Ο Ελληνισμός είναι έννοια ευρύτερη από το ελληνικό κράτος. Η Ορθοδοξία είναι το πνευματικό θεμέλιο που βοηθά το Έθνος να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον και να αποκτήσει Οικουμενική διάσταση. Η προστασία των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων ανά την Υφήλιο και πολύ περισσότερο στη γειτονιά μας είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Η εκκλησιαστική και πολιτιστική διπλωματία είναι μία δραστηριότητα που ταιριάζει στην Ιστορία μας και στην εθνική μας ταυτότητα, αρκεί να την ασκούμε σωστά.
Από τη γειτονική Αλβανία τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η απογραφή πληθυσμού και μειονοτήτων που οργανώθηκε από το αλβανικό κράτος ήταν εξ αρχής σκηνοθετημένη και διαβλητή, όπως έχουμε γράψει από αυτές τις φιλόξενες στήλες. Τελικά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίσθηκαν στο 6,5% του πληθυσμού μόνον! Σε όλες τις παλαιότερες απογραφές έφθαναν το 20%, το οποίο περικλείει κυρίως τους Έλληνες (περιλαμβανομένων των Βλαχοφώνων), τους Αλβανούς Ορθοδόξους και άλλες μικρές κοινότητες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας καταγγέλλει ως πλαστά τα στοιχεία. Την ίδια αμφισβήτηση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η ελληνική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, τα σωματεία των Βλαχοφώνων Ελλήνων, οι Σερβομαυροβούνιοι της Σκόδρας και οι λίγοι φιλοσκοπιανοί της περιοχής Πρεσπών. Καλό θα ήταν η Ελλάς να ζητήσει επισήμως νέα καταγραφή με ευρωπαϊκή επίβλεψη και εγγυημένη ελευθερία και αντικειμενικότητα.
Ενδιαφέρουσα σημείωση προς τις εν Ελλάδι «Ανεξάρτητες Αρχές»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδότησε την απογραφή, θεώρησε λογικό να απογράφεται και το θρήσκευμα. Απλώς η αλβανική κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα στοιχεία.
Από το Πατριαρχείο Αντιοχείας ευτυχώς τα νέα είναι ευχάριστα. Το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο που ποιμαίνει τους Ρουμ Ορτοντόξ., (δηλαδή αραβοφώνους Ορθοδόξους που δηλώνουν Ρωμηοί), της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και «πάσης Ανατολής», εξέλεξε Έλληνα υπήκοο ως νέο Πατριάρχη. Ο Ιωάννης ο 10ος είναι βεβαίως Σύρος και αραβόφωνος, αλλά ψυχικά και μορφωτικά έχει δεθεί με την Ελλάδα. Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άριστος Ελληνομαθής ζήτησε και πήρε προ ολίγων μηνών την ελληνική υπηκοότητα. Διακονούσε μέχρι σήμερα το ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η έδρα του Πατριαρχείου, η Δαμασκός, πλήττεται από τον συριακό εμφύλιο.
Η πολιτιστική μας διπλωματία αποκτά έναν νέο πολύτιμο συνεργάτη.
Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22-23/12/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου