Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης με καταργήσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα έχει συνάντηση με τους τομεάρχες Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, με σκοπό να ακούσει τις απόψεις τους για το θέμα.
Οπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος στη Βουλή, τα κριτήρια για σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα είναι ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά με βάση τις ανάγκες της χώρας αλλά και κάθε περιφέρειας στην οποία βρίσκονται σήμερα ΑΕΙ.
Επίσης, μεταδίδεται ότι στόχος είναι στον νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα αποτυπωθεί και στο μηχανογραφικό των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, να μειωθούν τα Τμήματα κατά 150 από τα 499 που έχουν σήμερα τα 24 πανεπιστήμια και τα 16 ΤΕΙ της χώρας. Ο αριθμός, πάντως, των 150 υπό κατάργηση Τμημάτων θεωρείται (από στελέχη τόσο των κομμάτων της κυβέρνησης όσο και από πανεπιστημιακούς) ιδιαίτερα μεγάλος. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός θα κινηθεί γύρω στο 100.
Στο υπουργείο Παιδείας, βέβαια, έχουν ήδη υπάρξει τα πρώτα σχέδια επί χάρτου για το τι πρέπει να γίνει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Στο... μικροσκόπιο βρίσκονται Ιδρύματα που δεν έχουν αποκτήσει έως τώρα ακαδημαϊκή οντότητα (π.χ. Παν. Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας), Tμήματα με συναφές αντικείμενο και Tμήματα με μικρό αριθμό διδασκόντων, τα οποία έως και φέτος καλύπτουν τις ανάγκες τους με προσλήψεις συμβασιούχων.
Το σχέδιο «Αθηνά» θα συνδυαστεί με την εφαρμογή της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ το τελικό σχέδιο αναμένεται μετά τη συγκρότηση σε Σώμα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), τη γνωμοδότηση της οποίας περιμένει το υπουργείο για να προχωρήσει στις τελικές αποφάσεις του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου