5/11/12

Φεύγουν 27.000 από το Δημόσιο

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Φεύγουν 27.000 από το Δημόσιο
Προτεραιότητα για «έξοδο» θα έχουν όσοι προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ. Επεκτείνονται παντού μετακινήσεις και μεταθέσεις. Πιο αυστηρό γίνεται το Πειθαρχικό Δίκαιο
Στην «πρώτη γραμμή» για να φύγουν από το Δημόσιο θα βρεθούν οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο και θα περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο των «μέτρων», όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, προβλέπεται ότι:

Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 27.000 υπάλληλοι εκ των οποίων 2.000 μέχρι το τέλος του 2012 και 25.000 το 2013.
Θα υπάρξει «έκρηξη» της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς προβλέπεται η εξάπλωσή της «σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και σε κάθε κατεύθυνση», όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω το Πειθαρχικό Δίκαιο ούτως ώστε να τίθενται άμεσα σε αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για βαριά σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, μέχρι να καταδικαστούν τελεσίδικα ή να αθωωθούν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «κλειδί» της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Συνεργάτες του υπουργού Α. Μανιτάκη επισημαίνουν στο «Εθνος» ότι θα πρέπει να απεγκλωβιστούν υπάλληλοι που εργάζονται σε υπερστελεχωμένες υπηρεσίες ή σε «απαρχαιωμένες» ειδικότητες και να μεταφερθούν σε θέσεις όπου υπάρχουν ανάγκες.
Το υπουργείο επέλεξε τελικώς ένα «μεικτό» μοντέλο προκειμένου να ενισχύσει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια και να θέσει σε διαθεσιμότητα έναν σημαντικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων: από τη μια πλευρά θα καταργηθούν οργανικές θέσεις, ειδικότητες (π.χ. κλητήρες) ή κλάδοι υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και από αυτούς τους εργαζομένους θα προταχθούν -με ένα μίνιμουμ κριτηρίων αξιολόγησης- όσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
Με αυτό τον τρόπο αναμένεται μέχρι την 31-12-2012 να τεθούν σε διαθεσιμότητα επίορκοι και ανεπαρκείς υπάλληλοι καθώς και εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην πλειονότητά τους, οι οποίοι είναι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.
Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να περιληφθούν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με τον «νόμο Παυλόπουλου», καθώς και υπάλληλοι που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο με αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προβλεπόταν η μονιμοποίησή τους μετά τη συνεχή υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Για έναν χρόνο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αμειβόμενοι με το 75% των αποδοχών τους και θα μπορούν να μετατάσσονται σε άλλη θέση ύστερα από αίτησή τους, να μετατάσσονται υποχρεωτικά ή να υπάγονται σε πρόγραμμα επανακατάρτισης και επανεκπαίδευσης μέχρι να μεταταγούν εντός του 12μήνου της διαθεσιμότητας.
ΕΠΙΟΡΚΟΙ
Σε αυτοδίκαιη αργία οι δημόσιοι υπάλληλοι για σοβαρά παραπτώματα
Εκτός Δημοσίου, σε αυτοδίκαιη αργία, θα τεθούν μέχρι τα τέλη του έτους αλλά και στο μέλλον όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παραπέμπονται για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αυστηροποιηθούν οι διατάξεις στο πειθαρχικό δίκαιο που αφορούν την επιβολή αυτοδίκαιης αργίας, δηλαδή της αποχώρησης από το Δημόσιο χωρίς αποζημίωση ακόμα και για υπαλλήλους που έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά συμβούλια για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.
Στο νέο πειθαρχικό προβλέπεται ότι σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται όσοι υπάλληλοι:
Διώκονται ποινικά για αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία (π.χ. δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία).
Στερήθηκαν την προσωρινή τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης και τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή της προσωρινής παύσης άνω των 6 μηνών μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να περιληφθούν και οι υπάλληλοι για τους οποίους προβλεπόταν δυνητική αργία, δηλαδή για όσους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εναντίον τους για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.
Εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και έχει αρθεί η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με προσωρινούς όρους.
Νίκος Β. Τσίτσας
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)