«Δώστε αξία και νόημα στις σπουδές, ώστε ο λόγος σας να δώσει νόημα στη ζωή των ανθρώπων» παρότρυνε ο Αρχιεπίσκοπος τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα το μεσημέρι. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Σχολής, το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο χαιρέτισαν τους πρωτοετείς σπουδαστές σε μια γιορτή – καλωσόρισμα των νέων παιδιών.
Ο Καθηγητής του τμήματος Θεολογίας κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, παράλληλα με τις ευχές των διδασκόντων, μετέφερε στους φοιτητές και στους γονείς τους, ψήφισμα που δείχνει την αγωνία των Πανεπιστημιακών δασκάλων, αλλά και την ισχυρή βούληση που θα επιδείξουν στη διατήρηση αυτοτέλειας της Θεολογικής Σχολής. Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φοιτητών και των μεταπτυχιακών από τα τμήματα Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας. Οι φοιτητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εργασιακό μέλλον, γι’ αυτό και ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας και προσωπικά του Μακαριωτάτου.
«Πιστεύω ότι η επίγνωση των ιθυνόντων σχετικά με τη σημασία των θεολογικών σπουδών για το Έθνος και την πατρίδα δε θα επιτρέψει ασύνετες κι αδόκιμες επιλογές» δήλωσε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους φοιτητές. «Δε διαφεύγουν τα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου και οι προσπάθειες κάποιων να υποβαθμιστεί το μάθημα των Θρησκευτικών και να εξοστρακιστεί η Εκκλησία από τη ζωή των ανθρώπων» για το λόγο αυτό, όπως είπε ο Μακαριώτατος, «η παρουσία μου δεν έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά δηλώνει την έγνοια και την υπόσχεση ότι η Εκκλησία θα σταθεί έμπρακτα στο πλευρό σας…η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Αρχιεπισκοπή είναι σπίτι σας και έτσι θέλω να τη νιώθετε κάθε στιγμή και ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες».
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε ακόμη τους φοιτητές ν’ αφήσουν τις προκαταλήψεις και τις διχαστικές αντιλήψεις περί τάχα συγκρούσεως μεταξύ Θεολογίας κι Επιστήμης και να τολμήσουν ν’ αναρωτηθούν: “εδώ που βρέθηκα είναι τυχαίο γεγονός ή προσωπική πρόσκληση απ’ τον ίδιο τον Χριστό;” Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον σπουδαστικό κόσμο να ενώσει τα χέρια και τις καρδιές του για ν’ αντιπαρατάξει στην έκπτωση και την οδύνη της εποχής μιαν άλλη δύναμη, ζωογόνα κι ελπιδοφόρα.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Αμαλία Μόζερ και σύσσωμο το διδακτικό προσωπικό της Θεολογικής, που με την ευκαιρία της εκδήλωσης τίμησε τους δασκάλους των Θεολογικών γραμμάτων, τον αλησμόνητο Κωνσταντίνο Σκουτέρη, τους Ομότιμους Καθηγητές Σπυρίδωνα Κοντογιάννη και Δακουρά Διονύσιο και τους αφυπηρετήσαντες Καθηγητές της Σχολής κ. Νικόλαο Ολυμπίου και τον π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.
φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
7 σχόλια:
Ας μην κάνει τον ανήξερο ο Μακαριώτατος... Μεταξύ των "κάποιων" είναι πρωτίστως ο ίδιος και το τσούρμο των μεταπατερικών θεολόγων που ενθαρρύνει, και που όλοι μαζί συνυπάρχουν στην γνωστή Ακαδημία. Επιτέλους ας πάψει το "θέατρο σκιών" εκ μέρους του.
Έχει και η πρόκληση της νομηοσύνης μας τα όριά της μακαριώτατε!
ΠΩΣ ΛΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ? ..... ΚΑΙ ΑΦΩΝΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΣ.
ας ειμαστε πιο προσεχτικοι, οταν αναφερομαστε στον αρχιεπισκοπο μας που ειναι η κεφαλη της Εκκλησιας και ας μην καταφευγουμε σε ειρωνικα σχολια εναντιον του. ας ασκουμε καλοπροαιρετη κριτικη χωρις να εκτρεπομαστε
Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και όχι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος.
Συμφωνούμε ωστόσο ότι η κριτική πρέπει να γίνεται εντός κάποιων ορίων και να αφορά στις αποφάσεις, πράξεις και τακτικές των προσώπων και όχι στα ίδια τα πρόσωπα.
Το Ορθόδοξο ήθος και έθος επιτάσσει να κρίνονται οι καρποί ενός δέντρου, κατά τον αψευδέστατο λόγο του Κυρίου, εις τρόπον ώστε να γνωρίζουμε και το ίδιο το δέντρο τί σόι είναι. Μερικοί εκκοσμικευμένοι Χριστιανοί του καιρού μας έχουν μπερδέψει την ορθοπραξία της Ορθοδοξίας (που είναι το σύνολο των αρετών) με τη φράγκικη ευγένεια! Έχοντας ως προμετωπίδα τη διαστέβλωση του "μη κρίνετε για να μη κριθείτε". Μόνο που ο Χριστός δεν απευθύνετε σε φοβισμένα άλογα πρόβατα, αλλά σε θαρραλέα λογικά πρόβατα, κατά το "χαίρε αυλή λογικών προβάτων". Η Εκκλησία δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε όσων συμβάλλουν στη βατικανοποίησή της. Όταν λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος βγαίνει ανερυθριάστως και ομιλεί για "κάποιους" που αποδομούν το μάθημα των θρησκευτικών, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξει δίπλα του και να δει με ποιους υπονομευτές και ξεθεμελιωτές του Ορθοδόξου μαθήματος συνεργάζεται ΑΜΕΣΑ. Αλλά αποδεινύεται εκ των πραγμάτων πως θέλει να τα έχει καλά και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Τέλος, τα ανωτέρω (επικριτικά) σχόλια είναι επιεικέστατα ως προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου. Συμφωνώ και επαυξάνω με προηγούμενο σχολιαστή, ότι η πρόκληση της νοημοσύνης έχει τα όρια της. Δεν μπορείς να μιλάς έτσι διπλωματικά και αποπροσανατολιστικά για "κάποιους", όταν αυτοί είναι η αυλή σου.
ΥΓ. Αν πραγματικά είχαμε Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία, δεν θα διανοούμασταν να υποστηρίξουμε ότι "κεφαλή της Εκκλησίας" ...είναι ο Αρχιεπίσκοπος!
ας αφησουμε τα σχολια και τις επικρισεις ολοι οι υπερμαχοι της ορθοδοξης πιστης και ας πιασουν κανενα κομποσχοινι λεγοντας τηην ευχη και για τον αρχιεπισκοπο και για τους ιδους τους εαυτους τους. Περισσοτερο κακο παρα καλο κανουν βγαινοντας συνεχεια και κατακρινοντας τους παντες και τα παντα. "Και το καλον ου καλον, οταν ου καλως γινεται" κατα το Μ.Βασιλειο
Δημοσίευση σχολίου