29/1/13

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους ζήτησε ο Ερντογάν

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους ζήτησε ο Ερντογάν
Σαραντάλεπτη -αν και άτυπη- συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Ντόχα, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά την συνάντηση ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιεροδιδάσκαλους της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε για άλλη μια φορά την ελληνική θέση, ενώ έθεσε και το θέμα των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα. Παρών στην συνάντηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο διευθυντής του διπλωτικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Σταύρος Βασιλόπουλος.


Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στις 5 Μαρτίου να γίνει ευρεία διακυβερνητική διάσκεψη στην Άγκυρα, όπου μαζί με τον κ. Σαμαρά θα μεταβούν για να συμμετάσχουν και αρκετοί Έλληνες υπουργοί.

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Τι μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα.

Το Anadolu μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο- της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».

Η εφημερίδα Hurriyet στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι σε δηλώσεις του ο Ερντογάν είπε πως η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας «θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα» και σημείωσε: «Κατά τη συνάντηση μού είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους κι εγώ τού είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)