20/1/13

Χρυσόστομος Σταμούλης, "Αυτός ο πολιτισμός και αυτός ο κοινός τόπος μάς χωράει όλους. Μαζί και τις διαφορετικότητές μας"

Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ έκανε δηλώσεις για το επικείμενο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά" ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης. 
Δήλωσε στην εφημερίδα: «Η διοργάνωση του συνεδρίου ''Εκκλησία και Αριστερά'' έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς άλλων εκδηλώσεων, μέσω των οποίων το Τμήμα Θεολογίας αναζητά τον διάλογο και την ουσιαστική επικοινωνία με πρόσωπα και φορείς που συνδιαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα του είναι μας. Στη διοργάνωση του συνεδρίου μάς οδήγησε η ιστορική στιγμή. Αλλωστε η θεολογία, ως πανεπιστημιακή επιστήμη, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο μια υπόθεση εργαστηρίου αλλά και μια κριτική-παρεμβατική φωνή, η οποία πιστεύει βαθιά ότι η αλήθεια των πραγμάτων διαμορφώνεται μέσα από τη γνώση, τη συνάντηση και τη συμβολή. Γεγονός που απομακρύνει τη δαιμονοποίηση και ως εκ τούτου την εύκολη ενοχοποίηση της ζωής των άλλων.

Οι προσδοκίες δεν είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε το ελάχιστο. Μια πρώτη συνάντηση, μια πρώτη γνωριμία, μια πρώτη κατάφαση στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία του άλλου. Και, τέλος, μια παραδοχή ότι αυτός ο πολιτισμός και αυτός ο κοινός τόπος μάς χωράει όλους. Μαζί και τις διαφορετικότητές μας».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβετε τι "καπνό φουμάρει" ο Σταμούλης και "που το πάει" με αυτό το συνέδριο δείτε τι γράφει σήμερα στο tvxs:

Σκοπός του Συνεδρίου δεν είναι να πείσει η Εκκλησία την Αριστερά για τη θεότητα του Χριστού. Ούτε, βέβαια, η Αριστερά την Εκκλησία για το αντίθετο. Μπορεί, όμως, αυτή η συνάντηση να αξιοποιήσει τις συνέπειες ενός πολιτισμού της σάρκωσης, ο οποίος συγκροτείται στη βάση της κένωσης του εαυτού και στην πρόσληψη του εντελώς διαφορετικού. Στο άδειασμα, δηλαδή, των ιστορικών ατομικών ή συλλογικών βεβαιοτήτων, προκειμένου να μείνει χώρος για τη συνάντηση με το ελάχιστο. Και είναι σαφές, πως τούτο το Συνέδριο δεν αναζητά το ανέφικτο, αλλά το εφικτό. Εξάπαντος δεν θέλει να σώσει τον κόσμο και πολύ περισσότερο δεν θέλει, καταπώς γράφει ο Τάσος Λειβαδίτης, να τον σώσει την ερχόμενη Τρίτη. Θέλει, απλά και μόνο, να δώσει μια ευκαιρία στην έκπληξη. Σαν εκείνη που ένιωσαν εκπρόσωποι της Αριστεράς, όταν σε ερώτησή τους για τη διάθεση της θεολογίας να υποστηρίξει την ανέγερση τζαμιού στον τόπο μας, τους είπαμε ότι στη Θεολογική Σχολή, εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, λειτουργεί χώρος προσευχής των μουσουλμάνων. Έτσι, ίσως να έχουμε μια δυνατότητα να δούμε αυτό που «χρόνια πολεμάει μέσα στη σκοτεινή μήτρα» των ανομιών της Ιστορίας, «να ξετυλιχθεί και να καρπίση» (Ν. Καζαντζάκης).

Ανώνυμος είπε...

Ιστορικά, όσες φορές έγινε συμπόρευση Αριστεράς και Εκκλησίας (ή, καλύτερα, μελών της Εκκλησίας) έγινε εις βάρος της Εκκλησίας και της πίστης μας. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η λεγόμενη "Ζώσα Εκκλησία", το κατασκεύασμα των Μπολσεβίκων, που κατέληξε να διοικείται από έναν έκφυλο, ασυνείδητο κληρικό, αυτοχειροτόνητο επίσκοπο, τον "μητροπολίτη" Βεντένσκυ. Την ίδια στιγμή η Ρωσική Εκκλησία έδινε πλήθος νεομάρτυρες. Λυπούμαι που η δική μας Εκκλησία δεν τολμά να προχωρήσει στην αγιοκατάταξη κληρικών που αποδεδειγμένα σφαγιάστηκαν από τους κομμουνιστές λόγω της πίστης και της ενάρετης ζωής τους, όπως ο ιερομάρτυς π. Γεώργιος Σκρέκας, στα Τρίκαλα. Ο αοίδιμος παπά Δημήτρης Γκαγκαστάθης, άγιος κληρικός, είχε άγρια κυνηγηθεί από τον εαμίτη μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ, ο οποίος κατόπιν δικαίως καθηρέθη.
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με τον αγιο Γεροντα π.Αθανασιο Μυτιληναιο οσο προχωραμε προς τα εσχατα θα μεγαλωνει κ η αποστασια και των λαικων κ των θεολογων κ των κληρικων.Προφανως ο κ Σταμουλης εχει παρεκκλινει...
Ο Θεος να μας ελεησει ολους...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΤΕ ΤΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΓΕΝΙΕΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ !!!
ΘΟΛΩΜΕΝΟΙ
ΤΙ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ;;;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)