25/1/13

Κύπρος: Διαφωνίες γύρω από τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά

Ζήνα Πουλλή
Θέμα κατάργησης και απαλλαγών στο τραπέζι
Όχι σε απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά
Λευκωσία: Δικαίωμα διασφάλισης της θρησκευτικής ελευθερίας του μαθητή ή κίνδυνος για την ελληνορθόδοξη Παιδεία οι απαλλαγές παιδιών από το μάθημα των Θρησκευτικών; Το ερώτημα αυτό τέθηκε επανειλημμένως και με πολλές αφορμές, ουδέποτε όμως υπήρξε ομόφωνη απάντηση.
Στην προκειμένη περίπτωση και με αφορμή πρόσφατες εκθέσεις δυο επιτρόπων -Διοικήσεως και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού- για το συγκεκριμένο θέμα, τις δικές τους απόψεις αντιπαραθέτουν Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητές Θρησκευτικών και ΟΕΛΜΕΚ. Ειδικότερα, εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις υποδείξεις των επιτρόπων και για πρώτη φορά θέτουν δημοσίως θέμα κατάργησης των απαλλαγών.

«Να μη δίδονται καθόλου απαλλαγές», ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή, εξηγώντας ότι αυτή είναι η κοινή θέση τόσο της ίδιας όσων και των λειτουργών της Διεύθυνσης Μέσης καθώς επίσης του Συνδέσμου Θεολόγων Καθηγητών αλλά και της ΟΕΛΜΕΚ, όπως καθορίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης.

Απάντηση της Επ.του Παιδιού στις δηλώσεις της Ζήνας Πουλλή
«Σχίσμα» για τις απαλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών
Την άμεση αντίδραση της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» περί κατάργησης του δικαιώματος των μαθητών να τυγχάνουν απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.
Τη συγκεκριμένη θέση διατύπωσε η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης –τόσο η διευθύντρια Ζήνα Πουλλή όσο και λειτουργοί της– καθώς επίσης ο Σύνδεσμος Θεολόγων Καθηγητών και η ΟΕΛΜΕΚ. Η κ. Κουρσουμπά διερωτάται εάν οι δηλώσεις της διευθύντριας Μέσης αποτυπώνουν την επίσημη θέση του υπουργείου. Εκφράζει την άποψη πως κάτι τέτοιο «θα είχε τραγικές συνέπειες δεδομένου ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ένα υπουργείο και δη το Υπουργείο της Παιδείας θα απέρριπτε, χωρίς οποιανδήποτε τεκμηρίωση, μια θέση που εδράζεται στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών».
Η επίτροπος, μάλιστα, απευθυνόμενη προς την κ. Πουλλή αναφέρει: «Εάν πρόκειται για προσωπική θέση –θέλω να πιστεύω ατυχή– της συγκεκριμένης δημόσιας λειτουργού, πρόκειται για τεράστιο ολίσθημα».
Σημειώνει, εξάλλου, πως «η επίκληση πρακτικών προβλημάτων που ενδεχομένως να δημιουργούνται από την εφαρμογή του δικαιώματος, για την αναίρεσή του, είναι προσχηματική και σε κάθε περίπτωση προβληματική και μη συμβατή με τη λειτουργία μιας ευνομούμενης Πολιτείας η οποία θέλει να υπηρετεί και να προασπίζεται τα δικαιώματα κάθε πολίτη, των παιδιών περιλαμβανομένων».
Η επίτροπος του Παιδιού επισημαίνει τις απορρέουσες νομικές υποχρεώσεις του κράτους για το θέμα, στη βάση επιστημονικής νομικής ανάλυσης, υποδεικνύοντας ότι έλαβε υπόψη τα νομικά δικαιώματα τόσο των γονιών όσο και των παιδιών όπως αυτά κατοχυρώνονται μέσα από συμβάσεις αλλά και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Η αναγνώριση του δικαιώματος του παιδιού να απαλλάσσεται, μετά από αίτημα των γονιών του ή και του ίδιου, από το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι βασική υποχρέωση του κράτους», καταλήγει.
Φιλελεύθερος 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)