12/8/12

Κερδίζουν οι πυροσβέστες τη μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος

Κερδίζουν οι πυροσβέστες τη μάχη με τις φλόγες στο Άγιο Όρος
Μάχη με τις εστίες που απομένουν δίνουν οι πυροσβέστες στο Αγιο Όρος, όπου η πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση, λόγω και της βροχής που έπεφτε κατά διαστήματα τη νύχτα στην περιοχή.
Η βροχή ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Μέχρι εκείνη την ώρα, η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 με 2 χλμ. από τη Μονή Χιλανδαρίου.


Από το πρωί τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρήψεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να σβήσουν τις εστίες ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, έχουν καεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης από τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη.
Το βράδυ του Σαββάτου, αφού σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 121 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 314 στρατιώτες και 120 εθελοντές.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και 49 Σέρβοι πυροσβέστες, καθώς η Μονή Χιλανδαρίου είναι σέρβικο μοναστήρι.

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και οι διοικήσεις των μείζονων επιχειρησιακών σχηματισμών της περιοχής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)