31/1/13

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ. Γιαννακάκη και Μ. Ρεπούση, σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τις υπ’αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 & 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιους του αρμόδιου Υπουργείου, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών,
εφόσον έχει προηγηθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων του μαθητή, είτε του ίδιου αν είναι ενήλικος, στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το εν λόγω μάθημα για λόγους συνείδησης.
Οι εγκύκλιοι αυτοί έρχονται ως απόρροια της υπ’αριθμ. 77Α/25.6.2002 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της σχετικής γνωμοδότησης του Συνηγόρου του Πολίτη του 2002 καθώς και της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναντίον της χώρας μας, της 21ης Φεβρουαρίου 2008, στην υπόθεση «Αλεξανδρίδης εναντίον Ελλάδος».
Συγκεκριμένα, η αξίωση γνωστοποίησης θρησκευτικών πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιωμάτων κρίνεται αθέμιτη, αφού κατά αυτόν τον τρόπο ανακοινώνονται αθελήτως, προσωπικά δεδομένα. Επομένως, με τις εγκυκλίους αυτές δεν δημιουργείται υποχρέωση για αιτιολόγηση της επιθυμίας απαλλαγής.
Τα ανωτέρω, έγιναν λιγότερο σαφή με την έκδοση της υπ’αριθμ. Φ.12/977/109744/Γ1/26.8.2008 εγκυκλίου, του ίδιου Υπουργείου, κατά την οποία παρέχεται αρμοδιότητα ελέγχου των θρησκευτικών πεποιθήσεων του αιτούμενου, στην Διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου, ενώ παράλληλα, το δικαίωμα εξαιρέσεως παρέχεται αποκλειστικά σε αλλόθρησκους ή ετερόδοξους.
Η ανωτέρω εγκύκλιος, ακυρώνει ουσιαστικά τις πρωτύτερες, αφού δεν επιτρέπει την εξαίρεση σε ορθόδοξους, ενώ η σχετική δήλωση αποτελεί τεκμήριο θρησκευτικής πεποιθήσεως, γεγονός που αντίκειται τόσο στις εγχώριες όσο και στις Ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις.
Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών κρίνεται απαραίτητη δεδομένου του ομολογιακού-κατηχητικού χαρακτήρα της θρησκευτικής εκπαίδευσης. Άλλωστε, η αιτιολογία για λόγους συνείδησης, ορίστηκε βάσει του μη γνωσιολογικού περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Επιπροσθέτως, οι αντιφάσεις μεταξύ των προαναφερθεισών εγκυκλίων έχουν ως αποτέλεσμα την άρνηση παροχής απαλλαγής σε μαθητές. Συγκεκριμένα, τόσο στην περίπτωση του μαθητή του 17ου Λυκείου Παγκρατίου, όσο και σε αυτήν του μαθητή του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών, οι διευθυντές των σχολείων αρνούνται την απόδοση εξαίρεσης, βασιζόμενοι στις ασάφειες που προκύπτουν από τις αντικρουόμενες εγκυκλίους. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι μαθητές επιφορτίζονται με απουσίες, καταχρηστικά.
Επίσης, η ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τα σχετικά δικαιώματα των μαθητών είναι ελλιπής, ενώ οι πρακτικές που ακολουθούν τα σχολεία είναι ιδιαιτέρως αποκλίνουσες.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.Προτίθεται να προβεί στην αντικατάσταση του όρου «μη ορθόδοξοι μαθητές» της Φ.12/977/109744/Γ1/26.8.2008 εγκυκλίου με τον όρο «απαλλασσόμενοι μαθητές»;
2.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα;
3.Προτίθεται να προβεί στην άμεση ενημέρωση όλων των διευθυντών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με το συγκεκριμένο δικαίωμα των μαθητών;
4.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με το εν λόγω δικαίωμα;
5.Πως προτίθεται να διαχειριστεί το ζήτημα των απουσιών των προαναφερθέντων μαθητών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Μαρία Ρεπούση

Ερώτηση ΔΗΜΑΡ για τις απαλλαγές by thriskeftika

4 σχόλια:

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προς μετωπική σύγκρουση Εκκλησία και ΔΗΜΑΡ για τα θρησκευτικά
Τριγμούς στις σχέσεις Εκκλησίας και ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να προκαλέσει ερώτηση που κατέθεσαν την Πέμπτη στον υπουργό Παιδείας οι κυρίες Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη ζητώντας επί της ουσίας το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει προαιρετικό ακόμη και για τους ορθόδοξους μαθητές. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο τρόπος που οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία είναι αυθαίρετος καθώς προβλέπει την εξαίρεση της διδαχής των θρησκευτικών μόνον σε αλλόθρησκους μαθητές και όχι και στους ορθόδοξους. Και με το επιχείρημα αυτό καλούν τον υπουργό να αλλάξει τη σχετική εγκύκλιο δίνοντας τη δυνατότητα και στους τελευταίους να μην παρακολουθούν το μάθημα, αν αυτό επιθυμούν εγγράφως οι γονείς τους. Το παράδοξο είναι ότι η σχετική ερώτηση εγείρεται σε μια στιγμή που όχι μόνον η ΔΗΜΑΡ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν για προφανείς λόγους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ελλαδική Εκκλησία...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2013_481593

Ανώνυμος είπε...

Απτόητες οι δύο μηδενίστριες συνεχίζουν να ασχημονούν!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Η άποψη της κυρίας Ρεπούση έρχεται σε αντίθεση με το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε γονέα, οποιουδήποτε θρησκεύματος, το παιδί του να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται σύμφωνα με τις δικές του θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση 115/ 2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για το μάθημα των Θρησκευτικών:

«Η Διεθνής Σύμβαση της Ρώμης της 4ης Νοεμβρίου 1950 «περί προασπίσεως των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», που κυρώθηκε το πρώτον με τον νόμο 2329/1953 (φ. 68' Α) και εκ νέου με το Ν.Δ. 53/1974 (φ. 256' Α) και έχει, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, αυξημένη τυπική ισχύ, με το μεν άρθρο 9 κατοχυρώνει το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, ορίζοντας η πρώτη παράγραφος του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, ότι «παν πρόσωπον δικαιούται εις. ..την ελευθερίαν αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων, ως και την ελευθερίαν της θρησκείας ή των πεποιθήσεων», η δε δεύτερη παράγραφος του ίδιου άρθρου ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δεν επιτρέπεται να αποτελέση αντικείμενο ετέρων περιορισμών πέραν των προβλεπομένων υπό του νόμου και αποτελούντων αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία δια την δημόσιαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της δημοσίας τάξεως, υγείας και ηθικής ή την προάσπισιν των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων», ενώ με το άρθρο 2 του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου ορίζει ειδικότερα τα εξής : «Ουδείς δύναται να στερηθεί του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή. Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ' αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσιν της μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις».

Συνοψίζοντας, ο Ορθόδοξος χριστιανός γονέας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα το παιδί του να διδάσκεται την Ορθόδοξη πίστη. Η παράλληλη όμως διδασκαλία των θρησκευτικών επινοήσεων και ιδεών με το Χριστιανισμό, ως τάχα να ομοιάζουν και να συναληθεύουν, είναι αντίθετη με τη μοναδικότητα της εν Χριστώ Αποκαλύψεως. Δεν υπήρχε λόγος ο Κύριός μας να προσλάβει την ανθρώπινη φύση μας, αν θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές μας οδηγούσαν στη σωτηρία. Με όλο μας το σεβασμό προς όσους επιδιώκουν να επιβληθεί το θρησκειολογικό μάθημα δε θα συμφωνήσουμε.
Ε.Β.Π.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (1/2/2013)

«Ενοχλητικά» και τα Θρησκευτικά για τις κυρίες

Αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης επιχειρεί με τα συνεχόμενα ραντεβού με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να προσεγγίσει την Εκκλησία, οι γνωστές και μη εξαιρετέες κυρίες Ρεπούση και Γιαννακάκη συνεχίζουν να βάλλουν κατά της Ορθοδοξίας. Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητούν την απαλλαγή όσων μαθητών το επιθυμούν από το μάθημα των Θρησκευτικών, υποστηρίζοντας ότι με την Φ.12/977/109744/Γ1/26.8.2008 εγκύκλιο του ίδιου υπουργείου παρέχεται «αρμοδιότητα ελέγχου των θρησκευτικών πεποιθήσεων του αιτουμένου στη διεύθυνση του εκάστοτε σχολείου, ενώ παράλληλα το δικαίωμα εξαιρέσεως παρέχεται αποκλειστικά σε αλλόθρησκους ή ετερόδοξους».

Παράλληλα, οι βουλευτίνες της ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζουν ότι «η αξίωση γνωστοποίησης θρησκευτικών πεποιθήσεων ως προϋπόθεση άσκησης δικαιωμάτων κρίνεται αθέμιτη, αφού κατ' αυτόν τον τρόπο ανακοινώνονται, αθελήτως, προσωπικά δεδομένα». Επομένως ισχυρίζονται ότι με τις εγκυκλίους αυτές δεν δημιουργείται υποχρέωση για αιτιολόγηση της επιθυμίας απαλλαγής.

Ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι «η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών κρίνεται απαραίτητη δεδομένου του ομολογιακού - κατηχητικού χαρακτήρα της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Αλλωστε, προσθέτουν, η αιτιολογία για λόγους συνείδησης ορίστηκε βάσει του μη γνωσιολογικού περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών. Μάλιστα συνεχίζουν λέγοντας ότι «σύμφωνα με τις εγκύκλιους του αρμόδιου υπουργείου, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, εφόσον έχει προηγηθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων του μαθητή είτε του ίδιου αν είναι ενήλικος, στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το εν λόγω μάθημα για λόγους συνείδησης».

Φέρνουν δε ως παράδειγμα έναν μαθητή του 17ου Λυκείου Παγκρατίου και ενός άλλου του 1ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών, όπου οι διευθυντές των σχολείων αρνούνται την απόδοση εξαίρεσης, βασιζόμενοι στις ασάφειες που προκύπτουν από τις αντικρουόμενες εγκυκλίους. Ως αποτέλεσμα, λένε, οι συγκεκριμένοι μαθητές επιφορτίζονται με απουσίες, καταχρηστικά. Κλείνοντας δε ερωτούν τον κ. Αρβανιτόπουλο εάν προτίθεται να προβεί στην αντικατάσταση του όρου «μη ορθόδοξοι μαθητές» με τον όρο «απαλλασσόμενοι μαθητές».

http://www.dimokratianews.gr/content/13298/%C2%AB%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%C2%BB-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)