβει μειωμένη σύνταξη.
Ενας υπάλληλος που έχει 20 χρόνια προϋπηρεσίας αλλά είναι 62 ετών, με την αναγνώριση πέντε πλασματικών ετών θα μπορεί να λάβει αμέσως μειωμένη σύνταξη ή να τεθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 3 χρόνια και να λάβει πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 65 ετών.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την εφεδρεία στο Δημόσιο στο ΕΘΝΟΣ
1 σχόλιο:
Περί τους 150.000, ίσως και περισσότεροι, υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Ο στόχος αυτός, στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής εφεδρείας, όπως της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.
«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Διευκρινίστηκε ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου θα επιτευχθούν μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και πιο ποιοτικό Δημόσιο.
Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος έως το 2015.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=471600
Δημοσίευση σχολίου