Μετρητά θα πρέπει να έχουν πλέον μαζί τους και να χρησιμοποιούν όσοι επισκέπτονται την Αγία Εδρα, μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιταλίας να αναστείλει από 1ης Ιανουαρίου και μέχρι...νεοτέρας τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες εντός της εδαφικής επικράτειας του Βατικανού.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ιταλίας έδωσε εντολή στην Deutsche Bank Italia, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών καρτών στο Βατικανό, να απενεργοποιήσει τα ειδικά μηχανήματα συναλλαγών στο κρατίδιο. Αιτία η μη συμμόρφωση της Αγίας Εδρας με τη διεθνή νομοθεσία περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Τράπεζας της Ιταλίας που επικαλείται ο ιταλικός Τύπος, το Βατικανό δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τους διεθνείς κανόνες κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με αποτέλεσμα τράπεζες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην Ιταλία, όπως η Deutsche Bank Italia, αλλά και όσες υπόκεινται στο ιταλικό δίκαιο να μην μπορούν να εκτελέσουν πλέον συναλλαγές εκεί.
Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για όλα τα μουσεία του Βατικανού, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης «Καπέλας Σιξτίνα», του παρεκκλησίου όπου υπάρχουν τοιχογραφίες, μεταξύ άλλων του Μιχαήλ Αγγέλλου, αλλά και του φαρμακείου και άλλων καταστημάτων του κρατιδίου.
Οσο για τις επιπτώσεις του, σίγουρα δεν είναι αμελητέες αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 2011 οι επισκέπτες των διασήμων μουσείων του Βατικανού έφθασαν τα 5 εκατομμύρια, «αφήνοντας» πίσω τους 91,3 εκ. ευρώ.
Βατικανό: «Προσωρινή η διακοπή της χρήσης πιστωτικών καρτών»
Ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, ότι «η διακοπή της χρήσης πιστωτικών καρτών στο Βατικανό θα είναι βραχυπρόθεσμη» και ότι «διεξάγονται επαφές για την επίλυση του ζητήματος».
Μετά από μία σειρά σκανδάλων, το Βατικανό, μέσω του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄, δεσμεύθηκε για την ύπαρξη μεγαλύτερης διαφάνειας όσον αφορά τα οικονομικά του, και κυρίως αυτά της τράπεζάς του (IOR).
Το περασμένο καλοκαίρι, η Αγία Εδρα προσέλαβε για το πρόβλημα της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, έναν εμπειρογνώμονα διεθνούς φήμης, τον ελβετό Ρενέ Μπρούλχαρτ. Ο κ. Μπρούλχαρτ υπήρξε επί οκτώ έτη επικεφαλής της Επιτροπής κατοπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (Financial Intelligence Unit) του Λιχνενστάιν.
Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου εξάλλου, η ομάδα αρμόδια για σχετικά ζητήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Moneyval, είχε αποφανθεί ότι «το Βατικανό είχε κάνει τεράστια βήματα για να προσαρμόσει τη νομοθεσία του στους νέους κανόνες». Προσέθεσε ωστόσο ότι «πολλά είναι ακόμα αυτά που μένει να γίνουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου